SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ
SÜTÜN TARİHÇESİ DÜNYA’DA ve TÜRKİYE’DE DURUM
Süt; içerdiği çok çeşitli besin maddelerinden dolayı tüm memeli canlılarda organizmanın gereksinimlerini karşılayabilen hayati temel bir gıdadır.
Yavruların beslenmesinde temel gıda olan süt aynı zamanda; gıda sanayiinde önemli bir hammadde, hayvan yetiştirmede besin materyali ve bunların dışında da farmakoloji ile diğer endüstri dallarında hammadde olarak kullanılır.
Süt, bir çok besin öğelerini özellikle gelişme çağında gerekli olan protein, mineral maddeler ve vitaminleri diğer gıdalara göre daha yeterli seviyede içermektedir.
İnsan yaşamındaki öneminden dolayı, sütün üretimi ve ürünlere işlenmesi, tarımsal üretim içinde önemli bir yere sahiptir.
Süt verimi yüksek ırkların ve sürülerin oluşturulmasında hayvan yetiştirmedeki tüm görevlerin bir arada ve uyum içinde yerine getirilmesi gerekir. Bu görevler:
Hayvan barınakları ve çiftliklerin uygunluğu, Beslenmenin doğru ve tam olarak yapılması, Üstün verimli ırkların oluşturulması ve Tekniğine uygun süt sağım istasyonlarının bulunmasıdır.
"KALİTELİ BİR ÜRÜN ANCAK KALİTELİ HAMMADDEDEN ÜRETİLEBİLİR"
SÜTÜN TARİHÇESİ Çatal Höyük' te elde edilen buluntulardan; tereyağı, peynir ve ayranın neolitik devire (M.Ö. 8.000-5.000) ait olabileceği söylenmiştir.
Dünyada Süt Üretimi (1.000 Ton) İnek Sütü Manda Koyun Keçi DÜNYA 475.507 38.580 8.470 8.780 Afrika 14.149 1.300 1.376 1.958 Kuzey-Orta Amerika 84.751 - 392 Güney Amerika 30.797 171 Asya 54.318 37.149 3.385 4.165 Hindistan 26.700 23.600 1.500 Pakistan 3.320 10.538 55 620 Avrupa 170.899 131 3.598 1.748
Türkiye’de yıllık Süt Üretimi (DPT 1990) 1970 1980 1990 İnek 2.551.000 3.421.020 7.990.640 Koyun 859.000 1.147.395 1.145.015 Keçi 613.000 630.025 337.535 Manda 279.000 273.905 174.225 TOPLAM 4.302.000 5.472.345 9.617.415
Çeşitli ülkelerin 1987 yılı itibariyle kişi başına düşen içme sütü ve peynir tüketimi (kg/yıl) İzlanda 215.3 16.2 Finlandiya 186.3 11.8 İngiltere 123.4 7.5 ABD 96.9 10.9 Fransa 78.1 21.8 Almanya 70.0 16.8 Yunanistan 54.2 22.2 Türkiye 23.5 2.5