Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN TANECİKLİ YAPISI"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM

2 FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM

3 Fiziksel Değişim Maddelerin görünümünü keserek, parçalayarak, ufalayarak, hâl değişikliğine uğratarak vb. yollarla değiştirebiliriz. Bu durumda madde kendi özelliğini kaybetmez ;sadece şekli, büyüklüğü yani görünümü değişir. Maddenin kimliğini değiştirmeden sadece görünümünde meydana gelen değişiklikler fiziksel değişim olarak adlandırılır.

4

5 Maddelerde meydana gelen değişiklikler sadece o maddelerin görünümlerinde mi meydana gelir, yoksa onların kimliklerinde de bir değişiklik söz konusu olabilir mi? Örneğin, odunun yanmadan önceki ve yandıktan sonraki hâlini karşılaştırdığımızda , odunun sadece görünümü mü değişmiştir? Kimliğinde de bir değişlik meydana gelmiş olabilir mi?

6 Kimyasal Değişim Ekmeğin kızarması, sütün ekşimesi, kibritin, odunun, mumun ve kömürün yanması sırasında maddelerin kimlikleri değişir ve farklı özellikte yeni maddeler oluşur. Bir maddenin çeşitli etkilerle başka maddelere dönüşmesi kimyasal değişim olarak adlandırılır.

7 Kimyasal değişim, hayatımızın bir parçasıdır
Kimyasal değişim, hayatımızın bir parçasıdır. Canlılık faaliyetlerimiz sırasında birçok kimyasal değişim gerçekleşmektedir. Örneğin, solunum yaparken karbon dioksitin açığa çıkması, yediğimiz besinlerin sindirilmesi, bitkilerin büyüyüp gelişmesi kimyasal değişimdir.

8 Bunları Biliyor muydunuz ?
Kömür yer altında belirli şartlarda değişime uğrayarak elmasa dönüşür.

9 Yeni bir madde oluşurken Bazen olur renk değişimi Bazen de gözlenir gaz çıkışı Belki de yayılır ışık veya ısı Bir ihtimal daha var Oluşur belki çökelti! Oluşursa bunlardan birisi Alırsın belki yeni kimliğini

10 Günlük hayatımızın bir parçası olan fiziksel ve kimyasal değişimleri tanecik boyutunda ele alarak birkaç örnekle gözlemlemeye çalışalım.

11 SU MÖLEKÜLÜNÜ ELE ALIRSAK..

12 Maddeler fiziksel veya kimyasal değişime uğradığında taneciklerin yapısında bir değişiklik olup olmadığını aşağıdaki etkinlikle anlamaya çalışalım. Fiziksel Değişim Kimyasal Değişim

13 Etkinlikte de fark ettiğimiz gibi bazı değişimlerde maddeleri oluşturan taneciklerin yapısında bir değişiklik olmaz. Küp şekeri ezerek toz hâline getirdiğimizde şeker moleküllerinde bir değişiklik olmaz, sadece şeker moleküllerinin oluşturduğunu yığınlar küçülür.

14 Kâğıdı yırttığımızda kâğıdı oluşturan taneciklerin yapısı değişmez, sadece kâğıdın yırtıldığı bölgedeki tanecikler birbirinden ayrılır.

15 Kömürün veya şekerin yanması, besinlerin sindirilmesi, suyun oluşumu gibi kimyasal değişimlerde bu maddeleri oluşturan taneciklerin yapısı değişerek yeni tanecikler, buna bağlı olarak da yeni maddeler oluşur. Hidrojen ve oksijen gazları belirli şartlarda bir araya geldiğinde su oluşur. Bu durumda hidrojen ve oksijeni oluşturan moleküllerin yapısı değişir ve su molekülleri oluşur. Sonuç olarak kimyasal değişimlerde elementlerden bileşik, bileşiklerden element veya farklı bileşikler oluşabilir. Ancak fiziksel değişimlerde, maddeleri oluşturan atom veya moleküllerin yapısı değişmez.

16 Saf Madde ve Karışımlar
Saf maddeleri element ve bileşik olarak sınıflandırmıştık. Fakat çevremizdeki maddeler ne sadece elementlerden ne de bileşiklerden oluşmuştur. Çevremizdeki maddeler karışım hâlinde bulunur

17 Karışım Karışım, iki veya daha fazla çeşitte maddenin kendi özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşur

18 SU AYRAN

19 Saf Madde Karışım Karışım Saf Madde Saf Madde Karışım

20

21 DEĞERLENDİRME SORULARI

22 Soru 1 I. Şekerin yanması II. Suyun donması
Yukarıdaki değişimlerin sıralaması aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir A) Kimyasal değişim - Fiziksel değişim B) Kimyasal değişim - Kimyasal değişim C) Fiziksel değişim - Fiziksel değişim D) Fiziksel değişim - Kimyasal değişim

23 Soru 2 I. Ayran II. Su III. Demir Yukarıdaki maddelerin karışım veya saf madde oldukları aşağıdaki şıkların hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir A) Karışım – Karışım – Saf Madde B) Saf Madde - Saf Madde - Karışım C) Karışım – Saf Madde – Saf Madde D) Karışım – Saf Madde - Karışım


"MADDENİN TANECİKLİ YAPISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları