TUZLU KOŞULLARA TOLERANSI YÜKSEK BAZI YERLİ KAVUN AKSESYONLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Kazanım 5. Nitelikli insan gücünün Türkiye ekonomisinin gelişmesindeki rolünü değerlendirir.
BİTKİ BİYOCOĞRAFYASI BİTKİ BİYOCOĞRAFYASININ BAZI İLKELERİ (Good 1931 ve Mason 1936’ya göre) Ortam ile ilgili ilkeler Bitki cevapları ile ilgili ilkeler.
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Türkiye’de değişik iklim tipleri ve Yeryüzü şekillerinin farklılığına bağlı olarak farklı farklı hayvancılık.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Kabakgiller, dünya üzerindeyetiştiriciliği yapılan Cucurbitaceae familyasına ait 118 adet cins ve toplam 825 adet türden oluşmaktadır (Bisognin, 2002).
NÜFUS VE YERLEŞME.
Tuz Stresi Altındaki Kabak Fidelerinde Sodyum ve Klor İyonlarının
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
Coğrafi Bölgeler.
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER
Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) Etmenine Dayanıklılık Sağlayan Sw-5 Geninin Moleküler İşaretleyiciler Yardımıyla Belirlenmesi Asu OĞUZ1 Şebnem.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Bu sunumumu “Yoldan çıkmak istemeyenlere” ithaf ediyorum... Feridun ÖZHAN
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
Damla sulama yöntemi.
KALITIM.
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
TÜRKİYE.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE JEOLOJİNİN 100
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi Alpaslan KUŞVURAN1.
Genetik Çeşitlilik Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ. BÖLGENİN GENEL ÖZELLİKLERİ YÜZÖLÇÜMÜ BAKIMINDAN EN BÜYÜK BÖLGEMİZDİR YURDUMUZUN EN YÜKSEK VE EN ENGEBELİ BÖLGESİDİR.TÜRKİYE’NİN.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
Bazı Kışlık Çilek Çeşitlerinin Topraksız Tarımda Düzce Ekolojik Koşullarındaki Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri Fatma Çiğdem SAKİNOĞLU ORUÇ1 1.Düzce.
KAŞ KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ (TARIM ALANI)
İnsan Yaşam Kalitesi Üzerine Tuz Mağaralarının Olası Etkileri
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BEYPAZARI MESLEK YÜKSEKOKULU EKO TURİZM DERSİ Öğr
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
İÇERİK Hava durumu nedir? İklim nedir? Sera etkisi nedir?
MARDİN İLİ ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARINDA ZARARLI MEYVE İÇKURTLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Tarkan AYAZ1, Halil BOLU2 1 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
DOMATES, HIYAR, KAVUN VE KARPUZ TOHUMLARINDA SOĞUK ZARARI OLUŞUMUNUN
POPULASYON GENETİĞİ.
Adınız Öğretmeniniz Sınıfınız
TOHUM ÖZELLİKLERİNDEKİ VARYASYON
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikaları
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
MALATYA KAYISISI Türkiye’nin AB Tescilli Gururu
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
İçsu Balıkları Yetiştiriciliği
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
Adınız | Öğretmeniniz | Sınıfınız
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kalıtım derecesinin YÜKSEK veya DÜŞÜK olmasının ıslahtaki önemi
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
YETİŞTİRME SİSTEMLERİ
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

TUZLU KOŞULLARA TOLERANSI YÜKSEK BAZI YERLİ KAVUN AKSESYONLARI Şebnem Kuşvuran1 Şebnem Ellialtıoğlu2 H.Yıldız Daşgan3 Kazım Abak3   1Çankırı Karatekin Üniversitesi, Kızılırmak Meslek Yüksekokulu, Çankırı 2Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Ankara 3Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Adana *skusvuran@gmail.com Giriş Türkiye, kavunun anavatanı olarak gösterilen alanın içerisinde yer alması dolayısıyla çok sayıda ve birbirinden farklı yerel çeşitlere sahiptir. Aynı zamanda yüzyıllar içerisinde Anadolu topraklarındaki göçler, ticaret yollarının kesişme yeri olması gibi nedenler de diversifikasyon üzerinde rol oynamış; kavunun yabancı döllenen bir bitki türü olması genetik açılıma olanak sağlamış ve çok farklı tipler meydana gelmiştir. Yapılan çalışmalarda, Tuz Gölü çevresinde yetiştirilen yöresel Koçhisar kavunu, Van, Van-Şemame ve Mardin ilinde yetiştirilen Midyat ve Kızıltepe kavunu gibi bazı aksesyonlar tuz stresi koşulları altında gösterdikleri olumlu performansla dikkat çekici bulunmuştur. Bu yerel çeşitlerin agronomik özelliklerinin iyileştirilmesi ve kuraklık ve tuzluluk nedeniyle oluşan olumsuz koşullara toleransı yüksek yeni çeşitlerin geliştirilmesi, gen kaynaklarımızın değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Şereflikoçhisar’dan toplanan kavun genotipleri arasında tuza toleransı oldukça yüksek olanlar bulunduğu gibi (Gülhöyük B.C., Gülhöyük K.S., Koçhisar T-2), tuza toleransı daha düşük olanlar da ortaya çıkmıştır (Çiklota, Palazobası, Gülhöyük E.Ö., Koçhisar T-1) (Demir ve ark., 2011). Van Gölü yakınlarında ve susuz koşullarda doğal olarak yetişen bir kavun olan Şemame ve Van ilinde yetiştirilen Van kavunu da tuza toleransı yüksek olan kavunlar olarak belirlenmiştir. Adıyaman iline ait Besni kavunu, tuza toleransı oldukça iyi bir kavun olarak ilk sıralara yakın yer almıştır (Kuşvuran 2004). Son yıllarda kavunda verim değerinin azalmasının ana etmeni; kavun hastalıkları ve zararlıları olmakla birlikte çevresel streslere karşı tolerant çeşitlerin bulunmaması da olumsuz koşullarda yetiştiricilik yapıldığında önemli derecede ürün ve kalite kaybına yol açmaktadır. Çalışmalarımızda en yüksek tuz toleransını gösteren yöresel çeşit Mardin ilinde yetiştirilen Midyat ve Kızıltepe kavunları olmuştur (Kuşvuran 2004). Bu kavunların yalnızca tuza değil kuraklığa da tolerans düzeyleri, denemelerde yer alan 100 civarındaki kavun arasında ilk sırada olmuştur (Kuşvuran 2010). Sonuç Doğal seleksiyon, farklı ekolojilerde değişik özelliklerin öne çıkmasına izin vermiş ve yaşayabilme yeteneğine sahip olan bitkiler kendi aralarında döllenerek yöresel stres koşullarına toleransı yüksek aksesyonların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kavunda yapmış olduğumuz stres çalışmalarında Türkiye’de değişik yörelerde yetiştirilen yerli kavunların bir kısmı incelenmiştir. İncelenen yöresel aksesyonlar arasında tuza toleransı diğerlerine göre yüksek olan genotipler belirlenmiştir. Bundan sonraki çalışmalarda yöresel çeşitlerin özellikleri daha detaylı incelenerek kalite ve hastalıklara dayanıklılık özellikleri bakımından bilgilerin ortaya konması ve bu gen kaynaklarının ıslah programlarında değerlendirilmesi gerekmektedir.