Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ"— Sunum transkripti:

1

2 TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ

3 AKARSULAR Yurdumuz akarsu bakımından zengindir. Akarsularımızın bir kısmı denizlere, bir kısmı da göllere dökülür. Bazı akarsularımız da sıcaklığın etkisiyle buharlaşarak veya yer altına sızarak kaybolur. Sularını denize ulaştırmayan alanlara kapalı havza denir. Yurdumuzda Tuz gölü ve Van gölü ve çevreleri ile göller yöresi birer kapalı havzadır.

4 kızılırmak

5 Bazı akarsular kaynağının yurdumuzdan alır, sınırlarımızın dışında denize ulaşır. Bazı akarsular da sınırlarımızın dışında doğup, yurdumuzda denize dökülür. Akarsular bakımından en zengin bölgemiz karadeniz bölgemizdir. Çoruh, Kızılırmak, yeşilırmak, yenice, sakarya gibi büyük akarsularımız karadenize dökülür.

6 Yeşilırmak taşıdığı alüvyonlarla Çarşamba, kızılırmak da bafra delta ovalarını oluşturmuştur. Karadenize ayrıca çok sayıda küçük çay ve dere akar. Toraklarımızda doğup sınırlarımız içerisinde denize dökülen en uzun akarsuyumuz kızılırmaktır.

7 yeşilırmak

8 Akarsularımızın yıl içindeki akışı düzenli değildir
Akarsularımızın yıl içindeki akışı düzenli değildir. Taşıdıkları su miktarı mevsimlere ve yağışlara bağlı olarak değişir. Bu nedenle akarsularımız ulaşıma elverişli değildir. Akarsularımızdan içme ve kullanma suyu sağlamada tarım alanlarını sulamada yaralanılır. Su ürünleri elde edilir. Bazı akarsularımızda turizm faileyetleri gerçekleştirilmektedir.

9 GÖLLER Karalar üzerindeki çukur alanlarda biriken durgun sulara göl denir. Yurdumuzda irili, ufaklı 200e yakın göl vardır. Göllerimizin bölgemizdeki dağılımı düzenli değildir. Akdeniz bölgesindeki göller yöresindeki birbirine yakın pek çok göl varken güneydoğu anadolu da bölgesinde göl yoktur.

10 Van gölü

11 Göllerimiz derinlik büyüklük açısından farklılık gösterir.
Van gölü, tuz gölü gibi dışarıya akışı olmayan göllerimizin suları tuzlu ve acıdır. Sabanca gölü, beyşehir gölü gibi dışarıya akışı olan göllerin suları tatlıdır.

12 En büyük gölümüz doğu anadoluda yer alan Van gölüdür
En büyük gölümüz doğu anadoluda yer alan Van gölüdür. Bir iç deniz görünümündeki bu gölün suyu sodalıdır. Üzerinde feribotla ulaşım yapılmaktadır. Türkiye’den İran’a ulaşan demiryolunun Tatvan-Van arasındaki bölümünde ulaşım feribotlarla sağlanmaktadır.

13 Tuz gölü

14 Kaynakçalar


"TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları