SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
Global Su Ürünleri Trendleri
TÜRKİYE DE ÇİĞ SÜTÜN TOPLANMASI VE KALİTESİ
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Global Hayvancılık Trendleri
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
Cansu TASCI Yoksulluk, ülkeden ülkeye, veya coğrafyadan coğrafyaya değişik nedenlerle ortaya çıkabilir. Başlıca nedenler arasında çevresel nedenler,
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
5.Sınıf 4.Ünite ÜRETTIKLERIMIZ
TÜRKLERDE EKONOMİ 1- İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EKONOMİ
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
HAZIRLAYAN VOLKAN İYİTOĞLU.
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİKLERİ Gaziantep Üniversitesi.
MUTASYON ve MODİFİKASYON
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
HAZIRLAYAN ÇİMEN HASGÜL.
RÜZGAR ENERJİSİ.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 HAZİRAN ÜRETİM % DEĞİŞİM BAŞ % DEĞİŞİM BAŞ BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE DANA Toplam Sığır Ocak-Mart 12/11 GENÇ SIĞIR.
EKOLOJİ ( Bahar Yarıyılı)
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu
BESİN MADDELERİ.
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
1. Giriş.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Lüksemburg.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Türkiye Süt,Et,Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DIŞ TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
M.K.Ü. VETERİNER FAKÜLTESİ DÖLERME VE SUNİ TOHUMLAMA ANABİLİM DALI
Pedigri Bilgisi Düve pedigrileri.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Midyeler Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi.
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
KÜRESEL TİCARETİN EN ÖNEMLİ ÜÇ UNSURU HAM MADDE-ÜRETİM-PAZAR.
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
At Yetiştiriciliği.
KOYUN - KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
BİL BAKALIM BEN NERDEYİM ?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ

SÜTÜN TARİHÇESİ DÜNYA’DA ve TÜRKİYE’DE DURUM

Süt; içerdiği çok çeşitli besin maddelerinden dolayı tüm memeli canlılarda organizmanın gereksinimlerini karşılayabilen hayati temel bir gıdadır.

Yavruların beslenmesinde temel gıda olan süt aynı zamanda; gıda sanayiinde önemli bir hammadde, hayvan yetiştirmede besin materyali ve bunların dışında da farmakoloji ile diğer endüstri dallarında hammadde olarak kullanılır.

Süt, bir çok besin öğelerini özellikle gelişme çağında gerekli olan protein, mineral maddeler ve vitaminleri diğer gıdalara göre daha yeterli seviyede içermektedir.

İnsan yaşamındaki öneminden dolayı, sütün üretimi ve ürünlere işlenmesi, tarımsal üretim içinde önemli bir yere sahiptir.

Süt verimi yüksek ırkların ve sürülerin oluşturulmasında hayvan yetiştirmedeki tüm görevlerin bir arada ve uyum içinde yerine getirilmesi gerekir. Bu görevler:

Hayvan barınakları ve çiftliklerin uygunluğu, Beslenmenin doğru ve tam olarak yapılması, Üstün verimli ırkların oluşturulması ve Tekniğine uygun süt sağım istasyonlarının bulunmasıdır.

"KALİTELİ BİR ÜRÜN ANCAK KALİTELİ HAMMADDEDEN ÜRETİLEBİLİR"

SÜTÜN TARİHÇESİ Çatal Höyük' te elde edilen buluntulardan; tereyağı, peynir ve ayranın neolitik devire (M.Ö. 8.000-5.000) ait olabileceği söylenmiştir.

Dünyada Süt Üretimi (1.000 Ton) İnek Sütü Manda Koyun Keçi DÜNYA 475.507 38.580 8.470 8.780 Afrika 14.149 1.300 1.376 1.958 Kuzey-Orta Amerika 84.751 - 392 Güney Amerika 30.797 171 Asya 54.318 37.149 3.385 4.165 Hindistan 26.700 23.600 1.500 Pakistan 3.320 10.538 55 620 Avrupa 170.899 131 3.598 1.748

Türkiye’de yıllık Süt Üretimi (DPT 1990) 1970 1980 1990 İnek 2.551.000 3.421.020 7.990.640 Koyun 859.000 1.147.395 1.145.015 Keçi 613.000 630.025 337.535 Manda 279.000 273.905 174.225 TOPLAM 4.302.000 5.472.345 9.617.415

Çeşitli ülkelerin 1987 yılı itibariyle kişi başına düşen içme sütü ve peynir tüketimi (kg/yıl) İzlanda 215.3 16.2 Finlandiya 186.3 11.8 İngiltere 123.4 7.5 ABD 96.9 10.9 Fransa 78.1 21.8 Almanya 70.0 16.8 Yunanistan 54.2 22.2 Türkiye 23.5 2.5