Salih Zeki Anadolu Lisesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
HAÇlı SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için düzenledikleri.
FEODALİTE HAÇLI SEFERLERİ MAGNA CARTA YÜZYIL SAVAŞLARI
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
ORTAÇAĞDA AVRUPA TARİHİ
HAÇLI SEFERLERİ Sebepleri Başlıca Seferler
Tarafından yayınlanmaktadır.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR
HAÇLI SEFERLERİ.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
HAZIRLAYAN: Hüsamettin KAYMAKÇI
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
HAÇLI SEFERLERİ.
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
Nurdan Gül Kökten MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
AVRUPA’DA REFORM HAREKETLERİ
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için düzenledikleri.
ZÜHRE NUR PEHLİVAN SABİRE DALKILIÇ YURDANUR TURELİ
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
ORTAÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
orta ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
EYYUBİLER.
Büyük selçuklu devletİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
Ortaçağın Genel Özellikleri: _Devletlerin merkezi otoritesi zayıf. _Feodalite rejimi toplumları baskı altına almıştır. _Papalar hem dinsel, hem siyasal,
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
HAÇLI SEFERLERİ.
İstanbul’un Fethi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
İSTANBUL'UN FETHİ 29 MAYIS 1453.
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
YARARLANILAN KAYNAK SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
HAÇLI SEFERLERİ Hristiyanların mukaddes toprak ve haç yeri olarak adlandırdıkları Kudüs ve civarının, 11'inci yüzyıldan itibaren Müslüman Türk İmparatorluğu.
Hıristiyan Mezhepleri
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
HAÇLI SEFERLERİ. Haçlı Seferleri, yılları arasında, Avrupalı Katolik Hıristiyanların, Papa’nın çe ş itli vaatleri ve talebi üzerine, Müslümanların.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
 Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte, Roma.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

Salih Zeki Anadolu Lisesi Haçlı Seferleri Salih Zeki Anadolu Lisesi Nurdan Gül Kökten

Haçlı Seferleri Nurdan Gül (KÖKTEN) Nurdan Gül Kökten

Haçlı Seferlerinin Sebepleri Kudüs'ü Müslümanlardan geri almak HAÇLI SEFERLERİNİN DİNİ SEBEPLERİ NELERDİR? Kluni tarikatının Hıristiyanlığı yaymaya çalışması Kilise ve Papalığa bağlı din adamlarının halkı kışkırtması Papanın, Katolik ve Ortodoks mezheplerini birleştirmek isteği Papa ve din adamlarının nüfuzlarını artırmak istemeleri Hıristiyanların Kudüs’ü Müslümanlardan almak istemelerinin nedeni ne olabilir? Nurdan Gül (KÖKTEN)

HAÇLI SEFERLERİNİN SİYASİ SEBEPLERİ NELERDİR? Türkler karşısında zor durumda kalan Bizans İmparatorlu’ğunun Avrupa’dan yardım istemesi Avrupalıların Türkleri Anadolu,Suriye,Filistin ve Akdeniz’den uzaklaştırmak istemesi HAÇLI SEFERLERİNİN SİYASİ SEBEPLERİ NELERDİR? Senyör ve şövalyelerin macera arzuları Avrupalı devletlerin Bizans’a yardım etmek istemelerinin sebepleri ne olabilir? Nurdan Gül (KÖKTEN)

HAÇLI SEFERLERİNİN EKONOMİK SEBEPLERİ NELERDİR? Ticaret yollarının Müslümanların elinde bulunması Avrupalıları ekonomik açıdan nasıl etkilemiş tir Avrupalıların doğudan gelen ticaret yollarına sahip olmak istemeleri Avrupa’da toprak sahibi olmayan soyluların toprak elde etmek istemeleri. HAÇLI SEFERLERİNİN EKONOMİK SEBEPLERİ NELERDİR? Avrupalıların doğunun zenginliklerine sahip olmak istemeleri Nurdan Gül (KÖKTEN)

I. HAÇLI SEFERİ (1096) : Papa ve Keşiş Piyer, Avrupa’da büyük ordular oluşturmuşlardır. İlk gelen haçlılar I. Kılıçaslan tarafından imha edilmiş. Daha sonra gelen haçlılar Bizans’la bir antlaşma yaparak Anadolu’ya geçmişler, İznik’i alarak yollarına devam etmişlerdir. Nurdan Gül (KÖKTEN)

İznik neresidir? İznik Haçlılar için neden önemlidir? Nurdan Gül (KÖKTEN)

I.Haçlı seferinin Sonuçları nelerdir? Urfa, Antakya ve Kudüs’ü ele geçirmişler, buralarda birer derebeylik kurmuşlardır. İznik’i kaybeden Anadolu Selçuklu Devleti’ nin başkenti NEREYE TAŞINMIŞTIR? Bu seferle Batı Anadolu’daki siyasi üstünlük Bizans’ın eline geçmiştir. I. Haçlı Seferi amacına ulaşan tek seferdir. Derebeylik rejimi Ortadoğu’ya taşınmıştır. I.Haçlı seferinin Sonuçları nelerdir? Nurdan Gül (KÖKTEN)

Ne zaman ortaya çıkmıştır? Ekonomik yapı nasıldır? Derebeylik Nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Ekonomik yapı nasıldır? Büyük krallıkların kendilerini yerel liderlerin komutasındaki küçük şehir devletlerine bırakması feodalite(derebeylik) denir. Feodal ekonomik yapı basittir. Soylunun toprağında üretim yapıp, gereken çok az miktarı kendine ayırdıktan sonra geriye kalanı soyluya veren köylüler, ana üretici güçtür. Ticaret gelişmediği için uzmanlaşmış bir ekonomi ve gelişmiş iş bölümü yoktur. Üretim toprakta yapıldığından zenginliğin ölçüsü topraktır, taşınabilir servet olgusu gelişmemiştir. Nurdan Gül (KÖKTEN)

Sosyal Durum : Toplum eşit değildir. Çeşitli sınıflara ayrılmıştır. Nurdan Gül (KÖKTEN) Soylular : Yönetim ve askerlikle uğraşarak gücü ellerinde tutan aristokrat tabakadır Din adamları : Katolik kilisesinin gücüne paralel olarak rahat bir hayat sürmüşlerdir. Burjuvalar : Şehirli sınıftır. Ticaret ve sanatla uğraşırlar Köylüler Köleler Sosyal Durum : Toplum eşit değildir. Çeşitli sınıflara ayrılmıştır.

Haçlılar niçin Deniz yolunu tercih etmişlerdir? II. HAÇLI SEFERİ (1147-1149) : Urfa’nın 1144’te Zengiler tarafından geri alınması II. Haçlı Seferi’ne sebep olmuştur. Alman Kralı III. Kontrat ve Fransa Kralı VII. Lui komutasındaki Haçlılar, Danişmentlerden yardım alan I. Mesut ile yaptıkları savaşta büyük bir bozguna uğramıştır. Böylece sefer başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Haçlılar niçin Deniz yolunu tercih etmişlerdir? Haçlıları Kudüs’e deniz yolundan kimler taşımıştır? Bunun İtalya ‘ya katkısı ne olmuştur? Nurdan Gül (KÖKTEN)

III. HAÇLI SEFERİ (1189 – 1192) : Selahattin Eyyubi’nin 1187 – Hıttin Savaşı’yla Kudüs’ü Haçlılar’dan geri alması üzerine İngiltere Kralı Aslan Yürekli Rişar, Fransa Kralı Flip Ogüst ve Alman Kralı Frederik Barbaros’un da katıldığı yeni bir sefer düzenlenmiştir. İngiliz ve Fransızlar deniz yoluyla Kudüs önlerine gelmiş, Almanlar ise Anadolu’dan geçmek istemiş, II. Kılıçaslan’ın çocukları arasındaki taht kavgalarından faydalanarak ve antlaşmaya uymayarak Konya’yı yağmalamışlarsa da krallarının ölümüyle orduları dağılmıştır.Selahattin Eyyubi ile uzun süre mücadele eden Haçlılar başarılı olamayarak geri dönmüşlerdir. Nurdan Gül (KÖKTEN)

IV. HAÇLI SEFERİ (1200 - 1204) : Eyyubiler’in Filistin sahil şeridini haçlılardan temizlemesi üzerine IV. Haçlı seferi düzenlenmiştir. İstanbul’da karışıklık çıktığını öğrenen haçlılar yollarını değiştirerek İstanbul’u ele geçirmişler ve bir Latin Krallığı kurmuşlardır. İznik ve Trabzon’da da Rum İmparatorlukları kurulmuştur.

HAÇLI SEFERLERİNİN SONUÇLARI DİNİ SONUÇLAR EKONOMİK SONUÇLAR SİYASİ SONUÇLAR BİLİMSEL SONUÇLAR

5 7 8 1 4 6 2 3 9 Erkan İsanmaz

Haçlı Seferlerinden en çok etkilenen Devletler Hangileridir? KÖKTEN

Anadolu Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Devleti Eyyubiler Zengiler Danişmentliler Memlukler, Fatımiler, Bizans KÖKTEN