Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Erasmus+ Eğitim,öğretim, gençlik ve spor konularında neler sağlıyor?
Advertisements

ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI’na GENEL BAKIŞ
AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci HAREKETLİLİK
Hayatboyu Öğrenme Programı
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Eğitim alanında Topluluk eylem programı
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
Akademik Gelişim Birimi Etkinlikleri
Erasmus+ Programı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMI
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
LdV Programı Koordinatörü
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMI
HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI (LLP) (ÇEŞİTLİ SUNULARDAN DERLENEREK HAZIRLANMIŞTIR.)
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
ERASMUS+ SPOR Muhammet DEMİR Ocak Erasmus+ Spor: Hedefler Doping, şike, şiddet, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele Sporda iyi yönetişimi ve.
31 Ekim Dönemi: Erasmus+ Nedir? Erasmus+ Programı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, gençlik ve spor için önerdiği yeni programdır.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı
OKULLARIMIZIN BAŞVURABİLECEĞİ HİBE PROGRAMLARI VE KAZANDIRACAKLARI
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans)
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Serdar ARSLAN PPKB Uzmanı T.C. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı YENİLİK TRANSFERİ PROJELERİ 2008.
AB EĞİTİM, KÜLTÜR,GENÇLİK PROGRAMLARI Prof. Dr. Selda Önderoğlu AB Ofisi.
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI 5-6 MART 2009 SAMSUN/TÜRKİYE.
ERASMUS PLUS Şubat 2014 Ahmet BOYLU
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri.
Eğitim Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı
MESLEKİ EĞİTİMDE AVRUPA BİRLİĞİ FIRSATLARI
ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
STRATEJİK YÖNETİM VE PLANLAMA
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Programı COMENIUS
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMINA HOŞGELTİNİZ Erdoğan ERDOĞAN AR-GE Uluslararası Projeler Sorumlusu Ocak 2014.
Okul Eğitimi Personeline Yönelik Hareketlilik Projesi
“KWELE” Projesi (LdV 2007) “Kadınların İşgücü Piyasasına Kazandırılmaları ve Ekonomik Olarak Güçlendirilmeleri” (KWELE)
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI
T.C ADANA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU.
ANKARA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgilendirme Toplantısı
Avrupa Birliği Eğitim Programları
ERASMUS+ GENÇLİK PROGRAMI
ERASMUS + GENCLİK. YENİLİKLER Sadece yaş arası gençler değil gençlik çalışanları da yaş sınırı göz etmeksizin katılabiliyor. Ayrıca bu programda.
Avrupa Birliği Eğitim Programları. Avrupa Birliği ülkelerinde gerek toplumsa değişim ve hareketliliğin sağlanması gerekse eğitim kalitesinin yükseltilmesi.
KA1- YETIŞKIN EĞITIMI PERSONELININ ÖĞRENME HAREKETLILIĞI KA2-YENILIK VE İYI UYGULAMALARıN DEĞIŞIMI IÇIN İŞBIRLIĞI.
ERASMUS Araştırma Geliştirme Birimi Projeler Koordinasyon Ekibi ERASMUS+ Bilgilendirme Sunusu T.C. EDİRNE VALİLİĞİ EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ.
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar.
Erasmus + KA1 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Erasmus + Programı Erasmus + Programı. Erasmus + Programı Avrupa’nın hem şimdi karşılaştığı hem de gelecek on yılda karşılaşacağı temel sorunların üstesinden.
ERASMUS + Avrupa Birliği Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor Programı Avrupa Birliğine Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu 2014 Yılı İlk Toplantısı.
COMENİUS PROGRAMI OKUL ORTAKLIĞI PROJE BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ.
SUZAN MEHMET GÖNÇ TİCARET MESLEK LİSESİ 02/09/2013.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HATAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE
DIŞ İLİŞKİLER VE AB KOORDİNASYON MERKEZİ
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi Leonardo da Vinci 2007 - 2013 Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi Uzm.Bugay TURHAN

Temel ve sürekli Mesleki Eğitim ve Öğretim 2- Ortak Konulu Programlar Yaşam Boyu Öğrenim Programları Lifelong Learning Programmes 1- Sektörel Programlar Comenius Okul Eğitimi Erasmus Yüksek Öğretim Leonardo da Vinci Temel ve sürekli Mesleki Eğitim ve Öğretim Grundtvig Yetişkin Eğitimi 2- Ortak Konulu Programlar 4 temel faaliyet – Politika geliştirme; Dil Öğretimi; Bilişim; Yaygınlaştırma 3- Jean Monnet Programı 3 temel faaliyet – Jean Monnet; Avrupalı Kurumlar; Avrupalı Topluluklar

Leonardo da Vinci Programı Nedir? Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen sektörel bir eğitim programıdır. Ana Amacı, ülkelerarası işbirliğinin kullanılarak mesleki eğitim sistemleri ile uygulamalarında kalitenin geliştirilmesini, yeniliklerin teşvik edilmesini ve Avrupa Boyutunun yükseltilmesini teşvik etmektir.

Programın Hedefleri 1. Kişilerin bilgi ve becerilerinin artırılması, 2. Yaşam boyu eğitim / mesleki tecrübe ve yeterliliklerinin kalitesinin artırılması, ülkelerarası teknolojik ve kurumsal değişiklikleri bütünleştirilmesi, 3 . Mesleki eğitim kurumları ile işletmeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, 4. İstihdam imkanlarının artırılması,

Programın Hedefleri 5. Sürekli mesleki eğitim ve ömür boyu öğrenme isteğinin güçlendirilmesi, yarının mesleklerine hazırlanma ve teknolojik değişimlere uyumun teşvik edilmesi, 6. Mesleki eğitim alanında dil yeterliliklerinin geliştirilmesi ve ortak bir terminolojinin oluşturulması, 7. Özellikle gençler için temel mesleki eğitimin desteklenmesi ve teşvik edilmesi, 8. Mali, sosyal veya fiziksel nedenlerle eğitimden yararlanamamış kişiler için temel mesleki eğitime veya ileri düzeydeki eğitimlere erişimin kolaylaştırılması,

Programın Aşamaları 1995 Öncesi (COMETT, PETRA, FORCE, LINGUA & EUROTECNET) I. Dönem: Leonardo da Vinci 1995 - 1999 (5 yıl) II. Dönem: Leonardo da Vinci 2000 - 2006 (7 yıl) III. Dönem: Lifelong Learning 2007 - 2013 (7 yıl)

Programa Kimler Başvurabilir? Her seviyedeki mesleki eğitim kurum, merkez ve birimleri, üniversiteler, Araştırma merkezleri ve enstitüler, Yerel yönetimler, İşletmeler (özellikle KOBİ’ler) Odalar, borsalar, Sendikalar, vakıflar, dernekler...vb.

KATILIMCI ÜLKELER 31 ÜLKE AB’YE ÜYE 27 ÜLKE AVRUPA EKONOMİK ALANI’NA ÜYE ÜLKELER İZLANDA, LİHTENŞTAYN VE NORVEÇ TÜRKİYE

2000 – 2006 Dönemi A Tipi Projeler B Tipi Projeler C Tipi Projeler Hareketlilik: İlk ve Orta Öğretimde yer alan Eğiticiler ve Öğrenciler YÖK Öğrenciler; Genç İşçiler, yeni Mezunlar ve iş arayanlar Eğiticiler, MEÖ Rehberlik ve İK yöneticileri, dil uzmanları Pilot Projeler Başvuru Kaynakları Dil Yeterliliği Projeleri Konulu Faaliyetler Ülkelerarası Ağlar

Ülke Merkezli Projeler AB Komisyonu Merkezli Projeler 2007 – 2013 Dönemi Ülke Merkezli Projeler AB Komisyonu Merkezli Projeler Yenilik Transferi Projeleri Yenilik Projeleri Hareketlilik İlk ve Orta Öğretimde yer alan Eğiticiler ve Öğrenciler İşçiler, Çalışanlar MEÖ uzmanları Konulu Faaliyetler Ortaklık Projeleri (2008 den itibaren)

Sektörel Program Kapsamındaki Proje Türleri ÜLKE MERKEZLİ KOMİSYON MERKEZLİ HAREKETLİLİK YENİLİK TRANSFERİ YENİLİK ve AĞ GELİŞTİRME DESTEK FAALİYETLERİ

Sektörel Program Kapsamındaki Proje Türleri ÇOK ORTAKLI PROJELER Yenilik Transferi (Eski LdV B Tipi Projeler) Yenilik ve Ağ Geliştirme (Eski LdV C Tipi Projeler) Yenilik geliştirme ve iyi uygulama odaklı eğitim sistemlerini amaçlar

ÜLKE MERKEZLİ ÇOK ORTAKLI PROJELER ESKİ LdV B TİPİ PROJELER Mesleki Eğitim ve Öğretim alanında Yenilik Transferi Projeleri YENİLİK TRANSFERİ

KOMİSYON MERKEZLİ ÇOK ORTAKLI PROJELER ESKİ LdV C TİPİ PROJELER 1) Yenilik ve Ağ Geliştirme YENİLİK ve AĞ GELİŞTİRME DESTEK FAALİYETLERİ 2) Destek Faaliyetleri

YENİLİK GELİŞTİRME Somut proje sonuçları ve ürünleri hedeflenmelidir, En az 1 yıllık en çok 2 yıllık projeler yapılabilir, Biri AB üyesi olmak üzere minimum 2 farklı Avrupa ülkesinden proje ortağı bulunmalıdır, Maksimum Topluluk katkısı proje giderlerinin % 75i kadardır, Proje başına yıllık en fazla 250.000 euro hibe yapılır.

AĞ GELİŞTİRME En az 1 yıllık en çok 3 yıllık projeler yapılabilir, Biri AB üyesi olmak üzere en az 2 farklı Avrupa ülkesinden proje ortağı bulunmalıdır, Maksimum Topluluk katkısı proje giderlerinin % 75’i kadardır, Proje başına yıllık en fazla 150.000 euro hibe yapılır.

DESTEK FAALİYETLERİ En çok 1 yıllık projeler yapılabilir, Biri AB üyesi olmak üzere en az 2 farklı Avrupa ülkesinden proje ortağı bulunmalıdır, Maksimum Topluluk katkısı proje giderlerinin % 75’i kadardır, Proje başına yıllık en fazla 150.000 euro hibe yapılır.

ÖRNEK PROJELER KAVRAKOĞLU DANIŞMANLIK EĞİTİM LTD ŞTİ. “Balkanlar ve Küçük Asya E-Girişimci Gelişim Projesi” İş hayatına kadınların katılımını arttırma amacını taşıyan bu proje doğrultusunda %75'ini kadınların oluşturduğu bir yönetici ve yönetici adayı havuzunun eğitimiyle ilgili bir müfredat oluşturulacaktır. Proje sonunda, dezavantajlı grup olarak öngörülen kadın yöneticilere yönelik bir e-öğrenme modeli geliştirilmiş olacaktır. HİBE: 277.566 € TÜRKİYE (2) YUNANİSTAN NORVEÇ (2) ROMANYA (2)

ÖRNEK PROJELER MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ERKEK TEKNİK ÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “Raylı sistem ve teknolojileri” HİBE: 341.944 € Bu proje orta öğretim düzeyinde raylı sistem teknolojileri için bir müfredat geliştirmeyi amaçlayan bir projedir. TÜRKİYE (2) İSPANYA SLOVAKYA FRANSA

Yenilik Transferi Projeleri

NEDİR? Avrupa Ortaklığı İyi uygulamaların ülkelerarasında yaygınlaştırılması Yerel, Bölgesel, Ulusal veya AB bakış açısıyla ihtiyaç analizi

NASIL YAPILIR? Yenilikçi öğrenim metodları tasarlanır Kullanıcılara adapte edilir Yeni alanlara transfer edilir Mevcut eğitim sistem ve uygulamalarına entegre edilir.

KİMLERLE YAPILIR? MEÖ’de yer alan tüm kurumlar KOBİ’ler ve benzeri “küçük kurumların” katılımının teşviki

ÖNCELİKLER 1. Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemlerinin Kalitesi 2. Mesleki Eğitim ve Öğretimde Eğitimciler ve Öğretmenler 3. E-Öğrenme Kapsamında Yenilikçilik 4. Mesleki Eğitim ve Öğretimde Avrupa Kredi Transferi 5. Formal Eğitim ve Öğretim Dışı Öğrenmenin Değerlendirilmesi

ÖNEMLİ DETAYLAR Biri AB üyesi olmak şartıyla, en az 3 ülkeden 3 ortak kuruluş Proje Süresi maks. 2 yıl 150.000 €/ yıl Proje Ortakları % 25’lik katkı sağlamalıdır (Personel gideri ve Genel Giderlerden)

KALİTE KRİTERLERİ Yenilik AB Boyutu Sağlam Ortaklık Yapısı Proje Sonuçlarının Değerlendirilmesi ve Yaygınlaştırılmasına ilişkin Program

NASIL BAŞVURULUR? Türk Ulusal Ajansına (ABEGP) başvurulur. Başvuru Formu ve diğer destekleyici döküman Teklif Çağrısı ile beraber ua web sayfasından indirilebilir. www.ua.gov.tr

ORTAK ARAMA - Avrupa Komisyonu Ortak Arama Veri Tabanı Diğer Ulusal Ajanslar Tamamlanmış Projeler Kataloğunda yer alan proje ortağı kuruluşlar

HATIRLATMA - Önemli Günler Teklif Çağrısı 20 Aralık 06 Son Başvuru Tarihi 30 Mart 07 Proje Başlangıcı 01 Eylül 07* * Kesin Değildir!

Adresler abofisi@hacettepe.edu.tr bturhan@hacettepe.edu.tr www.hacettepe.edu.tr -> AB Ofisi Ulusal Ajans : www.ua.gov.tr www.leonardo.gov.tr ibrahim.erbir@leonardo.gov.tr Komisyon http://eacea.ec.europa.eu/index.htm http://leonardo.cec.eu.int/bp/