Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYGARLIK TARİHİ 8. HAFTA ANADOLU
Advertisements

ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
İZMİRİN İLÇELERİ İZMİRİN YEMEKLERİ DOĞAL GÜZELLİKLERİ İZMİRİN TARİHİ .
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
YENİŞARBADEMLİ. - - İlçenin tarihi M.Ö.4000 yıllarına kadar varmaktadır. - Tarih boyunca birçok uygarlığa sahne olmuştur yılında Bizanslılardan.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
KONYA COĞRAFYASI.
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ
Medeniyetlerin kesişim noktası
KAPADOKYA.
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
Ders 3 10 Ekim 2006 Doç. Dr. Billur Tekkök GSF F102
MANİSA İL COĞRAFYASI.
NERMİN KAMACI.  Orta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur.  7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
ILGININ TARİHİ Ilgın, Konya ilinin bir ilçesidir. Ilgın ilçesi Konya'ya 86 km mesafede olup yaklaşık nüfuslu bir ilçedir. İlçede şeker fabrikası.
OSMANİYE.
KONU : UYGARLIKLAR BEŞİĞİ
ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ
SPİL DAĞI MİLLİ PARKI.
ALACAHÖYÜK.
HATTUŞA.
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
YAZILIKAYA.
ANADOLU MEDENİYETLERİ
HİTİTLER FRİGLER LİDYALILAR URARTU İYON
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ BİR YERİ UZAYDAN BAKTIĞINIZDA NASIL TARİF EDERDİNİZ?
HİTİTLER.
ÜLKEMİZİN TARİHİ ESERLERİ
Ülkemizin Güzel Yerleri
KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
TÜRKİYE’NİN SIRADAĞLARI
TRE311 Ders 2 Anadolu Bronz Çağı ve Sonrası Kültürleri ve Mitler Doç. Dr. Billur Tekkök.
Hazırlayan : Tuğçe Nur UZ Sınıf: 9/E Numara: 452
a)Tarihi Tut ve çevresinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır
Hititlerrr!.
1 Yüksekova Cumhuriyet İlköğretim Kurumları 2012.
FERİT DADAK SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TARİHE GİRİŞ ERKAN AĞRİKLİ.
ADIYAMAN.
ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
ANADOLU’DA KURULAN İLKÇAĞ MEDENİYETLERİ
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
ESK İ MISIR SANATI KONU: KRALLAR VAD İ S İ (VALLEY OF THE K İ NGS)
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
Keops pİramİdİ.
Antik Mısır Medeniyeti
İÇ ANADOLU BÖLGESİ.
TÜRKİYE’NİN OVALARI.
Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite ADIM ADIM TÜRKİYE
EGE BÖLGESİNİ TANIYALIM
KOMMAGENE KRALLIĞI M.Ö. 290 – M.Ö. 163 – M.Ö. 72 Ş E N O L H A M Z A.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
MISIR SANATI M.Ö Mısır sanatının düşünsel olarak temeli, tanrıların onurlandırılmasına dayanır. Buna tanrılaştırılmış ölü krallar da dahildir.
MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
KIZ KULESi.  Tarihi ve farklı objektiflerden manzaralar...Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış.
Sunum transkripti:

Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit Kaya Anıtları stilistik ve ikonografik olarak Hitit sanatının diğer örnekleriyle benzerlik içindedir. Buna göre anıtlarda resmedilen figürlerin yüzleri profilden, gövdeleri cepheden, bacak ve ayaklar profilden betimlenmiştir. Hitit Kaya Anıtları’nda betimlenen figürler genellikle tanrılar, Hitit büyük kralları ve yerel krallardır. Yazı olarak Luwi hiyeroglif yazısı kullanılmıştır.

Sirkeli Kaya Anıtı Adana’nın doğusunda, Seyhan Nehri kıyısındaki Sirkeli Höyüğü’nün eteklerinde yer almaktadır. Hitit İmparatorluk Dönemi’ne (MÖ 1380-1200/1180) ait en eski anıttır. Hitit Kralı II. Muwatalli betimlenmiştir.

Karabel Anıtı İzmir’in Kemalpaşa ilçesinin yakınlarında yer almaktadır. Batı Anadolu’yu iç bölgelere bağlayan önemli bir dağ geçidi olan Karabel’e yapılan bu anıtta, Mira Ülkesi’nin kralı Tarkasnava betimlenmiştir.

Akpınar Kaya Anıtı Manisa’nın yaklaşık 7 km. güneydoğusunda, Manisa-Turgutlu karayolu üzerinde yer almaktadır. Büyük bir kaya nişinin içine ana tanrıça betimlenmiştir. Bir su kaynağının üzerindeki kayalık alanda bulunan anıt yarım kalmıştır.

Eflatunpınar Anıtı Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının yakınında bulunan Hitit Kaya Anıtlarının en önemlisi Eflatunpınar anıtıdır. Konya İli, Beyşehir İlçesi, Eflatunpınar Köyü içinde bulunmaktadır. Anıtı 1849'da bilim dünyasına tanıtan kişi W.J. Hamilton'dur. Anıt, bir su kaynağının kenarına inşa edilmiş olup, dikdörtgen taşlar üzerinde kabartmalardan oluşmaktadır. Niteliğini kaybetmeyen kabartmalar ön kısmındaki 14 adet taş blok üzerine oyulmuştur. Anıtın ilk planı bilinmemektedir.

Eflatunpınar

Fasıllar Anıtı Fasıllar anıtı Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı, Fasıllar Köyü'nün güneyindeki bir tepeciğin batı eteğinde yer almaktadır. Tek bir blok üzerine oyulmuş olan bu taşınabilir stelde Tanrı figürü betimlenmiştir.

Fasıllar

Hatip Kaya Anıtı Konya’nın 16 km. güneyindeki Hatip beldesinde yer almaktadır. Bir tatlı su kaynağının üzerinde yer alan anıtta yazıttan anlaşıldığı kadarıyla Kral II. Muwatalli’nin oğlu Kurunta betimlenmiştir.

Yalburt Anıtı Konya ili, Ilgın ilçesinin 19 km. kuzeydoğusunda, Yalburt mezrasında yer almaktadır. Burada yapay bir havuz oluşturulmuştur. Bu havuzu çevreleyen hiyeroglifli taş bloklardan anıtın IV. Tuthaliya Dönemi’nde yapıldığı anlaşılmaktadır.

Gavurkale Anıtı Ankara’nın 60 km. güneybatısındaki Gavurkale’de yer almaktadır. Kayalık bir yüzeye oyulmuş olan anıtta oturan tanrıça figürü betimlenmiştir.

Kayseri Hitit İmparatorluk Dönemi’nde özellikle Kapadokya Bölgesi’nde stratejik açıdan önemli geçitlere ve su kenarlarındaki yüksek kayalara rölyef olarak işlenmiş anıtlar bulunmaktadır. Bu kaya anıtları sayesinde Hitit krallarının güneydeki ülkelere ulaşmak için geçtiği yolları saptamak olasıdır. Kayseri sınırları içindeki Erciyes Dağı’nın güneyinde yer alan Fraktin, Taşçı ve İmamkulu kaya anıtları tanrıların kutsanması, Büyük Kral’ın (Hattuşili III) ve Kraliçe’nin (Puduhepa) tanrılara minnettarlığını göstermesinin yanı sıra imparatorluğun gücünün sınırlarını gösteren birer propaganda anıtlarıdır.

Fraktin Kaya Anıtı Fraktin Kaya AnıtıKayseri’nin 70 km. güneyindeki Fraktin’de yer almaktadır. Hitit Kralı III. Hattuşili ve eşi Kraliçe Puduhepa betimlenmiştir.

Taşçı Anıtı Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Bakırdağ Beldesi yakınlarındadır. III. Hattuşili Dönemi’ne tarihlenmektedir.

İmamkulu Anıtı Kayseri’nin İmamkulu Köyü’nde yer almaktadır. Anıtta, Hititlerce tapınım gören çeşitli tanrılar betimlenmiştir.