TÜRK BİLİM VE TEKNOLOJİ POLİTİKASININ Dünü, Bugünü ve Yarını

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
Advertisements

EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
KAREN 2007 yılında mühendislik ve imalat sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. Firmamızın son iki yılda gerçekleştirdiği başarılı mühendislik.
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.

TÜRKİYE’DE TEKNONOMİ (TEKNO- EKONOMİ)
GAP GIDEM Projesi AB’nin mali desteği ile UNDP tarafından GAP BKİ ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir GAP – GİDEM PROJESİ GİRİŞİMCİ DESTEKLEME.
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
TÜRKİYE ARAŞTIRMA ALANI Fatoş T. Yarman Vural ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 6 Eylül 2002 Boğaziçi Üniversitesi.
Bilim ve Teknoloji Politikaları Malzeme ve Makina Paneli
Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Girişimcilik.
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ. A R A Ç A M Ç A Temel Bilimler Ana Teknolojiler İnovasyonlar Toplumsal (İstihdam ve Yaşam Kalitesi) Ekonomik (Endüstriyel.
KALICI ORGANİK KİRLETİCİLERE İLİŞKİN STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ ULUSAL UYGULAMA PLANI GÜNCELLENMESİ PROJESİ ÇALIŞMA PROGRAMI Melih ORAL Proje Koordinatörü
1 Türkiye Bilişim Vakfı Bilişim Şurası Hazırlık Sunumu e-Ekonomi Çalışma Grubu Murat Tozan, TBV Şubat 2002.
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
Türk Patent Enstitüsünün Teknoloji Transferine Yönelik Çalışmaları Prof. Dr. Habip ASAN Türk Patent Enstitüsü Başkanı.
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
AB Altıncı Çerçeve Programı Türkiye Açılış Konferansı İstanbul 25 Nisan 2003 İŞ ÇEVRELERİ 6. ÇERÇEVE PROGRAMINDAN NE BEKLİYOR? Doç. Dr. Yalçın Tanes Arçelik.
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
KAMU MALİYESİ.
Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) Girişimcilik Ofisi
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Kalkınma Bakanlığı Alt Yapı Projesi
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Yazılım Sektöründe Kariyer Olanakları & Destek – Hibe – Teşvikler Yücel Doğan CENG ’03 IE ’13
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
2016 YILI TÜRK SAVUNMA SANAYİİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ Sanayileşme Daire Başkanlığı Hüseyin KILIÇ Sektörel Strateji ve Yatırım Planlama Şube Müdürü.
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Mersin Üniversitesi
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

TÜRK BİLİM VE TEKNOLOJİ POLİTİKASININ Dünü, Bugünü ve Yarını ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TÜRK BİLİM VE TEKNOLOJİ POLİTİKASININ Dünü, Bugünü ve Yarını Turgut Tümer ODTÜ, Makina Müh. Böl. tumer@metu.edu.tr Mühendislik Dekanları Konseyi 1. ULUSAL MÜHENDİSLİK KONGRESİ 20-21 Mayıs 2004 Eski Foça, İzmir

Sunum Planı Türk B&T Politikasının kilometre taşları Son on yılda gelinen nokta Dünyada neredeyiz? Eksik olan neydi? Geleceği planlama: Vizyon 2023 Projesi Dünyada araştırma nereye gidiyor?

Türk B&T Politikasının Kilometre Taşları 1963: Temel Araştırma; TÜBİTAK’ın kuruluşu 1972: Stratejik Araştırma; TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin (MAM) kuruluşu 1973: 3. BYKP’nda “teknoloji geliştirme” kavramı 1983: Kapsamlı B&T politikaları: 1983-2003; Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) kuruluşu 1993: B&T politikası revizyonu:1993-2003; Öncelikli alanlar, Ulusal İnovasyon sistemi 1995: Endüstriyel Ar-Ge Destek Programı

Son On Yılda Gelinen Nokta Bilimsel yayınlar 41(90):1177  25(00):6074  22(02):9303 Ulusal Gelirden AR-GE’ye ayrılan pay %0.32(90)  %0.64(00) AR-GE gerçekleştirmede iş kesiminin payı %20.4(90)  %33.4(00) AR-GE finansmanında iş kesiminin payı %27.5(90)  %42.9(00) 10,000 işgücüne düşen AR-GE personeli 7.5(90)  13.1(00)

Kurumsal Yapı BTYK / TÜBİTAK Üniversiteler / Kamu Araştırma Birimleri / Firmalar DPT KOSGEB (San. ve Tic. Bak.) TTGV Türk Patent Enstitüsü (TRIPS) Ulusal Metroloji Enstitüsü (TÜBİTAK-UME) Türk Akreditasyon Kurulu (TÜRKAK) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri –Teknoparklar Risk Sermayesi Yatırım Ortaklıkları

Öncelikli Alanlar Bilgi ve İletişim Esnek İmalat ve Otomasyon Ulaştırma (özellikle demiryolu ulaşımı) Uzay, Havacılık ve Savunma Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji (özellikle GAP kapsamında tarım uygulamaları) Çevre Dostu Teknolojiler ve Yenilenebilir Enerji Sistemleri Deprem ve Afet Yönetimi

Akademik Araştırmaya Kamu Desteği 100 Milyon $/yıl (personel hariç) DPT : 40% (ÜAİAP) Maliye Bakanlığı : 40% (BAP) TÜBİTAK : 6 % (8 Araş. Grubu) Diğer (SSM,...) : 14%

Endüstriyel AR-GE’ye Kamu Desteği TÜBİTAK (DTM kaynakları, hibe) 1995 yılından bu yana 959 projeye 157 Milyon $ destek TTGV (Dünya Bankası, Haz. Müs. kaynakları, borç) 1991 yılından bu yana 351 projeye 130 Milyon $ borç KOSGEB (muhtelif)

AB 13 aday / yeni üye arasında Neredeyiz? Dünyada Nüfus : 1.1 % GSYİH (Zenginlik) : 0.6 % Yayın (Bilgi üretme) : 0.9 % AB 13 aday / yeni üye arasında Nüfus : 37 % GSYİH (Zenginlik) : 21 % Yayın (Bilgi üretme) : 23 % Türkiye’nin önündeki fırsatlardan biri, bilgiyi “teknoloji üretimi” yoluyla ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmektir...

Eksik olan neydi? Uzun erimli, stratejik yaklaşım Toplumda farkındalık / destek Siyasi irade Sanayinin inovasyona yönelimi Ulusal İnovasyon Sistemine işlerlik kazandırılması Bu sistemin en önemli ögesi olan Türkiye Araştırma Alanının bütünleşme, yapılanma ve güçlenme sorunları...

2002’de Bilim ve Teknoloji alanında iki önemli adım atıldı Geleceği Planlama 2002’de Bilim ve Teknoloji alanında iki önemli adım atıldı Teknoloji Öngörüsü Teknolojik Yetenek Ar-Ge Altyapısı Araştırıcılar Envanteri VİZYON 2023 PROJESİ AVRUPA BİRLİĞİ ALTINCI ÇERÇEVE PROGRAMI EKONOMİK VE SOSYAL GELİŞME İÇİN BİLİM VE TEKNOLOJİ KALDIRACI

Vizyon 2023 Teknoloji Öngörü Projesi Paneller 10 sektörel, 2 tematik panel Bir yıl içinde 200 üzerinde toplantı Delfi Sorgulaması 11 alanda 413 Delfi ifadesi (teknolojik gelişme/aşama) için 20 soru 7000 uzmana ulaşıldı Geri dönüş (birinci tur): 34% Yanıt: 44.000 ifade (105 yanıt/ifade) (Teknoloji Talebi) (Teknoloji Arzı)

Vizyon 2023’ün geldiği aşama 11 Panel, Delfi sonuçlarını da kullanarak, 95 “Teknolojik Faaliyet Konusu - TFK" belirledi. Her TFK için gerek duyulan “Teknoloji Alanları - TA" nı da içeren birer yol haritası hazırlandı. Teknoloji Alanlarının önceliklendirilmesi üzerinde çalışılıyor. Sentez raporarının (4 cilt) yakında yayımlanması bekleniyor. BTYK’ya sonbaharda bir strateji dokümanı sunulması bekleniyor.

Araştırma alanında yeni eğilimler (1/3) Üniversitelerde: Gittikçe daha pahalı Gittikçe daha disiplinlerarası ve karmaşık- Ekip çalışması Merak dürtüsü yanında, ekonomik ve toplumsal yarara yönelim Kontrata dayalı araştırmada artış - İngiltere’de son 3 yılda %16.5 Fikri mülkiyet hakları gelirlerinde artış - İngiltere’de son 3 yılda 2.4 kat

Araştırma alanında yeni eğilimler (2/3) Kamu araştırma birimlerinde Misyonların dolması (ABD’de biraz farklı...) Yeni kamu yönetimi anlayışı - "Müdür" yerine "Yönetim Kurulu Başkanı" Ticarileşme Özelleştirme

Araştırma alanında yeni eğilimler (3/3) Firmalarda “Stratejik Araştırma Birimleri” yerine, dışarıdan temine yönelim - Alınıp satılabilecek bir hizmet Mevcut birimlerin dışarıya iş yapması Globalleşme ve şirket evliliklerinin hisse senedi değeri üzerinde baskıyı artırması nedeniyle, özel araştırma birimlerine ayrılan kaynakta azalma Araştırmanın günlük sorunlara odaklanması Rakip firmaların birlikte rekabet öncesi araştırmaya yönelimi

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ dinlediğiniz için teşekkürler