BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletim Sistemleri.
Advertisements

(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Türkiye’deki Kamu İnternet Siteleri Ne Kadar Vatandaş Odaklı?
LİNUX NEDİR Linux, Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir.
Filezilla Client & Server
Sayısal İşaret İşleme Laboratuarı
PARDUS TEKNOLOJİLERİ ÇOMAR Yapılandırma Yöneticisi ÇOMAR, programlar, donanım ve işletim sistemi arasında çalışarak gerekli ayarları yapar. Bir görevin.
İşletim Sistemlerine Genel Bakış
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Linux Semineri AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İNTERNET HAFTASI ETKİNLİKLERİ.
İşletİM SİSTEMİ NEDİR? İşletim sistemi bilgisayar donanımlarının birbirleri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. İşletim sistemi;
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Ebru YILMAZ Ayhan ARISOY N.Emre ŞAVKLI.
LINUX’TA PAKET YÖNETİMİ
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ
Dumlupınar Üniversitesi
Kamuda e-Belge Çalışmaları
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ
AÇIK KAYNAK KOD Ayhan KOÇ 2009.
Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemidir.
Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
TASMA ÇOMAR UNIX PARDUS % LINUX $ PİSİ YALI.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR VE NELERDİR
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ
Linux Mint.
GAZİ OSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
Açık Ders Malzemelerinde (ADM) Teknik Alt Yapı R. Orçun Madran
TermTÜRK Terminoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
HAKKINDA : Windows 98’ den sonra çıkmıştır. Daha güzel ve kullanışlı yeni şeyler eklenmiştir. 16-bit/32-bit melez işletim sistemidir. Microsoft Windows.
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Microsoft Windows Server 2008
İŞLETİM SİSTEMİ.
AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
 Windows XP Microsoft'un kişisel bilgisayarlar ve sunucu sistemleri için ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
Genç Pardus. Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Linux, Genel Kamu Lisansı'na sahip bir işletim sistemi çekirdeğidir.
ÇAKIL SU KIRLI ANIL CAN AKKAYA SENA ÖNDER ÇAĞRI KUÇAT CEREN ERGİN DORUK ERTÜRK.
Tekir (Ön Muhasebe Yazılımı) Merve Yalçın Ahmet Deniz Korkmaz Tekir Nedir? Kullanılan.
EkoPC iş modeli, bilişim sektörü ve GNU/Linux Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi
Çomar neyi çözecek? ● Ayarlama arayüzleri görev tabanlı olmalı ● Gündelik işler için komut satırı gerekmemeli ● Belgeleri yalnızca programcılar okuyor.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı; –Latince– Panthera Pardus Tulliana (Anadolu parsı) adlı kedigillerden gelmektedir.  Son pars 1974 yılında.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
Turkcell Kurumsal Satış Direktörü
mehmetCan Kayacan Umut deliktaş Tayfun Yorulmaz Süleyman SarIer
PARDUS 2011 İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU
Açık Kaynak Kodlu İşletim Sisteminin Kurulması
İşletim Sistemleri Arasındaki Temel Farklılıklar
Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?
İçerik Yönetim Sistemi
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi.
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
Server Yönetim Programları
İŞLETİM SİSTEMİ.
WINDOWS Server 2008 r2 Kurulumu
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ.
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ATİLLA KIRMAN İHSAN ÖZTAŞ ÖMER FİDAN

İÇERİK PARDUS PARDUS’UN ÖZELLİKLERİ PARDUS’UN BİLEŞENLERİ NELERDİR? SÜRÜMLER KULLANA KURUM VE KURULUŞLAR

NEDEN PARDUS KULLANMALIYIM PARDUS’UN SİSTEM GEREKSİNİMLERİ KURULUM LİNKLER SON

PARDUS’UN LOGOSU

PARDUS Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 26 Aralık 2005’te yayınlanmıştır. Pardus adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.

İlk sürüm 2011.2 sürümüne kadar linux kullanılmıştır. 2013’te ise debian tabanına geçilmiştir. 25 Ocak 2013’te “pardus 2013 Anadolu Parsı” sürümüyle kararlı yapıya geçilmiştir.

Pardus topluluk sürümü tamamıyla kullanıcılar için açık kaynak kodlu ilk sürümdür. 2013’te kurumsal sunucu ve Fatih projesi olmak üzere 3 ayrı sürüm yayınlanmıştır. Tübitak ilk kez 2013’te bireysel kullanıcılara yönelik sürüm yayınlamıştır.

PARDUS ÖZELLİKLERİ Açık kaynaklıdır. GPL lisanslıdır. Özgürdür. Adını Anadolu panterinin isminden alır. TÜBİTAK-UEKAE tarafından gerçekleştirilen bir işletim sistemidir.

Pardus'un bileşenleri nelerdir? YALI (Yet Another Linux Installer): Pardus ve paketlerin kurulumu için kurulum yazılımı ÇOMAR (Configuration Manager): Yazılımların uyumu için yapılandırma yöneticisi PİSİ (Packages Installed Successfully as Intended): Paketlerin kurulumu / kaldırılması için paket yönetim sistemi

TASMA: Kullanıcının sisteme dair ayarları değiştirebildiği uygulama Zemberek – Pardus: Türkçe yazım denetimi Müdür: Gelişmiş donanım tanıma sistemi

 Kaptan: Masaüstü yapılandırması  KDE: Masaüstü denetimi OpenOffice: Ofis uygulamaları

SÜRÜMLER PİSİ TABANLI SÜRÜMLER DEBİAN TABANLI SÜRÜMLER PARDÜS TOPLULUK SÜRÜMÜ

PİSİ TABANLI SÜRÜMLER  Python dilinde yazılmış bir paket yönetim sistemidir. Bağımlılıkları takip ederek paket inşa etme, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getirir.  Kullanıcı dostu bir grafiksel arayüz ve kapsamlı bir komut satırı arayüzü içerir.

Pisi tabanlı ilk sürüm Pardus 1.0 olarak 26 Aralık 2005’te çıkmıştır. Son sürümü Pardus 2011.2 olarak 19 Eylül 2011’de sunulumuştur. Bugüne kadar toplam 16 sürüm çıkmış ve hiç birinde kullanıcıya yönelik destek yoktur.

İLK ÇIKAN SÜRÜM Sürüm Kod adı Çıkış tarihi Destek Önemli gelişmeler Pardus 1.0 --- 26 Aralık 2005 Yok PİSİ, ÇOMAR, YALI, Kaptan, TASMA gibi araçların ilk sürümleri yayınlandı.

Cervus elaphus (Kızıl geyik) SON ÇIKAN SÜRÜM Sürüm Kod adı Çıkış tarihi Destek Önemli gelişmeler Pardus 2011.2 Cervus elaphus (Kızıl geyik) 19 Eylül 2011 Yok NetworkManager, ModemManager altyapıları güncellenerek çeşitli bağlantı problemleri giderildi.

DEBİAN TABANLI SÜRÜMLER "Debian" adı, Ian Murdock'ın sevgilisi Debra'nın Deb'i ve Ian'ın ismi yanyana getirilerek oluşturulmuştur. Debian'da, kendine özgü bir paket (uygulamalar) biçemi olan .deb kullanılmaktadır. Debian, 1993 yılında başlatılmış, farklı çekirdek çekirdeklerine sahip özgür bir Linux dağıtımıdır.

TÜBİTAK tarafından destekleniyor Sürüm Kod adı Çıkış tarihi Destek Önemli gelişmeler Pardus 2013 Anadolu Parsı 25 Ocak 2013 TÜBİTAK tarafından destekleniyor Debian tabanlı ilk sürüm. Kurumsal kullanıcılar, KOBİ'ler ve öğenciler hedef alarak geliştirildi. RC sürümlerde bildirilen hatalar giderildi. Yeni Pardus teması sisteme eklendi.

PARDUS TOPLULUK SÜRÜMÜ Topluluk sürümü çalışmaları 2013 Mart ayında başlamış olup ilk sürümü olan "Pardus Topluluk Sürümü 1.0" adıyla 12 Nisan 2013'te yayınlanmıştır. Pardus Topluluk Sürümü, TÜBİTAK'dan "Pardus" isminin kullanım izni alınarak tamamen gönüllüler tarafından hazırlanan, kişisel kullanıma yönelik bir sürümdür.

Gönüllüler tarafından destekleniyor Sürüm Kod adı Çıkış tarihi Destek Önemli gelişmeler Pardus Topluluk Sürümü 1.0 - 12 Nisan 2013 Gönüllüler tarafından destekleniyor Pardus 2013 temel alınarak hazırlanmıştır. Bireysel kullanıcılara yöneliktir. GNOME ve KDE sürümleri bulunuyor.

KULLANAN KURUM VE KURULUŞLAR Kamu Üniversiteler Diğer kuruluşlar

KAMU Milli Savunma Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı (kısmen) Türk Silahlı Kuvvetleri (kısmen) Emniyet Teşkilatı (kısmen) Radyo Televizyon Üst Kurumu  ASAL (Askeralma Dairesi başkanlığı)  İSKİ Devlet Planlama Teşkilatı Ankara Emniyet Müdürlüğü Manisa İl Sağlık Müdürlüğü  Bergama Belediyesi Ceyhan Belediyesi 

ÜNİVERSİTELER Adıyaman Üniversitesi Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi (kısmen) Batman Üniversitesi Boğaziçi Üniversitesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kastamonu Üniversitesi Marmara Üniversitesi İstanbul Üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi İstanbul Ticaret Üniversitesi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilkent Üniversitesi Çankaya Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi

DİĞER KURULUŞLAR Enerji Parkı Petrol-İş Sendikası

NEDEN PARDUS KULLANMALIYIM Özgürdür. Türkçedir. Virüslere geçit vermez. Hızlı kurulur. Kolay kullanılır.

Her şey yazılım dahildir. Özelleştirilebilir. Şeffaftır. Çoklu dil desteği. Eğlencelidir.

PARDUS’UN SİSTEM GEREKESİNİMLERİ 800 Mhz Intel veya AMD işlemci (en az 1200 MHz önerilir) 256 MB RAM (512 MB önerilir) En az 4GB boş alana sahip harddisk. Pardus hizmetlerine ve kaynaklarına ulaşmak için internet bağlantısı

KURULUM

GEREKLİ LİNKLER https://www.pardus.org.tr/ http://www.daemon-tools.cc/downloads

 BİTTİ YA LA 