ULUSAL ÖNLEYİCİ MEKANİZMA Çek Cumhuriyeti Ankara, 22 Ekim 2009 www.ochrance.cz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL
Advertisements

Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
MÜLKİ İDARE AMİRLERİNİN KOLLUK KUVVETLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİM YETKİSİ
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
30 Ekim-2 Kasım 2014 ANTALYA, TÜRKIYE
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Sisteminde Gerçekleştirilen Yapısal Değişiklikler ve Üniversitemiz Açısından Yeni Mali Sistemin.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
Plan Program Dairesi Başkanlığı Görev Tanımları Genel Müdürlüğümüzün yıllık bütçesini, yatırım programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Genel.
Mahkeme Yönetimi ve Mahkeme Organizasyonu
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
Karar kimin? Zihinsel ve psikososyal engellilerin hukuki ehliyet hakkı
Harcama Yetkilileri.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
Monitoring the deprivation of liberty procedure and conditions in Turkey: Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim.
Sean Sullivan İngiltere ve Galler Cezaevleri Kraliyet Teftiş Kurumu
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
1 Yönetim Bilgi Sistemleri 2015– ANKARA Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI.
1 OPCAT ışığında UÖM’lerin kilit unsurları Zdeněk Hájek.
Türkiye’de Ulusal İzleme Mekanizması Kurulması: Süreç ve Ana Unsurlar Kerem ALTIPARMAK AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
HARCAMA.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Hazırlayan Bölüm / Departman Adı Hazırlayan Kişi Ad Soyad Hazırlayan Kişi Ünvan KOSGEB REHBERLİK VE DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ RG : 05/06/2011/ /02/2011.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
Kamu Yönetiminin Denetim Sorunları. Kamu yönetimi sisteminin; planlanan çıktıların üretilebilmesi, hukuk devleti ilkesinin uygulanması, yönetsel yozlaşmanın.
ISKENCE ve EZiYET. Cesitler Iskence Eziyet ⊙ Insan Haklari Evrensel Bildirisini – ⊙ Ilke, iki yil aradan sonra 4 Kasim 1950 tarihli Insan.
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
Sunum transkripti:

ULUSAL ÖNLEYİCİ MEKANİZMA Çek Cumhuriyeti Ankara, 22 Ekim

YASAL ARKAPLAN OPCAT ( Çek Cumhuriyeti imzalama tarihi ; onama tarihi ) 349/1999 sayılı İnsan Hakları Kamu Denetçisi (Ombudsman) Kanunu’na yapılan değişiklik – tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Kişilerin özgürlüklerinden mahrum bırakıldıkları (ya da bırakılabilecekleri) tüm yerlerin (tesislerin) ziyaret edilmesine dair yeni sorumluluklar Neden Kamu Denetçisi ( Ombudsman ) ? – kurumsal ve mali bağımsızlık, geçmiş deneyim, yetki

TESİSLER DE IURE tesisler – özgürlük bir kamu organı (mahkeme, savcı, polis görevlisi) tarafından verilen karar ya da emir ile kısıtlanır. ( cezaevleri, polis gözaltı hücreleri, koruma amaçlı ya da kurumsal bakım, yabancıların gözaltında tutuldukları yerler, akıl sağlığı kurumları ) DE FACTO tesisler – özgürlük kişinin mevcut durumuna (yaş, sağlık, sosyal durum) bağlı olarak kısıtlanır. ( sosyal bakım tesisleri, sağlık merkezleri, h astaneler vb.)

KÖTÜ MUAMELE İnsan onuruna saygı göstermeyen her türlü muamele : - işkence, zalimane, insanlık dışı ya da küçültücü muamele ya da cezalandırma, - kişilerine ve haklarına saygı göstermeme, - kişilerin toplumsal özerkliklerine, mahremiyetlerine ya da kendilerini etkileyen kararların alınması sürecine katılma haklarına saygı göstermeme - sağlanan bakıma bağımlılığın suiistimal edilmesi ya da yoğunlaştırılması.

KÖTÜ MUAMELE Resmi açıdan : - Uluslararası sözleşmeler ile teminat altına alınan temel insan haklarının ihlal edilmesi, - Kanun ve yönetmeliklerin ihlal edilmesi, - Tam bağlayıcılığı olmayan talimat, yönerge ya da muamele standartlarının, iyi uygulama kurallarının veya mesleki usul ilkelerinin yerine getirilmemesi

USÜL 1. Düzenli ziyaret ( teftiş) 2. Tesis yöneticisine verilecek olan kamu denetçisinin bulgularına dair R a por – düzeltici tedbirler hakkında tavsiyeler ya da teklifler 3. - Tesis tavsiyelere uyar → ziyaretin tamamlanması - Kamu denetçisinin vardığı sonuçların kabul edilmemesi ya da harekete geçmeme → „ esnek yaptırımlar “ ( daha üst makama gidilmesi, halka açıklama ) 4.Genel r apor ( tüm planlanan ziyaretler, genel meseleler, bulgular ve gözlemler, muamele standartları ardından)

KAMU DENETÇİSİNİN PERSONELİ Kurum içinde özel bir departman -12 hukukçu (6 + 6) + ad hoc bağımsız uzmanlar (do ktorlar, hemşireler, psikologlar, psikiyatristler, STKlar vb.) Ziyaretler ( teftişler) düzenlidir – belirli bir dönem için hazırlanmış plan uyarınca yürütülürler (genellikle ½ yıllık – düzenli ve önleme amaçlı ) Ziyaret : hazırlık, gerçekleştirme, bilginin işlenmesi → r a por

YETKİLER Ziyaret önceden haber verilmeksizin tesisin tüm kısımlarına girilmesi Tüm dosyaların incelenmesi ( tıbbi kayıtlar dahil ) Çalışanlara soru sorulması Üçüncü kişiler olmaksızın gözaltı yerlerinde tutulan kişilerle görüşme

ZİYARET HAZIRLIĞI T esisin seçilmesi - kamu denetçisinin önceki deneyimleri - halkın ya da alıkonulan kişilerin yönlendirmesi - önceki teftiş araçlarının sonuçları - coğrafi kıstaslar - çeşitli kurucular ( devlet + bölge yönetimi + özel ) Münferit tesis hakkında bilgi derlenmesi Hukuki arka plan bilgisinin derlenmesi - uluslararası ya da ulusal kurallar ve düzenlemeler, AİHM kararları dahil mahkeme kararları, tavsiyeler vb.

ZİYARETLERDE GEÇERLİ USÜL 1-3 günlük ziyaretler ; habersiz 1. gün ( yönetici ile tanışma, tesisin teftişi, dosya ve diğer belgelerin incelenmesi, yönetici, çalışanlar, tutuklular/ hizmetten yararlananlar, vb. ile görüşmeler ) 2. –3. gün ( tutuklular/ hizmetten yararlananlar ile görüşmeler, bulguların tamamlanması, yönetici ile tartışma, değerlendirme )

DEĞERLENDİRME Kanun ve Yönetmeliklerin Uygulanması Uluslararası antlaşmalar, ulusal kanunlar, yönetmelikler, ( özellikle DE IURE tesisler ) Temel hak ve özgürlükler ile insan onuruna saygı ışığında olguların değerlendirilmesi ( özellikle DE FACTO tesisler – eksik hukuki düzenleme ya da hiç düzenleme bulunmaması ) AİHM kararları, esnek hukuk ( Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, BMMYK ), uluslararası kuruluşların bildirgeleri (WMA, WHO vb.) muamele standartları ( İÖK )

BAĞIMSIZLIK Güçlü yetki ( yasal arka plan, saygın kurum ) Maddi ve mali bağımsızlık - Devlet bütçesinde özel ve bağımsız bütçe kalemi - Yalnızca Meclise karşı (Hükümete karşı değil) sorumluluk - Personelin mesleki gizlilik kuralları

HALKIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ Web sayfaları - üç aylık ve yıllık r a por lar - genel temati k raporlar + tavsiyeler Basın konferansları Sunumlar, semin erler

2006 İSTATİSTİKLERİ 19 polis karakolunda 110 hücre Yabancılar için 4 gözaltı merkezi ( idari ihraç/iade ) 7 cezaevi ( en ağır tipte, yaşam boyu mahkumiyet ) Koruma amaçlı eğitim için 4 kurum 5 so syal bakım tesisi – fiziksel engelliler için kurumlar 5 h astane – ( uzun süreli yatan hastalar )

2007 İSTATİSTİKLERİ 27 yaşlı bakım evi Sığınmacılar için 2 kabul merkezi Takip ziyaretleri : - 2 so syal hizmet tesisi - 5 poli s karakolu - 2 yabancılar için gözaltı merkezi - 2 h astane ( uzun süre yatan hastalar ) - 3 cezaevi

2008 İSTATİSTİKLERİ 8 ps ikiyatri hastanesi (30 koğuş ) 16 yaşlı bakım evi - sosyal hizmetlerin sunulmasının mali boyutlarına odaklanan ziyaretler Takip ziyaretleri : -6 yaşlı bakım evi - 2 özel yaşlı bakım evi

2009 İSTATİSTİKLERİ Zihinsel engelli kişiler için 25 bakım evi Takip ziyaretleri – 6 ps ikiyatri hastanesi 9 (duruşma öncesi) tutukevi ( sonbahar 2009)

Bilgi, İrtibat ( İngilizce ) Gözaltı Yerlerinin İzlenmesi kısmı ( yıllık + üç aylık raporlar, tavsiyeler ) Office of the Public Defender of Rights (İnsan Hakları Kamu Denetçiliği Makamı) Údolní 39, Brno, Czech Rep. (Çek Cum.) Marie Lukasová,