Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?"— Sunum transkripti:

1 Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?
Aslı Ergün

2 Linux Nedir? Linux, serbestçe dağıtılabilen, çokgörevli, çok kullanıcılı, birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir UNIX işletim sistemi türevidir.

3 Unix Nedir? Unix 1960 li yillarda gelistirilmis, çoklu kullanicili, multi-tasking özelligi olan,  server, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda çalisabilen, çok kararli ve saglam bir işletim sistemidir.

4 Unix Türleri

5

6 Linux ve Unix arasındaki başlıca farklar
Unix bir işletim sistemi türüdür (modelidir)… Linux ise bir işletim sistemi çekirdeğidir (kernel) Linux veya GNU/Linux (telaffuz: Lin-uks); Linux çekirdeği ve çeşitli GNU araçları üzerine kurulmuş işletim sistemlerinin genel adıdır. UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinalardan, tek işlemcili basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Linux açık kaynaklı ve özgür bir işletim sistemidir ayrıca ücretsizdir. Unix daha çok program geliştiricileri için düşünülmüş multiuser yani çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak söyleyebiliriz. Linux, UNIXolmayıp bir UNIXtürevidir. UNIXten ilham alan, bir grup bağımsız yazılımcı tarafından geliştirilen bir işletim sistemi çekirdeğidir. Unix çok kullanıcılı (multiuser), çok görevli yapıyı destekleyen (multitasking) bir bilgisayar işletim sistemidir. Komut yorumlayıcı yazılımlar (shell) aracılığı ile kullanıcı ve bilgisayar sisteminin iletişimi sağlanır. Linux, fikirsel ve teknik anlamda Unix’den esinlenilerek geliştirilmiştir. Ancak Linux’un Unix ile herhangi bir kod ortaklığı bulunmamaktadır yani Linux’un kodları sıfırdan başlanılarak yazılmıştır.

7 Kernel nedir? İşletim sisteminin CPU işlem yönetimi, Giriş-Çıkış I/O yönetimi, Hafıza yönetimi, Aygıt Yönetimi, Dosya Yönetimi gibi temel fonksiyonlarının yönetildiği en içteki kısmıdır.

8 İşletim Sistemi Hangi Kısımlardan Oluşur?
The Bootloader: açılış yükleyicisi The kernel: Çekirdek Daemons: Arkaplan servisleri (printing, sound, scheduling) The Shell: Kabuk (komut ortamı) Graphical Server: Grafik Sunucusu (monitor) Desktop Environment : Masaüstü ortamı Applications : Uygulamalar

9 UNIX- LINUX Tarihçesi 1969da Unix Ken Thompson Ve Dennis Ritchie
AT&T Bell laboratuvarlarında ilk Unix versiyonunu geliştirir.

10 MINIX 1987 yılında Helsinki Üniversitesi’nde Dr.Andrew Stuart "Andy" Tanenbaum, Unix türevi Minix işletim sistemini geliştirmiştir.

11 GNU 1970 yılında AT&T şirketi UNIX işletim
sistemini geliştiriyor.. Unix ~ fiyatı $.. Richard M. Stallman yazılımların koşullarını kabullenmek istemiyor.. 1984 GNU projesini başlatıyor.. GNU = GNU is Not Unix 1985'de Free Software Foundation (Özgür Yazılım Vakfı) kuruluyor.. 1991'de General Public Licence (Genel Kamu Lisansı) Özgür ve açık kaynak kodlu.. Kaynak kodlar üzerinde herkes istediği değişikliği yapabilir, dağıtabilir, satabilir. Yapılan değişikliğinde kodları paylaşılmalı..

12 LINUX Helsinki Üniversitesi’nde 23 yaşındaki Finlandiyalı bir öğrenci olanLinus Torvalds Minix’ten esinlenerek Linux işletim sistemini oluşturmuştur.. Ve 5 Ekim 1991 – Linux 0.02 internet ve haber gruplarında yer alır..

13 Linux Dağıtımları

14 Linux Kullanım Amaçları
Kişisel Kullanım Internet Sunucusu Ağ Elemanı Gömülü (Embedded) Sistemler

15 Neden Linux KURULUMU BASİTTİR YAZILIM KURMAK BASİTTİR LINUX GÜVENLİDİR
LINUX HIZLI AÇILIR ZAMANLA ŞİŞMEZ DRIVER SORUNU YOKTUR UPDATE SORUNU YOKTUR ÜCRETSİZDİR TOPLULUK DESTEĞİ VARDIR

16 Kimler Linux Kullanıyor?


"Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları