TÜRKİYE’NİN ORTA NOKTASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Köy altı yerleşmeleri.
Advertisements

ISININ YAYILMA YOLLARI
Toroslardan gelerek Alanyanın doğusundan Akdenize dökülen Dim Çayının kıyıdan 15 kilometre kadar uzaktaki kıyılarında piknik yerleri vardır. Ulu çınarların.
Yeryüzünde Yaşam
1- İki kanadı , birde küçük gagası var . Cik cik deyip durmadan uçar..
ORMAN HAFTASI AĞAÇLAR NASIL BÜYÜR ?.
Bu Fotoğraflara Bakarken Dünyanın Dört Bir Yanındaki Bozulmamış Alanların Boyutlarını ve Güzelliğini İzleyecek.. Gitmesek de Görmesek de Sadece Var Olduklarını.
Doğu Anadolu Bölgesi.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Değerli Dostlar, Ankara’da bu yıl doğru dürüst bir kış yaşamadık, ama bahar da henüz gelmedi. Yine her zamanki gibi bir de dağlara doğru çıkayım, son durum.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Bir zamanlar bir ağaç varmış
El paraíso desconocido en Letonia
POLONEZKÖY (ADAMPOL) Sunu ve sunudaki bana ait olan fotoğrafların benden izinsiz kullanımı telif hakları gereğince yasaktır. © PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar.
Değerli Dostlar, ne demiştik, Tarih budur... “ Hasankeyfe Sadakat ” denince genelde Diclenin üzerindeki yeni köprü ile eski köprüden geriye kalan kalıntıların.
ORMANLARIN FAYDALARI  . ORMANLARIN FAYDALARI  
RENK.
Avrupa Hun Devleti.
ELMA Al elma, sulu elma. Öyle güzel dalda durma, Alır seni yerim.
Kurban Bayramınızı kutluyor, bir gün bu güzelliği (Kanada tarafını özellikle) görmenizi tavsiye ediyorum. Bu hikayeyi de size hediye gönderiyorum. Sevgi.
Değerli Dostlar, bu kez yolum Kayseri ilimizin güneyinde, Aladağlar yöresinde, ancak Adana sınırları içinde bulunan Kapuzbaşı Şelalelerine düştü.
Diyarbakır Kalesine öğrencilerimi götüremediğim için öğrencilerime Diyarbakır Kalesini sınıfta slayt şeklinde anlatırım. Öncelikle Diyarbakır Kalesi hakkında.
OSMANİYE.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
MADDE VE ISI.
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
STOCKHOLM İSVEÇ’İN BAŞKENTİ
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR
Gerçek olduğuna inanamayacağınız 24 yer
ÇEVRE.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Türkiye’nin en büyük mail grubu
Bir gün bir kral ama halkı tarafından sevilen bir kral,
KRAL VE HALKI. Yıllar yıllar önce çok güzel bir ormanda kral ve halkı yaşarmış.
Ülkemizin Güzel Yerleri
öğretmenin adı:Yusuf Ziya Kınacı Branjı:bılişim teklonoji öğretmeni
MADDE VE ISI.
Türkiye’nin doğal güzellikleri
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
PANDAAAAAAAAAA Panda yavruları yetişkin pandalara göre çok küçüktür. Doğduklarında ortalama 100 gram ağırlığında olurlar. Başka hiçbir memeli hayvan yavrusu.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir söz sanatı vardır? a)Bahar gelince bir ağızdan şarkılar söyler kuşlar. b)O çay ağır akar, yorgun mu bilmem.
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
MARDİN COĞRAFYASI BÖLGESİ: G.DOĞU ANADOLU NÜFUSU : YÜZ ÖLÇÜMÜ: 8891 KM KARE İLÇE SAYISI : 9 İLÇE İLÇELERİ : KIZILTEPE,NUSAYBİN,DERİK,MAZIDAĞI,MİDYAT,S.
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
ANTALYA İLİ TANITIM SLAYTI
Dünyada Nesli Yok Olan Hayvan Türlerini Etkileyen Faktörler Nesli tükenmekte olan hayvanlar, yok olma tehdidi altındaki hayvan türleridir. Bir türün tükenmekte.
Dünyada Nesli Yok Olan Hayvan Türlerini Etkileyen Faktörler Nesli tükenmekte olan hayvanlar, yok olma tehdidi altındaki hayvan türleridir. Bir türün tükenmekte.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
TÜRKİYE HAZIRLAYAN:Furkan Oğan. TÜRKİYEYİ KURAN KİMDİR? Atatürk kurdu.
Panda. anda, memeliler sınıfında otçul bir hayvandır. Fakat dev pandaların hem otçul hem etçil olduğu bilinmektedir. Pandalar nesli tükenen hayvan türlerinden.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Osmanlı Devleti’nin Tarihî Coğrafyası
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’NİN ORTA NOKTASI

Ülkemizin güzel şehirlerinden biri olan Sivas ilinin bilinmeyen cenneti Sızır Türkiye’nin tam orta noktasıdır!!

Sızır, Romalılar zamanında Horzurum şehri kalıntıları üzerine kurulmuş, İmparator Sezar’ın doğu seferleri sırasında dinlenme ve dört tarafı su ile çevrili olmasından dolayı en güvenilir mekanlardan biri olmuştur. Rivayete göre, Sezar Kalesinin duvarlarından su sızmaya başladığında halk Sezar Kalesini “Sızar Kalesi” olarak anmaya başlamış ve bu durum zamanla halk dilinde “Sızır” olarak kalmıştır. Sızır da Eti’ler den kalma mağaralar, yer altı şehri ve tüneller halen mevcuttur.

Sızır’ın doğa güzelliğinin sebebi, kuzey ve kuzey batısındaki Ak dağ ormanlarıdır. Ayrıca sızır ormanları Türkiye’nin en güneyindeki sıcak ve kurak iklime en yakın olan rutubet ve yağışsız sarı çam ormanlarına sahiptir. Bu bölge ormanları aynı zamanda Asya vaşağı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan bir hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor Sızır kasabalısı yazları ne mi yapar? Herkesin yaylada taştan bir evi vardı ormanın içi , her yer yemyeşil, serin, şehrin gürültüsünden uzak doğayla iç içe yaşarlar.

Sızır ’da geçirdiğiniz günler içerisinde bir gün Sızır Çağlayanı’nı görmezseniz sızır size darılır. O şelalenin akışını görmenizden, o huzur verici sesinden mahrum olmanızı asla istemez. Hele bir de hava sıcaksa ve serinlemeye ihtiyacınız varsa… Şelalenin aşağısına inmeseniz de o serinliği teninizde hissedersiniz. Daha sonra bir şey sizi çeker aşağı doğru ve bir bakmışsınız ayaklarınız çıplak şelale suyunda serinliyor. Serinleyip kendinize geldiğiniz de etrafınıza bakar ve tahta merdivenler görürsünüz. Meraktır ya işte insanı keşfe ulaştıran böylece gizli mağarayı keşfedersiniz.

KEŞFETMEK Mİ İSTİYOSUNUZ? MERAK MI EDİYORSUNUZ? KEŞFETMEK Mİ İSTİYOSUNUZ? O ZAMAN,… HAYDİ SIZIR’A DİLEM HERDEM