Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN DEĞİŞİMİ

2  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.

3  Birbiri içine katılan maddelerle farklı özellikte yeni maddeler elde edilebilir.  Madde işlenerek biçimde değişikliğe uğratılabilir

4 İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilir  Fabrikada işlenen demirden dikenli tel,çivi,tel,iğne,raptiye,ataş…vb maddeler yapılır.

5  Farklı plastik maddelerin işlenmesi ile poşet,cetvel,sandalye,kova,oyuncak…vb. yapılır.

6  Ayakkabı,terlik,kemer,çanta ….vb. maddeler hayvan derilerinin işlenmesi ile elde edilir.  Maddenin işlenmesi biçim değişikliği ile de olabilir.Örneğin;tahtanın işlenmesi ile dolap,masa,sandalye gibi eşyalar elde edilir.

7 Doğa Olayları İle Madde Değişebilir  Rüzgar,deprem,erozyon…vb. nedenlerden dolayı doğanın şekli değişir.  Kayalar; rüzgar ve erozyon nedeniyle küçük parçalara ayrılır.Zamanla toprak oluşur

8  Yaşlanan ağaçlar böcekler ve yağmur etkisiyle çürür ve kurur.  Şimşek ve gök gürültüsü havada azotlu bileşikler oluşmasına neden olur.

9  Havayı kirleten maddeler binaları ve heykellerin yüzeyini aşındırır.Su ve hava demirin paslanmasına yol açar.  Peri bacaları doğanın değişimine en güzel örneklerdendir..Pamukkale de aynı şeklide gösterilebilir.

10 Madde Isı Etkisiyle Değişebilir  Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar.Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir.Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır.Yiyeceklerin pişmesi ısınma ile gerçekleşir.

11  Havanın ısınması ilkbaharda bitkilerin uyanmasına neden olur.  Isınan hava bitkilerin gelişmesine ve tohumların çimlenmesine neden olur.  Demir,cam vb maddelerin ısınması işlenmesini kolaylaştırır.

12  Karayolları soğumanın yol açtığı buzlanma nedeniyle bozulur.  Soğuk havada mikroplar etkinlik göstermez,yaşamaz.

13  Dondurulmuş besinler uzun süre saklanır.  Uzun süre soğukta kalan canlılar ölebilir.


"MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları