Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim 3.10.2011 Visa Paajanen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
Advertisements

T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
3. Hafta: Kurumların raporları & izlemesi
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
Bakanlık Seviyesinde Hesap Verebilirlik
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kamu Değeri ve Politika.
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
KAMU HARCAMA SÜRECİ AÇISINDAN SAYIŞTAY VE ROLÜ. Bağımsızlık ve Tarafsızlık Bağımsızlık, Sayıştay ın bir yüksek denetim ve yargı kurumu olarak varlığının.
İç Denetim.
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
GELENEKSEL KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
Strateji Geliştirme Başkanlığı SGB.net Sistemi Genel Tanıtımı
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
SUNUŞ KAPSAMI KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM KAMU MALİ YÖNETİMİ GELİŞMELERİ STRATEJİK YÖNETİM ANLAYIŞI DIŞ DENETİMİN ROLÜ.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Merkezî yönetim bütçe kanununda; yılı ve izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri, varsa bütçe.
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
PERFORMANS PROGRAMI SÜRECİ VE SGB.net SİSTEMİ UYGULAMASI
GÜN 2 Bakanlık bünyesinde hesap verebilirlik  1) Etik hesap verebilirlik  2) Planlama ve izleme yöntemleri – günlük aktiviteler  3) İç kontrol & denetim.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
FUNDA CANIMOĞLU MALİYE-A MODERN BÜTÇELEME SİSTEMLERİNE GEÇİŞİ SAĞLAYICI DENEMELER -MİLLİ BÜTÇELER -YATIRIM BÜTÇELERİ.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Hesap Verebilirlik – Performans.
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI 27 Ekim 2009 Mehmet BÜLBÜL Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Uluslararası deneyimler, Fransa Visa Paajanen,
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Hesap Verebilirlik – Performans.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
2. Gün  Kurumların Bakanlığa hesap verebilirliği nasıldır : –Performans yönetiminin mihenk taşları –Kurumlar ve hesap verebilirlik –Anlaşma –Raporlama.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI03 Politika Analizi Çalışma Programı.
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
10 ŞUBAT 2011 KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 5. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
1 MALİ HİZMET BİRİMLERİ ORGANİZASYON ŞEMASI. Mali Hizmetler Teşkilat Şeması Mali Hizmetler İç kontrol alt birimiStratejik planlama alt birimi Bütçe ve.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Kanun, kalkınma planları ile ilgili yatırımlar veya bir yıldan fazla sürecek iş ve hizmetler için.
Performans Denetimi – Sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu.
MAHALLİ İDARELERDE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ
MALİYE BAKANLIĞI BÜTÜNLEŞİK PORTAL PROJESİ T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
MERKEZİ BÜTÇELEME SÜRECİNDEKİ DENETİM (İÇ DENETİM)
Devlet Muhasebe Standartları
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
STRATEJİK YÖNETİM SİSTEMİ
Sunum transkripti:

Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim Visa Paajanen

2 Kamu performansı raporlama sisteminin ana unsurları: 1. Merkezi Hükümet Kesin Hesaplar Raporu Anayasa ve Bütçe Yasasına dayanır Yılda bir hükümet tarafından meclise sunulur Hem mali hesapları hem de performans raporunu içerir 2. Devlet kurumlarının yıllık faaliyet raporu ve mali tabloları Bütçe Yasasına dayanır Hem mali hesapları hem de performans raporunu içerir Yaklaşık 70 adet kurum / yıllık faaliyet raporu 3. ”Bakanlığın performans hedeflerini onayladığı birimler”in performans raporları birimler = yönlendirici bakanlık/kurum ile performans sözleşmesi yapan kurumun bir bölümüdür performans raporları genelde yılda iki kez sunulmaktadır (örn. Ağustos / Mart) 4. Kurum içerisinde iç raporlama Kurum yönetiminin bir bölümü Kamuda performans bilgisi

3 Bütçeleme, Muhasebe/Raporlama ve Denetleme KurumFaaliyetUlusal Denetim Kurumu Denetimi MeclisHükümet ve bakanlık hedeflerini içeren bütçe HükümetMerkezi hükümet Kesin Hesaplarına ilişkin rapor Mali politika denetimi: harcama limitleri ve maliye politikası Performans denetimi: Sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Mali denetim: mali denetim raporu + bütçe uyumu

4 Bütçeleme, Muhasebe/Raporlama ve Denetleme KurumFaaliyetUlusal Denetim Kurumu Denetimi Bakanlık - Muhasebe ve performansa ilişkin yıllık faaliyet raporu - Sektörde faaliyet gösteren birimlerin yönlendirilmesi - Performans Denetimi: yılda 1 ya da 2 bakanlığın yönetim sistemleri denetlenir. Olağan risk odaklı denetimlerdir. - Mali Denetim: mali denetim + bütçe uyumu Birim - Muhasebe ve performansa ilişkin yıllık faaliyet raporu - Performans raporu (yılda iki kez) -Performans Denetimi: Risk odaklı denetimler (nadiren sadece birim düzeyindeki denetimler) -Mali Denetim: mali denetim raporu + muhasebe birimlerindeki bütçe uyumu

5 Performans Bilgisi Denetimi Performans raporlama türüDenetim türü Merkezi Hükümet Kesin Hesapları (Hükümetin meclise sunduğu yıllık rapor) Yıllık olarak müstakilen yapılan performans denetimidir, politika etkililiğine ilişkin bilginin yeterliliğine odaklanır (bkz: örnek sunum) Devlet Kurumlarının Yıllık Faaliyet Raporları Bütün devlet kurumlarının mali denetimidir; performans raporlama kısmen denetlenir Yılda 1-2 performans denetimi (bakanlıkların yönetim sistemlerine odaklanır) Herhangi bir performans denetiminin parçası olarak denetlenebilir. Performans sözleşmeli birimlerin Performans raporları Herhangi bir performans denetiminin parçası olarak denetlenebilir, örneğin: Kurum yönetim amacına yönelik yeterli bilgi sistemlerine sahip midir? Yönetim karar almada performans bilgilerini kullanmış mıdır? Kurum içerisindeki iç raporlama

6 Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu; Denetim bilgisi üretir, Denetlenen kurumlardan denetimlerde değinilen önlemlere ilişkin rapor sunmalarını talep eder, Konu hakkında müzakerelerde bulunur (örn. Meclis Denetim Komisyonunda) performans hesap verebilirliğini destekler. Denetim bilgisi mali yönetimin yasallılığı ve işlevselliği hükümet performansı mali ve performans bilgisinin yeterliliği hakkında üretilir. Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu’nun rolü (sonradan denetim) Hükümet / yönetimin sadece performans bilgisinin geçerliliği ve güvenilirliğinden sorumlu olduğunu denetlemektir Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu bilgileri önceden denetlemez ve ya kontrol etmez 90’lı yılların sonlarından beri: – mevcut performans bilgisi miktarı artmıştır – bilginin ve raporlamanın kalitesi yükselmiştir … fakat bu gibi bilgilerin meclis ve bakanlığa ait karar almadaki önemi ve bu bilgilerde herhangi bir değişiklik olup olmayacağı belirsizdir. Özet