Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini."— Sunum transkripti:

1 TERMIK SANTRAL

2 TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır.

3 TERMIK SANTRALLERIN ÇALıŞMA PRENSIBI Fosil yakıtların ( petrol, kömür, doğal gaz ) yakılmasıyla elde edilen ısı enerjisi sayesinde elektrik enerjisi üreten santrallere termik santraller denir. Termik santrallerde fosil yakıtla yandığında açığa çıkan ısı enerjisi ile kazanlardaki su ısıtılır ve elde edilen su buharı buhar kazanlarında toplanarak basıncı arttırılır. Yüksek basınçlı su buharı türbinlere püskürtülür ve türbinleri dönderir. Türbinler dönünce türbinlere bağlı olan jeneratörler döner ve elektrik enerjisi ( alternatif akım ) üretilir. Termik santrallerde, fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan kül ve duman çevre kirliliğine yol açar.

4

5 TERMIK SANTRALLERIN ÇEVREYE FAYDALARı VE ZARARLARı

6 FAYDALARı 1. Suyun buhar haline getirilmesi amacıyla yakıt olarak kömür kullanılmaktadır. Kullanılan kömürde genellikle kalitesiz kömür olmaktadır. Bu da tasarruf edilmesini sağlamaktadır. 2. Termik santraller de esas faktör kömür olduğu için kömürün taşınabildiği her alana termik santral kurulması söz konusu olmaktadır.

7 3. Su buharı ile hareket sağlandığı için termik santrallerde bu buhar ile sınırsız elektrik üretme imkanı vardır. 4. Kalitesiz kömürlerin ve suyun kullanılması nedeniyle düşük maliyetli ve enerji üretimi kolay bir kaynaktır. 5. Ucuz elektrik enerjisi üretmeye olanak vermektedir.

8 ZARARLARı 1. Termik santrallerde üretim sırasında azotoksit, kükürtdioksit ve pek çok küçük yapılı partikül açığa çıkmaktadır. Bu zararları maddeler salındıkları çevredeki insanların sağlığın için tehdit oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu maddeler yöre insanının sinir sistemininde olumsuz etkilere yol açmaktadır. 2. Bu çıkan zararları gazlardan etkilenen sadece insanlar değildir. Aynı şekilde bu gazlar etrafta yer alan hayvanlara da zarar vermektedir. Ayrıca çevre tarlalarda yer alan tarım ürünlerine, su kaynaklarına ve ormanlara da zarar verici etkileri bulunmaktadır.

9 3. Üretim sırasında bacalardan salınan küller insanlar tarafından solunmaktadır. Bu durumda çevre yörelerde kanser riskini arttırmaktadır. 4. Bacalardan yayılan zararlı gazlar asit yağmurlarının oluşmasına neden olmaktadır. Asit yağmurları sonucunda da termik santralinin inşa edildiği bölgelerde ki toprakların yapısının bozulması ve verimin düşmesi gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşılmaktadır. Ayrıca asit yağmurlarının etkilediği başka canlılar da ağaçlardır. Ağaçların tahrip olması hayvancılığı da etkilemektedir.

10 5. Santraller de yüksek sıcaklıklarda elde edilen buharın soğutulması amacıyla yer altı suları veya akarsular kullanılmaktadır. Santralde ki sıcak su ile soğuk su değişimi yapılarak ortam soğutulmaktadır. Çekilen soğuk su yerine bırakılan sıcak su bırakılan ortamdaki canlılara zarar vermektedir. Ayrıca bu su akarsu veya yer altı kaynaklarını kirletmekte ve yeşilliği de tahrip etmektedir. Termik santraller ekonomik anlamda ülkeye katkı sağlasada beraberinde büyük tahribatlarda getirmektedir. Yukarıda ifade edilen maddeler termik santral nedir zararları nelerdir sorusuna cevap olmaktadır. Yararları ve zararları aynı anda bünyesinde bulunduran bu santralleri çevreye minimum zarar ile yapmaya çalışmak ve bu konusu hassas olmak gelecek için çok önemlidir.

11 TURKIYEDEKI TERMIK SANTRALER Termik Santral AdıBulunduğu İl/İlçeAna Yakıt Afşin Elbistan-BKahramanmaraş/AfşinLinyit Aliağaİzmir/AliağaMotorin Ambarlı Doğalgazİstanbul/AmbarlıDoğalgaz Ambarlı Fuel-Oilİstanbul/AvcılarFuel Oil

12 Denizli JeotermalDenizli/Sarayköy198415Tabii Buhar– Hamitabat DoğalgazKırklareli/Lüleburgaz19851120Doğalgaz– HopaArtvin/Hopa197350Fuel OilMotorin KangalSivas/Kangal1991457LinyitFuel Oil-Motorin OrhaneliBursa/Orhaneli1992210LinyitFuel Oil-Motorin SeyitömerKütahya/Seyitömer1973600LinyitFuel Oil-Motorin Soma-BManisa/Soma19811034LinyitFuel Oil-Motorin Tunçbilek-BKütahya/Tunçbilek1956365LinyitFuel Oil-Motorin

13


"TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları