TANTUNİİİİİİ .

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EVSERA EĞİTİM SETİ NASIL HAZIRLANIR
Advertisements

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
-TARHANA ÇORBASI- YAPILIŞI: -Bir tencerede yağ, domates rendesi, sarımsak, salça kavrulur. Nohutlar ilave edilir. -Sonra üzerine yeterli miktarda su.
KANSER VE BESLENME.
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
Merhabalar sevgili yemek dostları ! Ben Bolu’lu Turgay Usta. Yılların vermiş olduğu yemek bilgimi sizlerle paylaşmak istedim. Bildiğim onca yemek arasından.
YEMEK TARİFİ YEMEK TARİFİ.
Hoşgörüde deniz gibi ol..
GÜZEL YAŞAMAK HOŞGÖRÜ.
Gıdalarımızı saklama kuralları
KAHVERENGİ SOSLAR DEMİ GLACE SOS
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
Taze Otlar & Baharatlar.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
1 2 BİR YOKMUŞ BİR YOKMUŞ BİR VARMIŞ 3 Kızı, hayatında çok sıkıntı yaşadığını ve bunlarla nasıl baş edeceğini bilemediğini söylemiş babasına. Bir baba.
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ
Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.
FF BU GÜN.., EVDE YEMEK YOK... YAPMAYA VAKİTTE YOK... İŞ,GÜÇ... KOŞA KOŞA EVE GİDİP YEMEK YAPMALI....! YOK MU BUNA BİR KOLAYLIK...?
YİYECEKLER HAYVANLAR.
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YEMEK PROGRAMIMIZ AŞÇI:ELBRUZ ÖZDEMİR.
YEMEK PROGRAMIMIZ 2 AŞÇI:ELBRUZ ÖZDEMİR.
ANADOLU’NUN KÖYLÜSÜ DEYİP GEÇMEYİN SAKIN... Feridun ÖZHAN
Düğünlerde yapılan “Çiçek” ekmeği
“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
AKIŞ ŞEMASI Akış şeması belirli bir işin yapılabilmesi için, basit işlemlerle şema halinde gösterilmesidir. Kısaca algoritmanın şemalarla gösterilmesidir.
Sıfatlar Sıfatlar.
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
Adana’ya gidiş sebebim tabii ki Çukurova Kitap Fuarı. 6 gün sürmesine rağmen 200 bin’in üstünde ziyaretçi oldu. Asgari ücretle çalışan babalar, biri üniversitede.
Ben Bu Sebze ve Meyveleri Bir Yerden Tanıyorum Ama Nerden?
ZEYTINYAGLI ENGINAR DOLMASI. MALZEMELER 1.ENGİNAR 2.PATATES 3.HAVUÇ 4.ÖNCEDEN HAŞLANMIŞ BEZELYE 5.PİRİNÇ 6.DEREOTU DİŞ SARIMSAK.
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
BESİNLER.
GÜZEL YAŞAMAK HOŞGÖRÜ.
Orhangazi Ortaokulu Ödül ve Payla ş ım günü. davet ettik.
MADDEYİ TANIYALIM.
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
BİR ZAMANLAR 3 KÜLTÜRÜN DOSTÇA BİR ARADA YAŞADIĞI BAŞKA BİR İSTANBUL SEMTİ Not: Sunudaki fotoğrafların kalitesi, sununun boyutunu büyütmemek için düşürülmüştür.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
KAVGAYI ağacın yaprağına yaz; Sonbahar gelsin yaprak KURUSUN diye.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
BİBER. Biber tohumu ne şartlarda ekilir? Biber tohumları sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süresi değişebilir. 25 derece sıcaklıkta 8 günde çimlenebilir.
SEBZELER.
500 gr orta yağlı dana kıyma 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 adet iri kuru soğan 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı kuru nane 1 su bardağı.
Vücudumuz.
SEBZELER.
YİYECEKLER HAYVANLAR.
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
I. BİREYSEL BESİN TÜKETİMİ (3 Günlük)
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ.
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DOMATES SOS.
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF.
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VALENCİA ÇOK BİLİNMEYEN AMA ÇOK BİLNMEYİ HAK EDEN ŞEHİR.
Sunum transkripti:

TANTUNİİİİİİ 

TANTUNİ -Özel bir sac üzerinde yapılan bir kebap çeşididir. -Hası mersin'de yapılır. -Orjinali mersin'de bulunan süper yiyecek -İstanbulda yasayanların en iyisini istiklal caddesindeki deki suat usta da (eski Galatasaraylı olan değil) yiyebilecekleri*limon ve naneylede ayrı bi güzel olan yiyecek. -Mersin'de değil başka bir yerde yenilince, bireyin sadece kendini kandıracağı nefis oluşum. -Mersin'de yedikten sonra, mersin dışında yapılanların tantuni olmadığını anlıyorsunuz. tarifi olmayan bir lezzet. -Orijinali mersin'de yapılır. hemen hemen butun sehirlerde taklitleri vardır mersinde yaprak ve selim tantuni en iyi yapan yerler arasındadır. -Mersin'de özellikle yaprak tantuni ve acı tantuni'de yenilmesini tavsiye ettiğim( tabi açık ekmek veya lavaşla) nefis tat. -Bu kadar cok meraklısını görünce, nerdeyse, mersinde tantuni yiyoruz zirvesi yapılmasına sebep olabilecek, memleketimin yapmiş oldugu en şahane besin.

TANTUNİ Tantuni Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Türkmenlerden gelme olduğu genel bir kanıdır. Rivayete göre aslen fakir yemeği olan tantuni ucuz olması için bolca akciğer ile karıştırılmış et ve yağdan yapılırdı. Bugün tüketilen tantuni ise iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikler tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.

1 yemek kaşığı zeytinyağı MALZEMELER 350-400 gr et Lavaş ekmeği 1 adet orta boy soğan 1 adet orta boy domates 2 tutam maydanoz 1 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz İsteğe göre pul biber Sumak Kimyon

HAZIRLANIŞIIIIIIIII  TANTUNİ HAZIRLANIŞIIIIIIIII 

Etinizi küçük küçük doğrayıp, sıvıyağ koyulmuş geniş bir tavaya alın Etinizi küçük küçük doğrayıp, sıvıyağ koyulmuş geniş bir tavaya alın. İlk başta suyunu salıp sonra çekecektir. Ardından üzerine az miktar su döküp, tavanın kapağını kapatın. Orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Pişmesine yakın tuzunu ilave edin. Diğer yandan soğanı söğüş olarak doğrayın. Bir kaba alıp, üzerine biraz tuz ve zeytinyağı ekleyip, yumuşaması için elinizle ovalayın. Daha sonra domatesi küp küp doğrayın. Lavaş ekmeğini tezgaha serin. Kenarına ilk olarak eti uzunlamasına koyun. Etin önüne sırasıyla domates, soğan ve ince ince doğranmış maydanozu sıralayın. Üzerlerine biraz sumak ve kimyon serpiştirip, rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız tantuniyi servis tabağına alıp, yanında ayran ile servis edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN 