Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI
Yrd.Doç.Dr.Abdullah BAYKAL Dicle Üniversitesi Akademik Bilişim 2007 Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya 31 Ocak-2 Şubat 2007

2 1. Giriş Günümüzde kampus ağlarının iç ve dış tehditlere karşı korunması , üniversiteler için en öncelikli sorunlardan biri haline gelmiştir. Bu amaçla çeşitli ağ güvenlik cihazları ve programları kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan cihazlardan biri de Türkiye’de z-sistem tarafından geliştirilen Bilgi iletimi ve Güvenliği cihazı olarak kullanılan i-bekçi’dir.

3 2. KURULUM i-bekçi cihazının çeşitli ihtiyaçlara göre hazırlanmış 6 farklı modeli bulunmaktadır. Farklılıklar daha çok cihazın teknik özelliklerinden kaynaklanmakta , tüm modellerde yazılımlar ve işlevsellik aynı olmaktadır. i-bekçi işletim sistemi OpenBSD tabanlıdır İşletim sistemi donanımsal sürücüleri , yönetim, raporlama ve diğer yazılımları barındırmaktadır. Sistem komut satırında , çalıştır, durdur, göster, güncelle gibi Türkçe komutlar kullanılabilmektedir.

4 i-bekçi ile aşağıdaki uygulamalar yapılabilmektedir.
- Yönlendirici - Güvenlik Duvarı - Trafik Önceliklendirme - Yük Dengeleme - Hacıyatmaz - İçerik Denetimi - Uyarı Mekanizması - Sanal Ağ Desteği - P2P Kesici - Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi

5 Raporlama Bilgisayarı
Internet i-bekçi Yerel Ağ Raporlama Bilgisayarı Yönetim Merkezi

6 3. i-Bekçi Yönetim Merkezi
Yönetim Merkezinin grafiksel ara yüzü yardımıyla i-bekci’ye ulaşılabilir , ayarlar yapılabilir , anlık veya geçmişe yönelik raporlar görüntülenebilir Anlık Veri Göstericiler Veritabanı (VT) Göstericiler Olmak üzere 2 temel grup için raporlar düzenlenebilir.

7

8 Yönetim Merkezi üzerindeki Göstericiler Anlık ve VT(veritabanı) bağlantılı olmak üzere 6 tanedir
Durum Gösterici Erişim Gösterici Günlük Gösterici Başarım Gösterici Kuyruk Gösterici Uyarı Gösterici

9 Durum Gösterici

10 Erişim Göstergeci

11 Günlük Gösterici Bu pencerede i-bekçi sistem bilgileri anlık olarak görülebilir. Bunlar ;sistem değişiklikleri, ssh bağlantıları ve p2p kesici bilgileri gibi bilgilerdir. Başarım Gösterici Bu pencerede, İşlemci, bellek, Paket eleği ve ara birimlerin durumları listelenmektedir.

12

13 Kuyruk Göstergeci Bu pencerede i-bekçi üzerindeki kuyruklarla ilgili veriler grafiksel olarak görüntülenir. Uyarı Gösterici Bu pencerede i-bekçi’ye yada koruduğu ağa gelen saldırılar konusunda uyarı verir. Bu uyarılar önem derecesine göre düşük,orta ve yüksek olabiliyor.

14

15 P2P Düzenleyicisi Bu düzenleyicisi ile i-bekçi üzerinde gelen p2p programların imzalarına, istenilen imzalar eklenerek söz konusu imzaların bulunduğu iletişim engellenebilir. Kural Üreteci Kural Üreteci i-bekçi cihazı ile beraber gelen Paket Eleğinin kullanılabilmesi için gereken bir yazılımdır. Kural Üreteci Java ile yazılarak platformdan bağımsız hale getirilmiştir

16

17 Kampus ortamında Kullanımı

18 Adres Dönüştürücü : Kampus ortamında kullanılan sanal ip ler çıkışta NAT yapılarak gerçek ip dönüştürülmektedir. Hacıyatmaz : Öğrenci otomasyonunda kullanılan sunuculara gelen trafiği dengeli bir şekilde i-bekçi üzerinden dağıtılmaktadır. Raporlama araçları kullanılarak ağ güvenliği konusunda anlık ayrıntılı bilgi elde edilmekte ve geçmişe yönelik olarak birçok kritere göre raporlar üretilebilmektedir.

19 İmza yönetici (p2p düzenleyicisi) kullanılarak istenilmeyen trafik ağ üzerinde önlenebilmektedir.
Gelen mail’lerin virus ve spam taraması için i-bekçi üzerinden smtp(25 port) trafiği , Virus/antispam cihazına yönlendirilmektedir. Sunucu bilgisayarlara sadece istenilen portlardan ulaşılması sağlanabilmektedir Saldırı önleme ve tespit sistemi ile istenmeyen trafik tespit edilerek TCP_baglantı_kes, IP_durdur, PE_durum_sil vb. komutlarla önlenmektedir.

20 SONUÇ Sonuç olarak Türkiye’de geliştirilen i-bekçi cihazı, kampus ortamlarında ağ güvenliği için kullanılabilen , anlık ve geçmişe yönelik güçlü raporlama olanakları bulunan bir güvenlik ve iletişim cihazı olduğu görülmektedir.

21 TEŞEKKÜRLER


"I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları