BALKAN SAVAŞLARI 1775 ‘li yıllarda RUSYA ’nın ortaya koyduğu PANİSLAVİZM POLİTİKASI , özellikle 1900‘- lu yıllarda meyvesini vermeye başlamıştı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Birinci Dünya Savaşı / Kavram Haritası
Advertisements

HAZIRLAYANLAR: ÖZLEM AÇIKGÖZ, NEVİN BAYRAK
V.MEHMET REŞAT ( ) Trablusgarb Savaşı ( ) 10-A
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
Manastır Selanik Şam 1907'de kolağası olarak Şam 5. Ordu Komutanlığında, oradan da aynı yıl içerisinde Manastır 3. Ordu Komutanlığına bağlı Selanik’e görevlendirildi.
Birinci Dünya Savaşı.
SÜMER İLKÖĞRETİM OKULU
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
ÜLkeLer Arası KöprüLer
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Bu Savaştaki Antlaşmalar
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
ÇANAKKALE SAVAŞI
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’DA OSMANLI DEVLETİ OSMANLIOSMANLI DEVLETİ,ÇANAKKALE DEVLETİ,ÇANAKKALE SAVAŞI sonrasında ALMANYA ‘nın teklifi üzerine BİRİNCİ DÜNYA.
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
sandıklı imam hatip lisesi
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
Çanakale zaferi 18 mart 1915.
SAVAŞ ÖNCESİ BLOKLAŞMALAR
1. Dünya savaşI.
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). SAVAŞTA BLOKLAR: İtilaf Devletleri :(Savaş başlamadan önce) İngiltere, Fransa, Rusya, İttifak Devletleri :(Savaş başlamadan.
TRABLUSGARB SAVAŞI 1871 Yılında SİYASİ BİRLİĞİ ’ni tamamlayan İTALYA, sanayinin ihtiyaç duyduğu HAMMADDE İHTİYACI ’nı karşılamak amacıyla SÖMÜRGECİLİK.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Tarih Balkan savaslari. Balkan Devletleri Arasinda Ittifaklarin Olusmasi Osmani devletinin gittikce zayiflamasi ve yasadigi kriz nedeniyle, buyuk Avrupa.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
ANAYASA KAVRAMI İnsanların,toplumİnsanların,toplum içinde düzenli bir şekilde yaşamasını sağlayan bir bir YASALAR BÜTÜNÜ BÜTÜNÜ ‘ dür.Bir dür.Bir SÖZLEŞME‘dir.
I.DÜNYA SAVAŞI
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR?
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
XIX. Yy Sonu ve XX. Yy Başında Osmanlı Devletinde Fikir Hareketleri
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
VII. ÜNİTE ÜLKELER ARASI KÖPRÜLER ETKİNLİKLER Hazırlayan Fatih KARACAN
OSMANLI DAĞILMA DÖNEMİ
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
1.DÜNYA SAVAŞI.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
I.BALKAN SAVAŞI.
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

BALKAN SAVAŞLARI 1775 ‘li yıllarda RUSYA ’nın ortaya koyduğu PANİSLAVİZM POLİTİKASI , özellikle 1900‘- lu yıllarda meyvesini vermeye başlamıştı.

BALKAN SAVAŞLARI Zira; 1912 yılında RUSYA ’nın aracılık etmesiyle YUNANİSTAN,BULGARİSTAN,SİRBİSTAN ve KARADAĞ DEVLETLERİ, kendi aralarında BAĞLAŞMA (Birleşme) yaparak, OSMANLI DEVLETİ’ ne karşı birleştiler.

BALKAN SAVAŞLARI 4 BALKAN DEVLETİ ‘nin bir araya gelerek oluşturduğu İTTİFAK, OSMANLI DEVLETİ ‘ ni çok zor bir durumda bırakmıştı.

BALKAN SAVAŞLARI Zira; OSMANLI DEVLETİ ORDULARI, 4 AYRI CEPHEYE AYRILMAK zorunda kalmıştı. Bu da ister istemez, OSMANLI DEVLETİ ORDULARI ‘nın gücünün azalması demekti.

BALKAN SAVAŞLARI Tüm bu olumsuz gelişmelerin ışığında OSMANLI DEVLETİ, tüm cephelerde yer yer ağır yenilgiler almaya başlamıştı.

BALKAN SAVAŞLARI Bunun yanında; ORDU İÇİNDE İKİLİKLERİN OLMASI ORDU İÇİNDE PARTİCİLİĞİN YAYILMASI BU SAVAŞLAR İÇİN GEREKLİ HAZIRLIKLARIN YAPILAMAMASI YIKILAN KÖPRÜLER ve KOPAN HABERLEŞME HATLARI NEDENİYLE 4 ‘E AYRILAN OSMANLI ORDULARI ARASINDAKİ İRTİBATININ KESİLMESİ Savaşlarda ağır yenilgilerin alınmasında diğer etkenlerdi.

BALKAN SAVAŞLARI Bunun üzerine; OSMANLI DEVLETİ , 4 BALKAN DEVLETİ ‘nden barış istemek zorunda kalmıştır.

BALKAN SAVAŞLARI 1913 yılında LONDRA ‘da imzalanan LONDRA ANTLAŞMASI ile MİDYE-ENEZ HATTI ‘nın BATISI 4 BALKAN DEVLETİ ‘ne verilmişti.

BALKAN SAVAŞLARI BİRİNCİ BALKAN SAVAŞI devam ederken, ARNAVUTLUK DEVLETİ, Savaşa katılmadığı halde, OSMANLI DEVLETİ ‘ nin içinde bulunduğu güç durumdan faydalanarak BAĞIMSIZLIĞI ‘ nı ilan etmiştir.

BALKAN SAVAŞLARI BİRİNCİ BALKAN SAVAŞI sonrasında BALKAN DEVLETLERİ ‘ne bırakılan yerler (Midye-Enez Hattı’nın Batısı), BALKAN DEVLETLERİ arasında paylaşılamadı

BALKAN SAVAŞLARI BİRİNCİ BALKAN SAVAŞI sonrasında , BALKAN DEVLETLERİ ‘ne bırakılan OSMANLI DEVLETİ ‘nin BALKANLAR ‘ daki TOPRAKLARI ‘nın büyük bir bölümünü BULGARİSTAN DEVLETİ ele geçirmişti.

BALKAN SAVAŞLARI BULGARİSTAN DEVLETİ ‘nin büyümesinden rahatsızlık duyan diğer BALKAN DEVLETLERİ olan YUNANİSTAN, SİRBİSTAN,KARADAĞ ve Birinci Balkan Savaşı’na katılmayan ROMANYA DEVLETLERİ kendi aralarında birleşerek BULGARİSTAN ‘ a karşı ittifak yapıp birleştiler.

BALKAN SAVAŞLARI Bu durumdan yararlanan, OSMANLI DEVLETİ, Birinci Balkan Savaşı ’nda BULGARİSTAN ‘a kaptırdığı EDİRNE ‘yi geri almıştır.

BALKAN SAVAŞLARI BULGARİSTAN DEVLETİ, 4 BALKAN DEVLETİ ‘ne karşı aynı an da 4 ayrı cephede savaştığı için, yer yer ağır yenilgiler aldı.

BALKAN SAVAŞLARI BULGARİSTAN DEVLETİ ‘nin tüm cephelerde BALKAN DEVLETLERİ ‘ne yenilmesi üzerine, BULGARİSTAN DEVLETİ, barış istemek zorunda kalmıştır.

BALKAN SAVAŞLARI BULGARİSTAN DEVLETİ, tüm BALKAN DEVLETLERİ ile ayrı ayrı antlaşmalar imzalayarak savaşa son vermiştir. BULGARİSTAN DEVLETİ, ayrıca OSMANLI DEVLETİ ile de 1913 yılında İSTANBUL ANTLAŞMASI imzalamış ve bu antlaşma ile EDİRNE ‘nin OSMANLI DEVLETİ ‘ne ait olduğu kabul ediliyordu.