Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)"— Sunum transkripti:

1 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
MADDE VE ISI FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)

2 Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları
İletim Yoluyla Yayılma Işıma Yoluyla Yayılma Isının Tutulması Ve Yansıtılması Konveksiyon (Madde Akımı) Yoluyla Yayılma Isı Yalıtımı

3 Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Üzerinde yaşadığımız Dünya’da maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir. Bir maddenin taneciklerin hareketliliği, yani hareket enerjisi katı haldeyken en az, gaz haldeyken en fazladır. KATI GAZ SIVI

4 Isınma Hareketlenmedir
Maddelerin sıcaklığı artar. Taneciklerin hareket enerjisi artar. Taneciklerinin arasındaki uzaklık artar.

5 Isınma Hareketlenmedir
Maddelerin sıcaklıkları azalır. Taneciklerinin hareket enerjisi azalır. Taneciklerinin arasındaki uzaklık azalır.

6 Isı alıverişinde bulunan maddelerin ilk sıcaklıkları farklıdır.
UYARI Isı alıverişinde bulunan maddelerin ilk sıcaklıkları farklıdır. Sıcaklıkları farklı iki madde yan yana geldiğinde maddeler arasında ısı akışı olur. Isı akışı sıcaklığı yüksek olandan alçak olana doğrudur. Bu durumda ısı alan yada veren maddelerin taneciklerinin hareketlilikleri değişir.

7 Isı Maddelerde sıcaktan soğuğa doğru hareket eder.
Bir maddeyi oluşturan taneciklerin hareket enerjileri farklıysa o maddede sıcaklık farklılıkları vardır, her yerinde sıcaklık aynı değildir.

8 maddelerde ısı aktarımı tanecikler çarpışmasıyla sağlanır.
Sıcaklık farkından dolayı maddenin tanecikleri arasında aktarılan enerjiye ısı denir. Katı maddelerde ısı aktarımı tanecikler çarpışmasıyla sağlanır.

9 Isının Yayılma Yolları:
Soğuk bir kış günü dışarıdan eve geldiğinizi düşünün: Ev soğuk olduğundan odanın sıcaklığı henüz düşüktür. Anneniz sobayı yaktı. Bir süre sonra oda sıcaklığı sizin rahatlıkla üşümeden oturabileceğiniz bir değere yükselir. Anneniz sobanın üzerine bir maşa koymuş ve üzerine ekmekler dizmiş yanına da su dolu çaydanlığı bırakmıştır. Zaman içinde maşanın üzerindeki ekmeklerin ısınıp kızarmaya, başladığını gördünüz.

10 Isının Yayılma Yolları:
Bu örnekte gözlemlerimiz bize ısının oda içinde, maşa üzerinde, suda yayıldığını gösterir.

11 Isının yayılma yolları Konveksiyon İletim Işıma

12 1. Isının İletim Yoluyla Yayılması
Bir katı maddeyi A ucundan ısıtmaya başlayalım. Maddenin o uçtaki taneciklerinin hareketliği artar. Tanecikler daha hızlı titreşmeye başlar. Böylece ısı enerjisi madde boyunca B ucuna doğru akar. A B

13 Isının, maddeyi oluşturan taneciklerin çarpışmasıyla aktarılmasına
ısının iletim yoluyla yayılması denir.

14 Isı İletkenler Isı Yalıtkanları Isıyı iyi iletir.
Her maddenin ısıyı iletme özelliği aynı değildir. Isıyı iyi ileten maddeler ısı iletkeni, iyi iletmeyen maddeler isi ısı yalıtkanı olarak adlandırılır. Isı İletkenler Isıyı iyi iletir. Tanecikleri arasında ki boşluk azdır. Demir, alüminyum altın, bakır gümüş. Isı Yalıtkanları Isıyı iyi iletmezler. Tanecikleri arasındaki boşluk fazladır. Tahta, plastik, yün, kum, hava, köpük.

15 2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Soğuk, ama güneşli bir kış gününde camların soğuk olmasına rağmen, güneş evin içini ısıtır. Benzer şekilde kapının önünde duran arabanın kaportası soğuk iken içinin ısındığını hissederiz.

16 2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Bu örnekte ısı, Güneş’ ten bize taneciklerin çarpışmasıyla, yani iletim yoluyla değil de farklı bir yolla gelmiştir. Çünkü bildiğimiz gibi uzay boşluğunda madde yoktur. Isı, uzay boşluğunda ışıma yoluyla yayılmıştır. Isının ışınlarla yayılmasına ışınma yoluyla yayılma denir.

17 Tüm sıcak cisimlerde ışıma yoluyla etrafa ısı yayılır.
UYARI Tüm sıcak cisimlerde ışıma yoluyla etrafa ısı yayılır.

18 3. Isının Konveksiyonla Yayılması
Su dolu kabı ocağın üzerine koyalım. İlk olarak kap tabanındaki su tanecikleri ısınır. Isınan tanecikler genleşir. Genleşip yoğunluğu azalan tanecikler yukarılara yükselir. Yerlerine ise daha soğuk yoğunluğu küçük tanecikler gelir. Su taneciklerinin hareketlerinin hareketleri ile ısı kabın içinde aktarılmış olur.

19 Isının, maddeyi oluşturan taneciklerin
yer değiştirmesiyle aktarılmasına ısının konveksiyon yoluyla yayılması denir.

20 Isının Yalıtımı Birçok canlı türü kalın kürkleri, kabarık tüyleriyle ısı yalıtımı sağlayıp vücut ısılarını korurlar. İnsanlar için, enerji tasarrufu sağlama adına ısı yalıtımı birçok yerde önem kazanır. Isı yalıtımsız binalar kışın soğuk, yazın ise çok sıcak olur.

21 Isı yalıtımında ısı yalıtkanı malzemeleri kullanır
Isı yalıtımında ısı yalıtkanı malzemeleri kullanır. Bunların başında plastik, köpük, ahşap, cam silikon yönü gelir. Bu malzemeler yanma özellikleri ve dayanıklılıklarına göre farklı yerlerde değişir.

22 Ebru AKDOĞAN 2011


"FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları