Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RÖNESANS MİMARLIĞI FARNESE SARAYI TUBA GÜNEŞ 200910403027.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RÖNESANS MİMARLIĞI FARNESE SARAYI TUBA GÜNEŞ 200910403027."— Sunum transkripti:

1 RÖNESANS MİMARLIĞI FARNESE SARAYI TUBA GÜNEŞ

2 Fernasa Sarayı’nda denge, dinginlik ve düzen baskın bulunmaktadır. 3
Fernasa Sarayı’nda denge, dinginlik ve düzen baskın bulunmaktadır.3. Paul papa olmadan önce Kardinal Allessandro Farnese için 1515 yılında Antonio da Sangallo tarafından yapımına başlandı.

3

4 16. yy’dan itibaren Roma yeniden güç merkezi olmuştu
16. yy’dan itibaren Roma yeniden güç merkezi olmuştu.Kilise prensleri dev mimari projeler aracılığıyla kendi nüfuzlarını sergilemek için birbirleriyle yarışıyorlardı.Farnese Sarayı 300 kişilik maiyetiyle Vatikan’da büyük bir güce sahipti.1534 yılında papalık makamına geçen 3. Paul inşası hala devam eden Farnese Sarayı’nın büyütülmesini istedi.Sonunda yılları arasında sarayın 3. katı ve arkasının büyük kısmını biraz değiştiren Michelangelo tarafından tamamlandı.

5 Bir meydana bakan 45 m.lik cephe, kudretli ve hesaplı dengesiyle parlak bir yüksek Rönesans örneğidir.Her cephenin iyi nispetli edikula’sı yine iyi hesaplanmış sade bir duvarın üstüne yerleştirilmiştir.

6

7 Sarayda büyük elemanların büyük gözükmelerine sebep, küçük elemanların, gerçekten küçük ölçüde olmalarıdır.Balkon parmaklığı, arma kartuşları(kartuş:ortasındaki boşluğa kitabe,simge,amblem,marka ya da bezeme öğesi konulan dekoratif biçimli kitabelik ya da çerçeve) onların tepesindeki büyük kartuş, pencere parmaklıkları, hepsi birden merkezdeki muazzam kemere ölçü verirler. Hepsi birden

8 Michelangelo, kapıyı kapı üstündeki pencereyi en üst katı ve saçak kornişini yaptı.Merkezi kapı monumantal etkinin, yan detayların hesaplanması sonucu nasıl elde edileceğini ispat eder.

9 Michelangelo, sarayın cephesindeki pencerelerin altında hiçbir şey taşımayan konsolları ve uygunsuz pencere çerçeveleriyle, -bir oval, bir köşeli- kişisel bir ifadeye ulaşmıştı.Bu ifade, Ortaçağın ilahi ve Rönesans’ın estetik düzenli dünyalarında imkansızdı.

10 Zemin Kat Planı Birinci Kat Planı

11 Farnese Sarayı’nda iç mekan simetrik ve geniştir
Farnese Sarayı’nda iç mekan simetrik ve geniştir.Bilhassa avluya ulaşan tonozlu geçit muhteşemdir.Avluda revaklı(revak:sırtı bağlı bulunduğu binaya, ön cephesi açık, üstü örtülü ya da payelerle taşınan mekana verilen ad) zemin katın sütunları toskan-dorik nizamda olup arşitravda klasik ilkelere uygun metop ve triglifler var.Buradaki sütunlar, 15. asırda Toskana’da kullanılmış olan hafif sütunlardan çok daha ağırdır.

12

13 Zemin katta galeri yoktur fakat kör kemerler içinde pencereler vardır ve sütunlar da Roma geleneğine uygun olarak iyoniktir.Birinci katta ise korent nizamında sütunlar konmuştur.Farnese sarayının, yalnız nizamlarının yerleştirilmesi yönüyle, eski Roma geleneklerine arkeolojik olarak uyduğu görülüyor.

14 İÇ MEKAN

15 İÇ MEKAN


"RÖNESANS MİMARLIĞI FARNESE SARAYI TUBA GÜNEŞ 200910403027." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları