Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kazanım 5. Nitelikli insan gücünün Türkiye ekonomisinin gelişmesindeki rolünü değerlendirir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kazanım 5. Nitelikli insan gücünün Türkiye ekonomisinin gelişmesindeki rolünü değerlendirir."— Sunum transkripti:

1 Kazanım 5. Nitelikli insan gücünün Türkiye ekonomisinin gelişmesindeki rolünü değerlendirir.

2 Bu diplomayı alan kişi ne iş yapabilir? Bu diploma nerden alınmış?

3 Bu diplomayı almak için ne yapmak gerekir?

4 Bu malzemeler hangi meslekte kullanılır?

5 Nitelikli eleman nasıl olunur?
Bir malın üretiminden pazarlanmasına kadar tüm aşamalarda insanlar önemli rol oynamaktadır. Ülkenin gelişmesi için bu elemanların niteliği önemlidir Nitelikli eleman nasıl olunur?

6 Nitelikli insanın yararları nelerdir?
Nitelikli Eleman İşini en iyi şekilde yapar Zamandan tasarruf eder Malzemeden tasarruf eder Emekten tasarruf eder Yeniliklere daha açıktır İlgisi, yeteneği ve istekleri doğrultusunda iyi eğitim almış bir insana Nitelikli İnsan Gücü denilmektedir İşini severek yapar Nitelikli insanın yararları nelerdir? Nitelikli eleman yetiştirilmesi için ne yapılabilir?

7 Mustafa Kemal Atatürk, eğitim ile nasıl gençler yetiştirilmesini istemektedir?

8 Nitelikli Eleman:Zihni Derin
“ İşsizlik nedeniyle başka bölgelere göçler artmıştır. Bölge insanına iş imkanı sağlamak gerekir” Zihni Derin 1900’de Selanik Ziraat Mektebinden ve 1904’de de İstanbul’daki Halkalı Ziraat Yüksek Okulundan mezun olur İktisat Bakanlığında ilk Ziraat Umum Müdürü olarak 1924’e kadar hizmet verir Özellikle ülkemizde henüz yetiştirilmeyen çay tarımı üzerinde yoğun çalışmalar yapar. İşte bu görevdeyken katıldığı bir heyetle birlikte Doğu Karadeniz illerine gidişi, ileriki yıllarda çizeceği mücadeleli yolun başlangıcı olur. Cumhuriyetin ilk yıllarında bölgedeki göç, çay tarımı ile önlenmeye çalışılmıştır. Günümüzde bölgedeki göçü önlemek için neler yapılabilir? Zihni Derin bölgedeki göçün sebebi olarak neyi göstermektedir? Zihni Derin hangi eğitimi almış?

9 Nitelikli Eleman:Zihni Derin
Zihni Derin Ziraat Eğitimi almıştı ve Karadeniz bölgesini incelediğinde hem iklim hem de toprak yapısı bakımından bölgenin çay üretimine uygun olduğuna karar verir. Zihni Derin Ziraat Eğitimi almamış olsa idi Rize’de çay yetiştirmek için uğraşır mıydı?

10 Rize’de çay yetiştiriliyorsa
Nitelikli Eleman:Zihni Derin 1924’den 1937 yılına kadar bölgede Çay yetiştirmek için uğraşan Zihni Derin, 1937 yılında Rusya’dan Rize’ye gelen ilk tohumları karşılarken Rize çevresinde çay yetişmeye başlayınca bölgeye ilk Çay fabrikası yapılmaya başlamıştır. (1946) Rize’de çay yetiştiriliyorsa bu kimin sayesindedir?

11 Nitelikli İnsan Nitelikli bir insan olan Zihni Derin’in bölgeye ve ülkeye nasıl bir katkısı olmuştur?

12 Nitelikli İnsan Bölge insanı için hem tarım alanında yeni bir imkan açmış hem de Çay’a bağlı bölgede sanayinin kurulması ile iş imkanları gelişmiştir. Ülkemizin çay alanında açığını kapatarak ithalatı azaltmıştır. Zihni Derin gibi nitelikli insan olup ülke ekonomisine katkıda bulunan kimleri tanıyorsunuz

13 ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış
Nitelikli insan her işten anlayan elemandır İlgisi, isteği ve yeteneği doğrultusunda eğitimini de alan işini severek yapan kişiler nitelikli insandır Nitelikli insan daha verimli çalışır Nitelikli insan olmak için öncelikle diploma almak gerekir Nitelikli insanlar ülke ekonomisinin gelişmesine yardımcı olurlar.

14 Yandaki şemada soru işareti olan kutuya
SBS 2008 Yandaki şemada soru işareti olan kutuya aşağıdakilerden hangisi yazılamaz? A) Bütün mesleklerde başarılı olur. B) Ülke ekonomisinin gelişmesine katkı salar. C) Çalışma verimliliği artar. D) Kendine güven duyar.

15 A) Rize’nin diğer illere göre ekonomik olarak geri olması
Çay bitkisinin Rize çevresinde yetiştirilebileceğini ve halka bir geçim kaynağı olacağını düşünen Zihni Derin bu amaçla denemeler yapmış ve başarılı olarak yörede çok sayıda çay bahçesi ve fabrikasının olmasını sağlamıştır. Zihni Derin çay üretimine Rize çevresinde başlamak istemesinin sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) Rize’nin diğer illere göre ekonomik olarak geri olması B) Rize çevresinde çay içme alışkanlığının yaygın olması C) Rize çevresinde memur olarak görev yapıyor olması D) İklim ve toprak yapısının Çay üretimine uygun olması

16 İlgisi, yeteneği ve isteği doğrultusunda iyi bir eğitim almış bir insanın özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisinin yer alması beklenmez ? A) İşinde başarılı olması B) Sık sık meslek değiştirmesi C) İşini severek yapması D) Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip etmesi


"Kazanım 5. Nitelikli insan gücünün Türkiye ekonomisinin gelişmesindeki rolünü değerlendirir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları