Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’NİN OVALARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’NİN OVALARI."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’NİN OVALARI

2 OVA Deniz yüzeyine göre değişik yüksekliklerde olan az eğimli yerlere verilen isimdir. Akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucunda oluşan geniş düzlüklerdir. Akarsularca yarılmamış olan ve genellikle üzerinde tarımsal faaliyetlerin yapıldığı düzlüklere denir.

3

4 Ovaların genel özellikleri
Önemli tarım ve yerleşim alanlarıdır. Akarsu veya göl tortularıyla kaplı oldukları için verimli arazilerdir. Ovalar çok sayıda yerleşmelerin bulunduğu ve ulaşımın kolaylıkla sağlandığı sahalardır. Yakın çevrelerinde kendilerini sulayan akarsular vardır. Maden suları ve sıcak su kaynakları yönünden elverişlidir.

5 İhraç ettiğimiz tarım ürünlerinin çoğu bu ovalarda yetiştirilir.
Ovaların genel özellikleri Yer kabuğunun hareketli zeminlerinde bulundukları için, deprem yönünden tehlikelidirler. Çevresine göre alçakta olmaları nedeniyle aynı zamanda havza tabanıdırlar. Kıyı ovalarımızın büyük bir bölümü delta ovasıdır. Bu yüzden çok verimlidir. İhraç ettiğimiz tarım ürünlerinin çoğu bu ovalarda yetiştirilir. Az eğimli olan delta ovalarımızda zaman zaman su taşkınları görülmektedir.

6 Oluşum Yerine Göre Ovalar
1. Kıyı Ovaları: Deniz kenarlarında meydana gelen (Deltalar) ovalardır. 2. İç Ovalar: İç kesimlerde değişik nedenlerle ve çeşitli yükseltilerde meydana gelen ovalardır.

7 KIYI OVALARI

8

9 Oluşumlarına Göre Türkiye’nin Ovaları
1) Tektonik (Çöküntü) Ovalar:  Fay hattına bağlı olarak ortaya çıkan çöküntü alanlarının alüvyonla dolması sonucu tektonik ovalar oluşmaktadır 2) ) Delta Ovaları:  Türkiye’nin deniz kıyılarında bulunan bu ovalar, akarsuyun aşındırarak taşıdığı alüvyal malzemelerin deniz kıyısına biriktirmesi sonucu oluşan ova çeşididir

10 3) Karstik Ovalar (Polye)
Karstik arazilerin yaygın olduğu bölgelerde çözülmeye bağlı olarak bulunan ova çeşididir. Genellikle verimsiz olan karstik ovaların en fazla bulunduğu bölge Akdeniz bölgesidir. Karstik ovalara gölova da denilmektedir.

11 4) Eski Göl Yeri Ovaları: 
Göl olan yerlerin sularının zamanla çekilmesiyle oluşan çanakların, sel ve akarsuların taşıdığı alüvyal malzeme ile dolması sonucu oluşmuştur. 5) Lav Örtüsü Ovaları:  Volkanizmanın hareketleri sonucu ortaya çıkan ovalardır.

12 6) Dağ Eteği Ovaları:  Dağlık bölgede taşınan malzemelerin dağın eğiminin azaldığı dağın eteklerinde olduğu yerlerde birikmesi sonucu ortaya çıkan ovalardır.

13

14 Mustafa Kemalpaşa Ovası,
Bölgelere göre tektonik ovalar Marmara Bölgesi: Adapazarı Ovası, Balıkesir Ovası, Bursa Ovası, Mustafa Kemalpaşa Ovası, Ergene Ovası, İnegöl Ovası Marmara

15 Ege Bölgesi: Soma ovası, Bergama ovası, Turgutlu ovası, Salihli ovası,
Bölgelere göre tektonik ovalar Ege Bölgesi:  Soma ovası, Bergama ovası, Turgutlu ovası, Salihli ovası, Akhisar ovası, tire ovası, Torbalı ovası, Alaşehir ovası, Söke ovası, Ödemiş ovası, Yeni Pazar ovası Koçarlı ovası

16 Bölgelere göre tektonik ovalar
Akdeniz Bölgesi:  Amik ovası Kahramanmaraş ovası

17 Bölgelere göre tektonik ovalar
Karadeniz Bölgesi:  Bolu ovası, Düzce ovası, Tosya ovası, Sulu ova, Taş ova, Merzifon ovası, Erbaa ovası, Niksar ovası, Turhal ovası, Zile ovası Artova ovası

18 Doğu Anadolu Bölgesi Malatya ovası, Elazığ ovası, Varto ovası,
Bölgelere göre tektonik ovalar Doğu Anadolu Bölgesi Malatya ovası, Elazığ ovası, Varto ovası, Muş ovası Hınıs ovası, Karlıova, Iğdır ovası, Elbistan ovası, Erzurum ovası, Erzincan ovası, Yüksekova, Pasinler ovası

19 Bölgelere göre tektonik ovalar
İç Anadolu Bölgesi:  Konya ovası, Kayseri ovası, Develi ovası, Aksaray ovası, Eskişehir ovası, Çubuk ovası

20 Güneydoğu Anadolu Bölgesi:
Bölgelere göre tektonik ovalar Güneydoğu Anadolu Bölgesi:  Ceylanpınar ovası, Suruç ovası, Birecik ovası, Harran Ovası

21 Bölgelere Göre Delta Ovaları
Ege Bölgesi:  Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Akdeniz Bölgesi:  Çukurova (Seyhan ve Ceyhan ile) Silifke ovası Karadeniz Bölgesi: Bafra ovası (Kızılırmak ile) Çarşamba ovası (Yeşilırmak ile)

22

23 KARSTİK OVALAR Tefenni Ovası, Acıpayam Ovası, Korkuteli Ovası,
Muğla Ovası, Kestel Ovası Elmalı Ovası

24 ESKİ GÖL YERİ (TABANI) OVALARI
Konya- Ereğli Tuzgölü çevreleri

25 LAV ÖRTÜSÜ OVALARI Muradiye Ovası, Malazgirt Ovası Çaldıran Ovası

26 DAĞ ETEĞİ OVALARI Bursa Ovası, Akşehir Ovası ve İnegöl Ovası

27

28

29


"TÜRKİYE’NİN OVALARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları