Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR"— Sunum transkripti:

1 TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR
Arş.Gör.Dr. Reha KILIÇHAN

2 Türk Mutfağında Kebapların Yeri ve Önemi
Kebap; doğrudan doğruya ateşe,kor halindeki kömür veya aleve tutularak bir kap içinde susuz pişirilen et, kızartma, çevirme ya da kavurma biçiminde hazırlanan her türlü yiyecektir. Yöresel kebaplarda ekşilik; sirke, limon suyu, nar-erik ekşisi ve koruk ile karşılanmıştır. Genelde koyun, kuzu, keçi, oğlak, sığır ve dana etlerinin yumuşak ve kıymetli bölgelerinden hazırlanır.

3 Türk Mutfağında Kebapların Yeri ve Önemi
Et doğrudan ateşe tutularak, şişe geçirilerek, yağlı kâğıt içinde, saçta, çömlekte, tencerede, güveçte eti kuyuya sallandırarak, çöpe veya şişe geçirerek tandırda, fırında vb. çeşitli yöntemlerle pişirilebilir. Yapılış şekline göre çömlek kebabı, kuyu kebabı, şiş kebabı, Urfa kebabı, Tokat kebabı gibi isimler alır. Milli kültürümüzü belirgin hale getiren kebaplarımız daima aslına sahip çıkılarak yapılmaları gerekir. Bu konuda çok titiz davranmak gerekir.

4 Kebaplarda Kullanılan Etlerin Özellikleri
Kebaplar için etin en güzel parçası kuzu but veya kürektir. Kuzu budu, külbastı marinatlarda etin büyüklüğüne göre bir veya iki gün dinlendirilir. Böbrek yatağı ve pirzola marinatta bekletilmez. Kaliteli süt danası, bonfile, kontrfile, biftek, sokuma marinat uygulanmaz. Hiç bir ete önceden tuz, biber atılmaz ve şişle delinmez akan suyla besleyici değerini yitirir ve sert olur.

5 Türk Mutfağında Kebap Çeşitleri
Izgara Kebaplar Fırın Kebaplar Tencere Kebapları

6 Izgara Kebaplar Yiyeceklerin ızgarada direkt sıcaklık yansıması ile pişirme yöntemidir. Uluslar arası mutfaklardaki ismi grill yöntemidir. Her çeşit ızgara, fırında rosto, yağlı, yağsız tavalarda veya teflon tavalarda ve grillde uygulanılır.

7 Izgara Kebaplar Izgara yapılırken yüzey kısımlara gelen ateş çok yüksek olmamalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire sertleşerek ısının iç kısmına ulaşmasını engeller. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına su kaybının fazla olmasına yol açarak besin değeri kaybına neden olabilir. Izgaraya konan etin fırçayla sık yağlanması etin kurumasını engeller. Biftek, antrkot, kontrfile, bonfile, pirzola, şiş kebap…

8 Izgara Kebaplar Pişme noktasını belirleyen üç unsur vardır:
Parçanın içinin ve dışının rengi, Esnekliği (yoklandığında anlaşılır) Parçanın iç ısısı

9 Izgara Kebap Çeşitleri
Antep Kebabı Adana Kebabı Urfa Kebabı Şiş Kebap (Tüm Yöreler) Tıpış Köfte (Sivas) Sarımsak Kebabı (Gaziantep) Çökertme Kebabı (Muğla-Bodrum) Kübbülmüşveyye (Gaziantep) Külbastı (Tüm Yöreler) Döner Kebabı (Trabzon) Ayva Kebabı (Gaziantep)

10 Fırın Kebap Çeşitleri Acılı Güveç (Aydın) Ayva Galyası (Bursa)
Elmalı Kebap (Şanlıurfa) Tepsi Kebabı (Antakya) Tepsi Külbastısı (Kayseri) Sini Köftesi (Gaziantep) Testi Kebabı (Yozgat – Nevşehir) Dağar Kebabı (Balıkesir) Ayvalı Tas Kebabı (Gaziantep) Tatlı Yahni (Bursa) Kabune (Isparta) Laba Dolması (Alanya) Keşkek (Tokat)

11 Tencere Kebapları Keşkek (Afyon) Kapama (Elazığ)
Nardanaşı (Diyarbakır) Sakız Yahnisi ( İzmir)

12 TEŞEKKÜRLER


"TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları