Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

3. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Türklerin Anadolu’ya Gelişi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "3. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Türklerin Anadolu’ya Gelişi"— Sunum transkripti:

1 3. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Türklerin Anadolu’ya Gelişi

2 Türklerin anayurdu Orta Asya’dır. Doğuda Kingan Dağları ,
Batıda Hazar Gölü , Güneyde Hindikuş , Karanlık dağları Kuzeyde Sibirya düzlükleri ile çevrili toprak parçasıdır.

3

4 Hiç bir millet sebep yokken göç etmez
Hiç bir millet sebep yokken göç etmez. Peki Orta Asya’dan Türkleri Göçe zorlayan nedenler nelerdir?

5 GÖÇLERİN SEBEPLERİ: 1)- Nüfus artışı ve toprakların yetersiz kalışı,
2)- Olumsuz iklim şartları(Kuraklık, şiddetli kışlar) 3)- Kendi aralarında ve diğer kavimlerle olan mücadeleler 4)- Salgın hastalıklar 5)- Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi(Güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusu)

6 GÖÇLERİN SONUÇLARI: *Orta Asya kültür ve Medeniyeti *
Dünyanın değişik bölgelerine taşınmıştır. *Göç eden Türk boyları gittikleri yerlerde yeni Türk Devletleri kurarlarken, oralardaki bazı devletleri de yıktılar. *

7 TÜRKLERİN ANADOLU'YA AKINLARI
ANADOLU İLE TANIŞMA TÜRKLERİN ANADOLU'YA AKINLARI                                                                                                                                           Tuğrul Bey Çağrı Bey

8 Anadolu’ya Akınlar 1015 yılında Çağrı bey ilk akınları yapmıştır.
Çağrı bey Anadolu’yu tanımak, Bizans’ı yıpratmak ve ganimet elde emek amacıyla akınlar yapmıştı. 1048 de Tuğrul Bey Pasinler Savaşı ile Bizansla ilk savaşı yaptı.

9 Türklerin Anadolu’ya yönelik akınları Büyük Selçuklu Devleti’nin
kurulmasından Önce Çağrı Bey tarafından başlatılmıştır. *Çağrı Bey’in yaptığı akınların öncelikli amacı Anadolu’yu keşfetmek,bölgeyi tanımak ve ganimet elde etmektir. *Ancak keşif niteliğindeki ilk akınlar aslında Anadolu’nun yurt edinme isteğinin bir göstergesidir. Anadolu’ya gelirken ailelerini yanlarında getirmeleri de Anadolu’ya yerleşmek fikrine sahip olduklarını göstermektedir. *Akınlar bölgede varlığını sürdüren Bizans’ın direncini kırmış ve Türklere vatanları olacak Anadolu topraklarını tanıma fırsatını vermiştir.

10 ANADOLU’YA YAPILAN SİSTEMLİ AKINLAR; KAZANILMASIYLA HIZ KAZANMIŞTIR.
TUĞRUL BEY DÖNEMİ’NDE “PASİNLER SAVAŞI”NIN KAZANILMASIYLA HIZ KAZANMIŞTIR. PASİNLER SAVAŞININ ÖNEMİ; & Büyük Selçuklu Bizans + -

11 • Bizanslılar bozguna uğratılmıştır düşürülerek öldürülmesi.
Türk ve Bizans ordusu Pasinler ovasında karşılaşmışlardır.Gürcü ve Ermeniler de Bizans’a destek vermişlerdir. • Bizanslılar bozguna uğratılmıştır • Selçukluların Bizans’a karşı kazandığı ilk büyük zaferdir. .Türklerin Anadolu’da yaptıkları ilk savaştır. PASİNLER SAVAŞI'NIN NEDENİ; Selçuklu Devleti’nin Sultanı Tuğrul Bey’in komutanının oğlunun Bizans kuvvetleri tarafından tuzağa düşürülerek öldürülmesi. SAVAŞIN GİDİŞATI; PASİNLER SAVAŞI'NIN SONUÇLARI;

12 TÜRKİYE TARİHİ'NİN DÖNEMLERİ
AKINLAR VE İLK TÜRK BEYLİKLERİ ( ) ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ DÖNEMİ ( ) ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ DÖNEMİ ( ) OSMANLI DEVLETİ DÖNEMİ ( ) T.C DÖNEMİ (1923) TÜRKİYE TARİHİ; 1071 MALAZGİRT SAVAŞI İLE BAŞLAMIŞTIR!!!

13 Buna göre Bizans’ın amacı nedir?
Türklerin Anadolu’ya sürekli akınları oluyordu. Bizans imparatoru Roman Diyojen Selçuklulara savaşmak için Doğuya sefere çıkmıştır. Buna göre Bizans’ın amacı nedir?

14

15

16 karşısına çıkar mıydınız?
İki ordu birbirine eşit midir? Alparslan’ın yerine siz olsanız Bizans’ın karşısına çıkar mıydınız?

17 Roman Diyojen sizce neye güvenerek barış teklifine red cevabı vermiş olabilir?

18

19 İki ordu arasındaki savaşta Alparslan Turan taktiğini uygulayarak Bizans ordusunu tuzağa düşürmüş ve akşama kadar süren savaşta Bizans’ı yenmiştir.

20 Bu savaşta Bizans ordusu içindeki Kuman ve Peçenekler savaştıkları ordunun Türk olduğunu anlayınca Selçuklu tarafına geçmiştir.

21 ROMEN DİOJEN İLE ALPARSLAN’IN HİKAYESİNİ DİNLEMEK İSTERMİSİNİZ?

22 ALPARSLAN VE DİOJEN Savaşı bitmiş sayan Alparslan çadırına çekilmişti.Sultan yorgunluğunu gidermeye pek vakit bulamadan kumandanlarından biri huzuruna gelmiş ve Bizans İmparatoru Diojen’in esir alındığını bildirmişti. İnanmak istemeyen hükümdar,Diyojen’i esir alan askeri huzuruna getirterek,olayı onun ağzından dinledi. Sultan bu askeri ödüllendirdi ve en yakın adamlarından biri yaptı.Ardından da tutsak edilmiş olan Bizans İmparatoru Diojen’i huzuruna getirtti. Emin olmak için tanıyanlara bu kişinin gerçekten Diojen olup olmadığını sordu.Karşısındaki Diojen idi… Diojen ile konuşmaya başladı; ALPARSLAN:Dostluk kurmak için sana elçilerimi göndermedim mi?Fakat sen dostluktan kaçındın.Sana düşmanlarımı bana teslim etmen için komutanlarımdan Afşin’i elçi olarak göndermedim mi?Fakat sen reddettin.Daha dün akşam sana adam göndererek geri dönmeni rica etmedim mi?

23 Fakat sen “Para sarfettim,büyük bir ordu topladım, buralara kadar geldim,aradığımı yakaladım,nasıl dönerim?” dedin.Bana kafa tutmanın sonucunu nasıl buldun? ROMEN DİOJEN:Ülkelerini almak için her türlü milletten askerler topladım,paralar harcadım.Memleketim ve kaderim elindedir.Bu durumda önündeyim.Azarlamayı bırak,ne istiyorsan onu yap. ALPARSLAN:Zaferi sen kazansaydın ve beni esir etseydin ne yapardın? ROMEN DİOJEN:Sen bu şekilde bana teslim olsaydın belki idam edilmeni emreder,belki de sokaklarda sergilemek üzere İstanbul’a götürürdüm. ALPARSLAN(İçinden):Doğru söyledi,başka türlü konuşmuş olsaydı yalan söylemiş olurdu.Bu adam akıllı,mert bir adamdır.Öldürülmesi doğru değildir.(Sonra yüksek sesle)Sana ne yapacağımı zannediyorsun? ROMEN DİOJEN:Üç şık var.Birincisi beni öldürürsün.İkincisi,ülkelerinde beni gezdirerek halkına teşhir edersin.Üçüncü şıkka gelince yapmayacağın için söylenmesinde fayda yoktur. ALPARSLAN:Bu nedir? ROMEN DİOJEN:Beni affetmen ve dost olarak kabul etmendir.Çünkü beni öldürürsen bunun sana bir faydası olmaz,yerime başka birini tahta geçirirler. ALPARSLAN:Hakkında aftan başka bir şey düşünmedim.Serbestsin…

24 SERBEST BIRAKTI ANCAK;
ALPARSLAN DİOJEN'İ SERBEST BIRAKTI ANCAK; BİZANS TARAFINDAN TAHTTAN İNDİRİLDİ GÖZLERİNE MİL ÇEKİLEREK HAPSE ATILDI!!!

25 Malazgirt Savaşının Sonuçları

26

27 Anadolu’nun Kapıları Türklere açıldı.

28 Türkler Anadolu’ya yerleşmeye başlamış ve Anadolu yurt olmaya başlamıştır.

29 Türkiye Tarihi başladı.

30 Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi sonucunda Bizans Avrupa’dan yardım isteyince Haçlı Seferleri meydana geldi.

31

32 Öğrencilerden İlginç Cevaplar
SORU: Malazgirt Savaşının Sonuçları Nelerdir Yazınız. CEVAP: Malazgirt Savaşı sonuçları, Malazgirt Savaşı sonucunda ben kan dökülmesin dedim onlar pat küt girdiler savaşa ve malazgirtliler savaşı kazandılar.

33 İŞTE Malazgirt Savaşı’ndan
Sonra güzel yurdumuz Anadolu’da kurulan Türk Beylikleri…

34 MENGÜCEKLİLER DANİŞMENTLİLER SALTUKLULAR ÇAKA BEYLİĞİ İlk denizci Türk beyliğidir. ARTUKOĞULLARI

35 İLK TÜRK BEYLİKLERİNİN
ANADOLU’YA KATKILARI *Anadolu’nun Türkleşmesinde etkili olmuşlardır. *Anadolu’nun fethini hızlandırmışlardır. *Bölgelerinde kalıcı eserler bırakmışlardır.

36 SOSYAL VE EKONOMİK YAŞAM
TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİ ANADOLU'DAKİ SOSYAL VE EKONOMİK YAŞAM “Türkler Anadolu’da pek çok cami, medrese, hastahane, kervansaray, köprü, kale yapmışlardır.” Sivas Divriği Turan Melik Hatun Darüşifası, Niğde Alâeddin Camii, Konya Karatay Medresesi, Ahlat Ulu Kümbet, Malabadi Köprüsü gibi. Sultan Han:Aksaray’da bulunan Taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. -Yağıbasan Medresesi: Tokat Niksar’da Danişmentlilerden kalan Anadolu’nun ilk medresesidir. -Malabadi Köprüsü: Diyarbakır’da Artuklu’lardan kalan dünyanın en büyük taş kemerli köprüsüdür. -Divriği Ulu Cami: Mengücekliler tarafından yaptırılan,taş işçiliğinin örneklerindendir.UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.

37 Tokat Niksar’da Danişmentlilerden kalan Anadolu’nun ilk medresesidir.
YAĞIBASAN MEDRESESİ Tokat Niksar’da Danişmentlilerden kalan Anadolu’nun ilk medresesidir.

38 MALABADİ KÖPRÜSÜ Diyarbakır’da Artuklu’lardan kalan dünyanın en büyük taş kemerli köprüsüdür.

39 DİVRİĞİ ULU CAMİ Mengücekliler tarafından yaptırılan,taş işçiliğinin örneklerindendir.UNESCO tarafından koruma altınaalınmıştır.

40 SULTAN HAN Fotoğraf 1: Sultan Han (Aksaray) Fotoğraf 2: Hanın giriş kapısı Fotoğraf 3: Kapıda taş işlemeciliği örneği

41 Alaaddin Camii

42 TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİ KERVANSARAYLAR HARİTASI

43 MİRYAKEFALON SAVAŞI Nedeni: Haçlıların Anadolu’da yarattığı huzursuzluktan yararlanıp Türkleri Anadolu’dan atmak istemeleridir. Sonuçları: 1-Bizanslılar Türkleri Anadolu’dan atma düşüncesinin hayal olduğunu anladılar. 2-Bu zafer Anadolu’nun Türk yurdu olduğunu ve hep böyle kalacağını kesinleştirdi.

44 TÜRKİYE SELÇUKLU'LARININ
YIKILMA NEDENLERİ; 1-I. Alaaddin Keykubat’ın ölümünden sonra başa geçen sultanların devleti iyi yönetememeleri. 2-Çıkan isyanlar (Baba İshak adında bir Derviş’in çıkardığı isyan zorla bastırılmıştır.) 3-Devletin iyice zayıflaması ve taht kavgaları 4-Moğollarla Kösedağ Savaşı (1243) yapılması.

45 Anadolu Selçuklu Devletinin Moğol baskısıyla dağılma dönemine girmesiyle sınırlardaki uç beyleri bağımsızlıklarını ilan ettiler.Kurulan bu beyliklerin bazıları şunlardır: Candaroğulları Eretna Devleti Karasioğulları Osmanoğulları Germiyanoğulları Saruhanoğulları Aydınoğulları Karamanoğulları Hamitoğulları Ramazanoğullarıı Dulkadiroğulları Menteşeoğulları

46 Beyliklerin Ortak Özellikleri:
1-Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılması ve Moğol egemenliğinin Anadolu’da sona ermesiyle kurulmuştur. 2-Yıldırım Beyazıt döneminde bir çoğu Osmanlı egemenliğine girmiş. Ancak Ankara Savaşından sonra tekrar kurulmuşlardır. 3-Bu beyliklerin, yasal parçalanmaya neden olmalarına rağmen Anadolu’da Türk kültür ve uygarlığına olumlu katkıları olmuş Anadolu’nun Türkleşmesine ve bulundukları yörelerin bayındır hale gelmesi için çalışmıştır.

47 TÜRKİYE SELÇUKLULARI'NDA
KÜLTÜR VE UYGARLIK

48 DEVLET YÖNETİMİ 1-Devletin başında Sultan ünvanı verilen bir hükümdar bulunurdu. 2-Devlet ve ülke hükümdar ailesini ortak malı sayılırdı. 3-Devlet işleri Divan denen kurulda görüşülürdü. Divana vezir başkanlık yapardı.Padişahtan sonraki en yetkili kişiydi. 4-Ülke eyalet adı verilen bölümlere ayrılmıştı. Eyaletleri hükümdar ailesinden olan Melikler yönetirdi. Eyaletlerde askerlik işlerine Subaşılar , adalet işlerine ise Kadılar bakardı.

49 HÜKÜMDARIN ÜLKE TOPRAKLARINI ÇOCUKLARI ARASINDA PAYLAŞTIRMASI VE HÜKÜMDAR AİLESİ İÇİNDE DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÜLKENİN BİRLİĞİNİ BOZMUŞ VE GÜÇSÜZ KALMASINA NEDEN OLMUŞTUR!!!

50 BU SİSTEME "BOZUK VERASET SİSTEMİ" DENİR!!!

51 ORDU VE DONANMA 1-Anadolu Selçuklularda ordu, sultanın şahsına ait askerler (hassa ordusu) Türkmenler ve ikta sahiplerinin besledikleri askerlerden oluşurdu. 2-Anadolu Selçukluları donanmaya önem verdiler. Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında tersaneler kuruldu. 3-Oluşturulan donanma ile hem deniz ticareti geliştirildi hem de kıyıların güvenliği sağlandı.

52 SOSYAL VE EKONOMİK HAYAT
1-Türklerin Anadolu’yu yurt edinmeleriyle burada her bakımdan gelişmeler oldu.Halk şehirli, köylü ve göçebe olmak üzere üçe ayrılıyordu. 2-Şehirlerde ticaretle uğraşanlar tarafından kurulan Ahi teşkilatları vardı. Bu teşkilatın içinde zanaatkarların iş kollarına göre Loncaları olurdu. Ahi teşkilatı şehirlerin güvenliğini sağlar yönetimde etkili olurdu.

53 3-Ticaret yolları güvenceye alındı.Kervansaraylar yaptırıldı.
4-Anadolu Selçuklularında topraklar, devlet malı olarak kabul edilir ve “Miri arazi” olarak adlandırıldı. 5-Venedik ve Ceneviz’le ticaret antlaşmaları yapıldı.

54 YAZI, DİL VE EDEBİYAT 1-Anadolu Selçuklu Devleti döneminde halkın Türkçe konuşmasına karşı bilim dili Arapça’ydı. Edebiyat ve devletin resmi dili Farsça idi. 2-Karamanoğlu Mehmet bey Anadolu Selçuklu Devleti’nin veziri olduğu sırada devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu ilan etti. 3-Mevlana Celaleddin Rumi, yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli’nin Türk düşünce ve edebiyat hayatında önemli yerleri vardır.

55 BİLİM VE SANAT 1-Anadolu Selçuklu sultanları bilim adamlarına, yazar ve şairlere çok değer verirlerdi. 2-Medreselerde dini bilgilerin yanında matematik, tıp, felsefe ve gökbilimiyle ilgili derslerde okutuldu. 3-Türkler Anadolu’nun her tarafında saraylar camiler, mescitler, medreseler, imaretler, hastahaneler, kervansaraylar, hamamlar, köprüler, surlar, kaleler ve tersaneler yaptırdılar. Bu eserler çok güzel çiniler, taş ve tahta oymalar, kabartma yazılar ve nakışlarla süslendi. 4-Halıcılık ve maden işçiliğinde de ileri gitmişlerdi.

56 ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR

57 Haçlı Seferlerinin Nedenleri:
A)Dini nedenler: Hıristiyanların başta Hz. İsa’nın doğum yeri olan kutsal toprakları geri almak istemeleri. B)Ekonomik nedenler: İslam ülkelerine göre fakir olan Avrupalıların zengin İslam ülkelerini ele geçirmek ve rahat etmek istemeleri. C)Siyasi neden: Selçuklu Türklerinin Anadolu’nun büyük bir bölümünü ele geçirmesi üzerine Bizans İmparatorunun Papa’ya başvurarak yardım istemesi ve İstanbul’un Türklerin eline geçtiği takdirde Avrupa’nın da tehlikeye gireceğini bildirmesi.

58 Karadan ve denizden sekiz Haçlı Seferi yapılmıştır.
En önemli olanları birinci, üçüncü ve dördüncü olanlarıdır.

59 Haçlı Seferlerinin Sonuçları:
A)Siyasi Sonuçları: • Avrupa’da derebeylik rejimi zayıfladı. Krallar güçlendi. • Anadolu’daki Türk ilerleyişi bir süre durdu. B)Dini sonuçlar: • Avrupa’da din adamlarına ve kiliseye güven sarsıldı. C) Ekonomik sonuçlar: • Akdeniz’de ticaret gelişti. Akdeniz limanları gelişti. D) Teknik sonuçlar: • Haçlı Seferleri sonunda matbaa, pusula, kağıt, barut gibi birçok yenilikler Avrupalılar tarafından öğrenildi.


"3. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Türklerin Anadolu’ya Gelişi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları