Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
YUNUS EMRE EYLÜL DAMLA OKTAY 4/C 546.
Karahanlılar Gazneliler
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
OĞUZLAR Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı zamanda “kabile” manasındadır. Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı.
RAMAZAN AYHAN
Bunun sebepleri nelerdir?
1.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
Terim olarak Ahilik, XIII. yüzyılın ilkyarısından XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu'da, Balkanlarda ve Kırım'da yaşamış olan Türk Halkının sanat.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Neden bu topraklarda yaşıyoruz?
Avrupa Hun Devleti.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 1.KONU ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
KAVİMLER GÖÇÜ.
Nurdan Gül Kökten MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
ZÜHRE NUR PEHLİVAN SABİRE DALKILIÇ YURDANUR TURELİ
HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
Büyük selçuklu devletİ
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
3. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Türklerin Anadolu’ya Gelişi
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
ORTA ASYA’DAN ANADOLUYA
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU

KUZEYDE SİBİRYA DÜZLÜKLERİ GÜNEYDE HİNDİKUŞ DAĞLARI Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU KUZEYDE SİBİRYA DÜZLÜKLERİ DOĞUDA KİNGAN DAĞLARI BATIDA HAZAR DENİZİ GÜNEYDE HİNDİKUŞ DAĞLARI

Orta Asya’dan Türkleri Göçe Zorlayan Nedenler Nelerdir? Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU Orta Asya’dan Türkleri Göçe Zorlayan Nedenler Nelerdir? 1- Nüfus artışı ve toprakların yetersiz kalışı, 2- Olumsuz iklim şartları(Kuraklık, şiddetli kışlar) 3- Kendi aralarında ve diğer kavimlerle olan mücadeleler, 4- Salgın hastalıklar, 5) Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi (Güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusu),

GÖÇÜN SONUÇLARI Orta Asya Kültür ve Medeniyeti Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU GÖÇÜN SONUÇLARI Orta Asya Kültür ve Medeniyeti Dünyanın değişik bölgelerine taşınmıştır. Göç eden Türk boyları gittikleri yerlerde yeni Türk Devletleri kurarlarken, oralardaki bazı devletleri de yıktılar.

TÜRKLERİN ANADOLU’ YU YURT EDİNMELERİ Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU TÜRKLERİN ANADOLU’ YU YURT EDİNMELERİ 1015 yılında Çağrı Bey ilk akınları yapmıştır. Çağrı Bey Anadolu’yu tanımak, Bizans’ı yıpratmak ve ganimet elde emek amacıyla akınlar yapmıştır. 1048’de Tuğrul Bey döneminde Bizans ile ilk savaşı PASİNLER’ de yaptı.

PASİNLER SAVAŞININ ÖNEMİ; Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU PASİNLER SAVAŞININ ÖNEMİ; Bizanslılar bozguna uğratılmıştır. Selçukluların Bizans’a karşı kazandığı ilk büyük zaferdir. Türklerin Anadolu’da yaptıkları ilk savaştır.

Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU Türklerin Anadolu’ya yönelik akınları Büyük Selçuklu Devleti’nin kurulmasından önce Çağrı Bey tarafından başlatılmıştır.

1071: MALAZGİRT SAVAŞI: İLK KAPI Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU 1071: MALAZGİRT SAVAŞI: İLK KAPI Bizans’ ın Anadolu hakimiyetini kaybetmesi üzerine başlattığı savaştır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan ise, Anadolu’ daki Türklerin güvenliğini sağlamak ve burayı kalıcı bir Türk yurdu yapmak istiyordu. 1071: Malazgirt Savaşı Selçuklu ordusunun zaferi ile sonuçlandı. Böylece, Anadolu’ nun kapıları Türklere açıldı.

Malazgirt Savaşı’ nda Hilal Taktiği uygulanmıştır. Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU Malazgirt Zaferini izleyen 5-6 yıllık sürede Anadolu’nun büyük bölümü Türk hâkimiyetine girdi. Böylece Anadolu Türk yurdu hâline geldi; Avrupa’da Anadolu “Türkiye” olarak adlandırılmaya başladı. Malazgirt Savaşı’ nda Hilal Taktiği uygulanmıştır.

Mevlana Celaleddin Rumi Hacı Bektaş Veli Yunus Emre Ahi Evran Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU Anadolu’nun Türk yurdu olmasında askerlerin başarısının yanında bu yeni vatana gelen bilim insanları, sanatkârlar, tüccar ve esnaf grupları ile şeyh ve dervişlerin de önemli katkıları oldu. Mevlana Celaleddin Rumi Hacı Bektaş Veli Yunus Emre Ahi Evran

Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU ! SONUÇ Türkiye Selçukluları döneminde, Türklerin siyasi ve kültürel faaliyetleri Anadolu’ nun Türkleşmesini kolaylaştırmıştır.