Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MANİSA İL COĞRAFYASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MANİSA İL COĞRAFYASI."— Sunum transkripti:

1 MANİSA İL COĞRAFYASI

2 Manisa, Batı Anadolu’nun denize kıyısı bulunmayan, fakat kıyıya en yakın ilidir. Ege Bölgesi'nde yer alan Manisa İli'nin yüzölçümü km 2 'dir. Yükselti ise 50 m. ile 850 m. arasında değişmektedir. İl merkezinden doğuya gidildikçe yükselti artmaktadır.

3 Dağlık ve sarp alanlar, ilin doğu, güney ve kuzeyinde bulunmaktadır
Dağlık ve sarp alanlar, ilin doğu, güney ve kuzeyinde bulunmaktadır. Batıya gidildikçe yükseltisi azalan dağlar, dere ve çaylarla kesilmektedir.

4 Manisa’da yeryüzü şekillerinin bütün biçimlerine rastlanabilmektedir
Manisa’da yeryüzü şekillerinin bütün biçimlerine rastlanabilmektedir. Fakat, ağırlık il alanının %54.3’ünü kaplayan dağlarındır. İkinci sırada %27.8 ile platolar ve üçüncü sırada %17.9 ile ovalar yer almaktadır.

5

6 DAĞLAR Manisa’nın doğal sınırlarının önemli bir kısmını dağlar oluşturmaktadır. Bu dağların ana çatısı tektonik hareketlerle oluşmuştur. Dağlar ilin doğu kesiminde daha düzenli, batısında ise genellikle tek kütleler biçiminde yükselmektedir.

7 SPİL DAĞI

8 VADİ VE OVALAR Manisa il alnının genel çizgilerini belirleyen özelliklerin başında, vadiler ve üzerlerindeki ovalar gelmektedir. Denize dik olarak uzanan dağların arasında kalan çöküntü alanlarında akarsular tarafından düzenli ve geniş vadiler oluşturulmuştur

9 AKARSU,GÖL VE BARAJLAR Manisa il sınırları içindeki akarsuların çoğu Gediz havzasında, çok az bir kısmı Ege havzasında toplanmaktadır.  Manisa’da, Marmara adıyla bir doğal göl, Demirköprü, Avşar ve Sevişler adlarıyla da baraj gölleri bulunmaktadır. Gördes barajı ise yapım aşamasındadır. 

10 BAKIRÇAY NEHRİ

11 DEMİRKÖPRÜ BARAJI

12 GEDİZ NEHRİ

13 İLİN NÜFUS ARTIŞ HIZI VE YOĞUNLUĞU

14 MANİSA İLÇELERE GÖRE NUFUS DAĞILIMI

15 MANİSA SANAYİSİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Manisa bir sanayi ve tarım bölgesi. Sanayi geliştiği için de yatırımın çok yoğun olduğu bir bölge.   Antik Ege Uygarlıklarında, başat tarımsal ürün olan üzüm ve zeytine dayalı olarak şarap ve zeytinyağı üretimini Manisa imalat sanayinin öncüleri olarak kabul etmek mümkündür.

16 Deri ve deri ürünleri, topraktan mamul gereçler, dokumacılık ve halıcılık, gıda maddeleri alanlarındaki üretimler Manisa’daki imalat sanayinin başlangıç sektörleri olmuştur.

17 MANİSA TİCARETİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Zengin tarımsal ürünleri, demir ve karayolu üzerinde bulunması nedeniyle ticaret ve sanayi merkezi olarak geniş bir alana egemen olan Manisa karayolu ulaşımının gelişmesiyle birlikte bu özelliğini yitirmiş ve İzmir’in etki alanına girmiştir.

18 1997 yılından itibaren büyük sanayi kuruluşlarının merkezlerini Manisa’ya taşımalarıyla ticari hayatta canlanma gözlenmiştir.

19

20 TARİHİ YERLER BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİNDİR

21 TÜRBELER CAMİLER

22 AĞLAYAN KAYA

23 SPİL DAĞI MİLLİ PARKI


"MANİSA İL COĞRAFYASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları