Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Advertisements

Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz,
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
BİTKİLERDE ÜREME.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
Maddeyi Niteleyen Özellikler
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Aşağıdakilerden hangisi mıknatıs tarafından çekilir ? A : Demir B : Tahta ? ? C : Plastik D :
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
FEN VE TEKNOLOJİ HAZIRLAYAN: ÖZEL İÇEL İ. Ö. OKULU 4/A SINIFI TURHAN YAROĞLU VE AYDAN ÇAKMAK.
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
Çevremizdeki Canlılar
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ NUPELDA YÜKSEKOL 3/A
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
Maddeyi Niteleyen Özellikler
A K M Y İ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Çevremizdeki Canlılar
Doğal ve Yapay Maddeler
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI.
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
MADDEYİ TANIYALIM Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her varlığa madde denir. Örnek: demir, bakır, taş, toprak, altın vb.
Murat BİÇER Fen ve Teknoloji Maddeyi Tanıyalım MADDE Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.
MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER İNSAN SESLERİ ÇALGI SESLERİ DOĞAL SESLER YAPAY SESLER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADENİN DEĞİŞİMİ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
MADDE VE DEĞİŞİM.
DOĞAL MADDE VE YAPAY MADDE.
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
Maddeyi Tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
P ESTISITLERIN INSAN VE ÇEVREYE ETKISI. Pestisit; zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan maddelerden.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
Sunum transkripti:

Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler yaparak onları kullanılacak hale getiririz.

Doğa olayları da maddeler üzerinde çeşitli değişikliklere yol açar Doğa olayları da maddeler üzerinde çeşitli değişikliklere yol açar. Nemrut Dağı’ndaki heykellerde oluşan yıpranmalar, doğa olaylarının maddeler üzerindeki etkisine güzel bir örnektir. Bunu yapan ise sıcaklık değişimi, rüzgar ve yağmur gibi doğa olaylarıdır.

Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden bulunur Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden bulunur. Örneğin, toprak, ağaç, su gibi maddeler doğanın bir parçasıdır. Benzer şekilde elma, yumurta da canlıların doğal ürünleridir.Doğada kendiliğinden oluşan maddeler doğal madde olarak adlandırılır.

Doğada maddelerin bir kısmını, yapısında değişiklik yapmadan kullanabiliriz. Örneğin, su, süt, kömür gibi maddeleri olduğu gibi tüketiriz. Fakat bazı doğal maddelerin kullanılması için şekil verme, parçalama, eritme gibi işlemlerden geçmesi lazımdır. Bu tür maddeler işlenmiş maddeler olarak adlandırılır.

Buğday İşlenir ve Un Halini Alır Örneğin, un buğdayın, yün kazak ise hayvanlardan elde edilen yünün işlenmesiyle elde edilir. Altın ve gümüş’ün işlenmesiyle de takılar elde edilir. Buğday İşlenir ve Un Halini Alır

Bazı maddeler insanlar tarafından üretilir Bazı maddeler insanlar tarafından üretilir. Örneğin, tutkal, naylon poşet, cam, plastik köpük bardaklar doğal maddelerin yapısının değiştirilmesiyle elde edilir. Bu tür maddelere yapay maddeler denir. Doğal bir madde olan kum çeşitli işlemlerden geçerek cam halini alır. Yani cam işlenmiş bir maddedir. Kum Yüksek Sıcaklıkta Eritilir Bardak Olur