Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN"— Sunum transkripti:

1 İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN

2 İber Yarımadası

3 Madrid (İber yarımadasının başkenti)
Puerta del Sol (Güneşin kapısı)

4 Portekiz Kaşifler ve denizciler ülkesi olarak tanınan Portekiz’in başkenti Lizbon’dur.

5 Morina balığı ve geleneksel yemeği “Bacalhau”
Portekiz Morina balığı ve geleneksel yemeği “Bacalhau”

6 Vinho Verde (yeşil şarap)- Bacalhau
Portekiz Vinho Verde (yeşil şarap)- Bacalhau

7 Portekiz Portekizlilerin şarapları ünlüdür. Tanınmış birçok Portekiz şarabı dünyanın en iyi şarapları arasında sayılır. Dünya çapında yaygın olarak pazarlanan 2 şarabı; Porto (tatlı şarabı) ve Vinho Verde’dir.

8 “Leite Creme”- “Ginja”
Portekiz “Leite Creme”- “Ginja”

9 Portekiz Arroz Doce 1,5 su bard. su 3 çorba kaş. tereyağı
Yarım çay kaş. tuz 1,5 su bard. pirinç 2 tarçın çubuk 1 vanilya çubuğu 1 su bard. süt 4 yumurta sarısı

10 Pasteis de Belem (Pateis de Nata)
Portekiz Pasteis de Belem (Pateis de Nata) 4 adet yumurta sarısı Yarım fincan krema 5 tatlı kaşığı pudra şekeri 10 adet milföy hamuru 250 gr tereyağı

11 Portekiz Sardunyalı ekmek- Vasco de Gama Ton balıklı ve yumurtalı ekmek-Paozinho Com Atum

12 Portekiz Portekizliler denizci bir millet olduklarından ülkede genel olarak başta balık olmak üzere deniz ürünleri tüketilmektedir. Morina balığı, mezgit balığı ve sardalya milli balıklarıdır. Söylentiye göre 365 değişik pişirme çeşidi olan bu balıklar yılın her günü Portekizliler’in sofralarında görülebilir. Ayrıca çok popüler olan sardalya özellikle ızgara sardalya olarak birçok yerde görülebileceği gibi yılan balığı, berlam balığı, ahtapot, kabuklu deniz ürünleri ve özel balıklı kekler de Portekiz mutfağında yer almaktadır.

13 Portekiz Portekiz mutfağı’nın balık temelli mutfağının yanı sıra diğer temelini ise tavuk eti, domuz eti ve oğlak eti oluşturmaktadır. Hiçbir malzemenin boşa gitmemesi için etin her yeri değerlendirilir. Kullanılmayan et kısımları baharatlarla tatlandırılarak acı sosis ya da domuz sosisi olarak kurutularak yenilir. Portekiz’e has bu sosis çeşitlerine verilen isim “linguica”dır.

14 İspanya Hafif kahvaltı (kahve ve çörek)
İkinci kahvaltı (saat 11.00)-TORTILLA Tapas (saat 13.00) (kanepe; karides, kalamar, ıstakoz; “all i oli”) Öğle yemeği (saat )-PAELLA Akşamüstü çay ve bisküvi Tapas Akşam yemeği (hafif)

15 Galiçya Bölgesi; EMPANADA (et ve balık)
İspanya Galiçya Bölgesi; EMPANADA (et ve balık)

16 Asturias Bölgesi; FABADA (fasülye)
İspanya Asturias Bölgesi; FABADA (fasülye)

17 Bask Bölgesi; balık çorbası (Suquet de Peix) ve balık yemekleri
İspanya Bask Bölgesi; balık çorbası (Suquet de Peix) ve balık yemekleri

18 İspanya Katalon Bölgesi; Pa’am Tomaquet Tortilla a la Espanola
Escudella (Katalan güvercini) Espinacas a la Catalana

19 İspanya Paella ve Sangria

20 İspanya PAELLA 150 g ahtapot (küçük) 150 g kalamar 5-6 orta boy karides 10 – 12 midye (kabuklu) 6-8 tavuk budunun üst kısmı 2 levrek fileti veya herhangi başka bir balık fileti 1 soğan 1 YK kırmızı toz biber ½ Çay kaşığı Safran 3 Domates 3-4 yeşil soğan 5-6 diş sarımsak g pirinç g bezelye 3-4 sivri yeşil biber 1 kırmızı dolma biber 100 ml beyaz şarap 100 ml sebze veya et suyu Zeytinyağı Tuz 1/2 limon


"İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları