JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Advertisements

Mimaride kimlik.
Binanın her tarafından 45 cm saçak çıkacaktır
Çatı Planı Ö: 1 / 50 A-A Kesiti Ö: 1 / 50 B-B Kesiti Ö: 1 / 50
RÖNESANS MİMARLIĞI FARNESE SARAYI TUBA GÜNEŞ
Otomasyonlu imalat, büyük miktarlardaki konut ihtiyacına cevap verir.
ERENLERDEKİ KUTSAL MEKAN: TEKKE
İ.Ü. Kültür Evi (664 ada 34 parsel)
KESİT ÇİZİMİNE BAŞLAMA:
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BURSA EVLERİ
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir.
MEZOPOTAMYA Mezopotamya’da insanoğlunun M.Ö dolaylarında toprağa bağlanıp yerleşti, tarımsal kültürün ilk önemli uygarlıklarına gelinceye kadar.
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
1 DÜNÜN, BUGÜNÜN ve YARININ TEKNOLOJİSİ : BETON İnş. Yük. Müh. Çağlar YALÇINKAYA.
Sanayi kentleri ve gelişimi
Origami.
NOKTA ÇİZGİ DÜZLEM HACİM
KENTSEL MEKAN ANALİZLERİ
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI (ROMANESQUE)
GOTİK MİMARİ BELÇİKA- HOLLANDA Mimarlık-2 Fatma GÜRHAN
mim384 mimarlıkta biçimbilimsel çalışmalar
ÇEVRE ANALİZİ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Doc.Dr.Zehra Ongul– Ogr.Grv.Seyit Ermiyagil– Ogr.Grv.Zeref BiRseL
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Restorasyon Projesi Nasıl Hazırlanır
ALACAHÖYÜK.
ANITLARDA BOZULMAYA NEDEN OLAN ETKENLER
BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
GOTİK DÖNEMDE MEKAN M.S. 5. yy da Roma İmparatorluğu artık zayıflamış ve yönetim gücünü kaybetmeye başlamıştı. İmparatorluğun çöküş yıllarında iç bölünmeler.
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
‘ORDUNUN VAZGEÇİLMEZ BUZDOLABI’. Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne.
ÇİN İlk yaşam İÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
BİÇİMSEL (İKONİK) YAKLAŞIMLAR
KLASİK VE MODERN KALIP SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
1/500 Çizim Tekniği Topografya; arazinin eğim çizgilerinin gösterilmesi, eğim kotlarının yazılması, Ev/çok katlı bina ve bahçe girişlerinin gösterilmesi,
DİNLERDE İBADET YERLERİ
Budizm Siddharta Gauatama Yoktur Titipika M.Ö. 6. yy'da Budda KURUCUSU
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
Kablolar & Kemer yapılar
Proje I.
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
BBY24 Uluslararası Kültürleri Tanıma Genel Tanım
ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ
2017 Yılı Devam Eden Projeler
YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER
Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite ADIM ADIM TÜRKİYE
2017 Yılı Devam Eden Projeler
HALK MİMARİSİ.
KLASİK YUNAN MİMARLIĞI
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI YAPI TEKNOLOJİSİ DERSİ FİNAL TESLİMİ BURCU KÜBRA AYDOĞAN ÖĞR.GÖR. BUKET GİRESUN.
ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI, EVLERİ, ÇARŞISI.Hatay/Antakya'nın Tarih Kokan Evleri, Tarihçesi.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN : YUSUF KOPAL E-posta:
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.C.1. Mimari Tasarım.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BUDDİZM. Konfüçyanizm Çinliler için Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizm’den herhangi birine ya da hepsine birden ait olmak mümkündür. Bir Çinli’nin hayatında.
DÖŞEMELER.
GÖÇEBE EV: ÜÇGEN ÇATILI EV: ÇİM EV: İNUİT EV: ÜÇGEN EV: ARI KOVANI EV: NAVAJO EVİ: İFUGAO EVİ: MAĞARA EVİ: ATIK EV: YAYLA EVİ: ALP EVİ: GÖL EVİ: SU.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ.
Sunum transkripti:

JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR - Japon halkı doğal çevrelerine egemendir. Bunun nedenleri 1. Nüfusun yoğunluğu 2. Doğal kaynakların azlığına karşın ülkenin zengin olması 3. Ailenin önemi 4. Konfüçyüscülük

Avrupa’daki sınıf bilincinden farklı olarak Japon toplumunda düşey bağlar bulunmaktadır. Birey her şeyden önce kendi üstünde ve altında bulunanlarla tanımlanır. Herkes türdeş bir ulusal topluluk içindedir. Ortak değerler estetik, din ve teknik konularda herkes birbirine bağlıdır.

Japon Kentleri Hemen hemen her sene depremler, tayfunlar, volkanik patlamalar gibi felaketlerden dolayı şehirler yol olmuştur. Doğal malzeme ahşap kullanımı yapıların dayanıksız olmasına neden olmuştur. Bina ve şehirler mümkün olduğunca doğal gözükmeli ve doğa ile uyum içinde olmalı.(bina ve şehirler geçicidir)

Yapı Çeşitleri Kofun Shinto Tapınaklar Budist Tapınaklar Konut

KOFUN Japonların ilk anıtları (MS 3 yy), imparatorların gömüldüğü toprak yığınlarıdır.

Shinto Tapınakları Shinto inanışıyla ortaya çıkmıştır. Önceleri doğa güçleri için yapılan festivallerde kullanılan ahşap sütunlar zamanla mimari bir değer kazanarak tapınaklara dönüşmüştür. Tapınakların Budizm’de olduğu gibi anıtsal bir hale gelmesi Ise Tapınağı’nın tanrısının imparator ailesi tarafından tanınması ve ulusal tanrı olarak kabul edilmesiyle başlar.

Ise Tapınağı Mimari özellikleri: Yükseltilmiş zeminiyle bir depolama bölümünün bulunması ve taşıyıcı kolonların direk toprağın içine gömülmesidir.

Tapınaklara giriş kapısı anlamında kullanılan Torii kolon ve iki kirişten oluşmaktadır. Bu iki kolon (pillar) direk toprağa gömülerek ayakta durmaktadır.

8.yy’da dönemin imparatoru budizme inanmaya başlayınca budist tapınaklar yapılmaya başlanmıştır. Budist tapınaklarının mimari özellikleri oldukça belirgindir. Kuzeye bakan ana kapısı bulunur Biraz arkasında orta kapı vardır. Bu kapı yarı kapalı bir koridora bitişiktir. Bu koridor tapınaktaki en kutsal yer olan kutsal objelerin saklandığı (pagoda) yeri ve imaj holü çevrelemektedir. Vaaz odası koridorun sonunda yada arkasında kutsal alanın dışında bulunmaktadır. Mahsenler ise vaaz odasının arkasındadır. Bu temel şemayı yemekhane, banyolar (hamam) ve din adamlarının (keşiş yada rahip) bulunduğu odalar tamamlamaktadır Budist Tapınaklar

Strüktür Özellikleri Saçakları desteklemek için konsol yada destek(bracket) kullanılması çok karakteristiktir. Kolonların orta kısımları şişkindir. Çatı strüktürü ilk dönemlerde bir bütün olarak görülür elemanlarda içinde saklıydı sonraları ise çatının ana mertekleri dıştan okumaya başlamıştır. İç mekanda tavan yükseklikleri azaltılmıştır.

Şehircilik 7 ve 8 yylarda şehir planlamasında izlenen yol merkezde bir imparatorluk binası bulunması ve sokakların ızgara düzende bu merkeze yönlenmesi şeklindeydi. Kazılarda, budizmden etkilenen tapınaklar haricinde yapılan bütün yapılarda kolon strüktür direk toprağa saplanmış, çatı ağaç kabukları, sazlar ve ahşap shinglerla kaplanmıştır. Çinde uygulanan binaları kuzey-güney aksında simetrik bir biçimde yerleştirmek Japonya’da da kullanılmıştır.

Geleneksel Japon evi sütunlar üzerinde durduğu için duvarlar serbesttir, mekanlarda taşınır duvarlar, sürme kapılar ve katlanır yüzeyler kullanarak bu serbestlik vurgulanmıştır. Evde bir oda bir çok değişik fonksiyon için kullanılabilmektedir. Fonksiyonlar ve boyutlar, kullanım ve gün boyu oluşan ihtiyaca göre değişmektedir. Oda boyutları tatamilere göre belirlenmektedir. Tatami, Japon mimarisinde geleneksel binaların döşemesinin kaplamasında kullanılan ve yaklaşık 80X160 cm ebatlarında olan bir hasırdır. Tatami hasırı konut içindeki düzenlemeler için temel birim oluşturmakta ve insan boyutlarını esas almaktadır. Konut