Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ

2 Tarihçe Linux ismi ilk olarak Linus Torvalds tarafından yazılan ve 5 Ekim 1991 Linux 0.02 etiketiyle duyurusu yapılan, Linux çekirdeğinden gelmektedir. Linus Benedict Torvalds Finlandiya asıllı Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi ve proje yöneticisidir.

3 Linux işletim sistemi nedir ?
 Açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz (destek hariç) bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdeğin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Çok kullanıcılı ve çok görevli bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemi

4 Linux işletim sistemi nedir ?
Linux çekirdeği, GNU araçları, X pencere sistemi ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturulan bir tam teşekküllü bir işletim sistemini ifade eder. Bundan dolayı da GNU/LINUX tanımı kullanılabilir .

5 Linux işletim sistemi özellikleri
Birden çok kullanıcı desteği Çok görevli olması TCP/IP desteği Dosya yapısı Kabuklar (shell)

6 Linux Dağıtımları Türleri
Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı olan işletim sistemidir.  Açık kaynaklı gereksinimleri : 800 mhz intel veya amd işlemci 256 mb ram 4 gb boş alan

7 Linux Dağıtımları Türleri
Slackware Linux, hâlen geliştirilen en eski Linux dağıtımıdır. Bu işletim sistemini Patrick Volkerding Tarafından 1992 de başlatmıştır.  Grafiksel konfigürasyon araçları ve basit arayüzler sunmaktan ziyade, sizin Linux'a aşina olmanızı bekleyen bir yapıya sahiptir.

8 Linux Dağıtımları Türleri
• MİNT: 2006 Ubuntu tabanlı bir dağıtımdır. İçerisinde libreOffice,pidginve gımp yüklü olarak gelmekte Cinnamon ve Mint arayüzlerini kullanır. Kullanıcıların gelişmiş teknolojileri kolaylıkla kullanmalarını sağlayan işletim sistemi olmaktır. Ev ve ofis çalışanları için ideal bir işletim sistemidir.

9 Linux Dağıtımları Türleri
Arch Linux en az 512 MB RAM'e sahip olan herhangi bir x86-x64 uyumlu makinede çalışır. base grubundaki tüm paketleri içeren basit bir kurulum 800 megabyte'tan az bir disk alanı kaplar. Kurulum esnasında paketlerin veri havuzundan indirilmesi gerektiğinden, çalışan bir internet bağlantısı gereklidir. Basitlik ve hafiflik göz önünde bulundurularak geliştirilen bir Linux dağıtımıdır.

10 Linux Dağıtımları Türleri
UBUNTU : Ubuntu,​ ​Linux​ ​tabanlı​ ​özgür​ ​ve​ ​ücretsiz​ ​bir​ ​işletim sistemidir . Ubuntu'nun ilk kararlı masaüstü sürümü 2004 yılında yayınlanmıştır. 

11 Linux Dağıtımları Türleri
CAINE (Bilgisayarlı Destekli Araştırma Ortamı), Dijital Bir Adli Tıp projesi olarak yaratılan bir İtalyan GNU / Linux dağıtım dalıdır. CAINE mevcut yazılım araçlarını yazılım modülleri olarak entegre etmek ve kolay grafik arayüzü sağlamak için düzenlenen eksiksiz bir adli çevre sunar.

12 Linux Dağıtımları Türleri
Blackbuntu, öncelikle penetrasyon testi için kullanılan bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Blackbuntu, öğrencilere bilgisayar güvenliği, penetrasyon testi, internet güvenliği ve bilgi güvenliği konularında bilgi vermek üzere tasarlanmıştır.

13 Linux Dağıtımları Türleri
BackBox, ağ ve bilgi sistemi analizi araç kiti sağlayan penetrasyon testi ve güvenlik değerlendirmesi odaklı Ubuntu tabanlı Linux dağıtımıdır. BackBox masaüstü ortamında ethical hacking ve güvenlik testleri için bir takım araçlar bulunur. BackBox un temel amacı,  oldukça kişiselleştirilebilir ve iyi performans gösteren bir sistem sunmaktır.

14 Linux Dağıtımları Türleri
Kali Linux, gelişmiş Penetrasyon Test ve Güvenlik Denetimi amaçlı bir Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Kali, Penetrasyon Testi, Güvenlik araştırması, Adli Bilişim ve Tersine Mühendislik gibi çesitli bilgi güvenlik görevlerine yönelik yüzlerce tool içermektedir. Kali, özellikle profesyonel penetrasyon test uzmanlarına ve güvenlik uzmanlarına yönelik bir Linux dağıtımıdır 

15 Linux Dağıtımları Türleri
Debian: Debian ilk defa 1993 yılında geliştirilmeye başlamıştır . Debian, günümüze kadar ulaşmış ve hala sayısız kullanıcı tarafından Kullanılan GNU/HURD,GNU/LINUX gibi farklı çekirdek seçeneklerine bağlı özgür bir Linux dağıtımıdır

16 Linux Dağıtımları Türleri
Fedora: Fedora, açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux dağıtımı. Dünya çapında bir özgür yazılım topluluğu olan Fedeora Projesi tarafından geliştirilmekte ve yönetilmektedir. Red Hat 2004 yılına kadar geliştirdiği işletim sistemini artık geliştirmeyeceğini söyleyerek topluluk tarafından geliştirilecek olan ve kar amacı taşımayacak olan işletim sistemi Fedora'yı meydana getirmiştir.

17 Linux Dağıtımları Türleri
Open​ ​Suse : SUSE, Novell firması tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. ​ ​SUSE,​ ​aynı​ ​zamanda​ ​Masaüstü Linux​ ​Birliği'nin​ ​(ing.​ ​Desktop​ ​Linux​ ​Consortium)​ ​ kurucu​ ​üyesidir.

18 Linux Dağıtımları Türleri
 CentOS işletim sistemi tamamen bağımsız bir yazılımcı grubu tarafından geliştirilmektedir. Linux (RHELL) kaynak kodları üzerine temellendirilmiş ve bu dağıtımla uyumlu Linux dağıtımıdır. 

19 Masaüstü GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir Özgürdür- Kullanılabilirdir- Erişilebilirdir-         Geliştirici dostudur- uluslar arasıdır.     

20 Masaüstü Xfce, Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Xfce bir de geliştirme ortamı sunmaktadır

21 Masaüstü FluxBox birçok geliştirilmiş özelliğe sahiptir ve en önemliside, diğer pencere yöneticileri gibi, birçok kütüphane kullanma ihtiyacı duymaz. FluxBox, BlackBox kaynak koduna dayanılarak geliştirilmiş bir X Pencere yöneticisidir. Çok hafif, fazla RAM ihtiyacı duymaması ve çok hızlı olması gibi faktörler nedeli ile kullanımı yaygındır.

22 LXDE  LXDE düşük sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyuyor bundan dolayı yaygın kullanımı vardır LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.  Sistem kaynaklarını az tüketmesi ve kullanıcı dostu olması için tasarlanmıştır.

23 Özet

24 AHMET ALPARSLAN ÇEVİK BÖTE-3


"LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları