Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANAYASA KAVRAMI İnsanların,toplumİnsanların,toplum içinde düzenli bir şekilde yaşamasını sağlayan bir bir YASALAR BÜTÜNÜ BÜTÜNÜ ‘ dür.Bir dür.Bir SÖZLEŞME‘dir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANAYASA KAVRAMI İnsanların,toplumİnsanların,toplum içinde düzenli bir şekilde yaşamasını sağlayan bir bir YASALAR BÜTÜNÜ BÜTÜNÜ ‘ dür.Bir dür.Bir SÖZLEŞME‘dir."— Sunum transkripti:

1 ANAYASA KAVRAMI İnsanların,toplumİnsanların,toplum içinde düzenli bir şekilde yaşamasını sağlayan bir bir YASALAR BÜTÜNÜ BÜTÜNÜ ‘ dür.Bir dür.Bir SÖZLEŞME‘dir.

2 ANAYASA KAVRAMI TürkiyeTürkiye Cumhuriyeti Devleti, şu an da da 1982 Anayasası Anayasası ’ na göre yönetilmektedir. 19821982 Anayasası,Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 4.Anayasası 4.Anayasası ’ dır. İlkİlk Anayasa,1921 Anayasa,1921 yılında İkinciİkinci Anayasa,1924 Anayasa,1924 yılında ÜçüncüÜçüncü Anayasa,1961 Anayasa,1961 yılında İlan edilmiştir.

3 ANAYASA KAVRAMI 19211921 yılında ilan edilen İlk Anayasa’da; bu anayasanın ilan edildiği tarihlerde KURTULUŞ SAVAŞI SAVAŞI devam ettiğinden YASAMA,YÜRÜTME YASAMA,YÜRÜTME ve ve YARGI YETKİSİ YETKİSİ ‘ni KULLANMA HAKKI, HAKKI, TBMM TBMM ‘ye verilmişti. BununBunun Nedeni; Odönemde savaş ortamı olduğundan dolayı, ALINAN KARARLARIN ALINMASININ ÇABUKLAŞTIRILMASI’ ÇABUKLAŞTIRILMASI’ dır. Ayrıca,buAyrıca,bu anayasa’da,o yıllarda devletin YÖNETİM ŞEKLİ ŞEKLİ belirlenmediğinden dolayı, devletin yönetim şekli anayasada yer almamıştı.

4 ANAYASA KAVRAMI 19241924 yılında ilan edilen İkinciAnayasa’da; bu anayasanın ilan edildiği tarihlerde KURTULUŞ SAVAŞI SAVAŞI sona erdiğinden YASAMA,YÜRÜTME ve YARGI YETKİSİ ‘ni KULLANMA HAKKI, HAKKI, ayrı ayrı ayrı devlet kurumlarına devredilmiştir. BunaBuna Göre; YASAMAYASAMA YETKİSİ’ni KULLANMA HAKKI TBMMTBMM ‘ ye YÜRÜTMEYÜRÜTME YETKİSİ’ni KULLANMA HAKKI CUMHURBAŞKANICUMHURBAŞKANI ve BAKANLARBAKANLAR KURULU ‘na YARGIYARGI YETKİSİ’ni KULLANMA HAKKI BAĞIMSIZBAĞIMSIZ MAHKEMELER’ ‘ e devredilmiştir

5 ANAYASA KAVRAMI 19241924 yılında ilan edilen İkinciAnayasa’da; bu anayasanın ilan edildiği tarihlerden önce 1923 Yılında Yılında CUMHURİYET İLAN İLAN edildiği için 19241924 ANAYASASI ’ nda nda DEVLETİN YÖNETİM ŞEKLİ ŞEKLİ ile ilgili madde olan “DEVLETİN“DEVLETİN ŞEKLİ BİR CUMHURİYET’TİR. ifadesi,yer almıştır.

6 ANAYASA KAVRAMI ANAYASANINANAYASANIN HAZIRLANIP, DEĞİŞTİRİLMESİ oldukça zordur. ANAYASA,belliANAYASA,belli nedenlere bağlı olarak, olarak, İLK ÜÇ MADDE MADDE hariç değiştirilmesi teklif edilebilmektedir BuBu maddeler; 1.Madde1.Madde Devletin Şekli’nin,Cumhuriyet olması 2.Madde2.Madde Cumhuriyetin Özellikleri,yani devletin Atatürk Milliyetçiliği’na Bağlı Olma,laik,Sosyal Bir Hukuk Devleti Olması 3.Madde3.Madde Devletin Milli Bayrağı’nın Al Yıldızlı Bayrak Olması Milli Marşı’nın İstiklal Marşı Olması,Başkentinin Ankara Olması,Resmi Dili’nin Türkçe Olması ve Devletin Bütünlüğünün Sağlanması

7 ANAYASA KAVRAMI ANAYASANINANAYASANIN HAZIRLANIP, DEĞİŞTİRİLMESİ oldukça zordur. ANAYASA,belliANAYASA,belli nedenlere bağlı olarak, olarak, İLK ÜÇ MADDE MADDE hariç değiştirilmesi teklif edilebilmektedir BunaBuna Göre; HALKHALK OYLAMASI OYLAMASI (Referandum) (Referandum) ‘na ‘na götürülür. Halkın çoğunluğu kabul ettiği takdirde, takdirde, YENİ ANAYASA ANAYASA yürürlüğe girer. ANAYASA’NINANAYASA’NIN İLK ÜÇ MADDESİ HARİÇ TAMAMI TAMAMI değiştirilecek ise, ANAYASA’NINANAYASA’NIN BİR KAÇ MADDESİ değiştirilecekse TBMM’deTBMM’de ki Milletvekillerin 2/3 2/3 çoğunluğu kabul ettiği takdirde YENİ YASA YASA yürürlüğe girer.

8 ANAYASA KAVRAMI Anayasa,aşağıdakiAnayasa,aşağıdaki nedenlere bağlı olarak, ilk üç madde hariç tamamının değiştirilmesi teklif edilebilir. YÜRÜRLÜKTEYÜRÜRLÜKTE OLAN ANAYASANIN, TOPLUMUN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMEMESİ OLAN ANAYASANIN, TOPLUMUN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMADA YETERSİZ KALMASI OLAN ANAYASANIN, ÇAĞIN ÇOK GERİSİNDE KALMASI


"ANAYASA KAVRAMI İnsanların,toplumİnsanların,toplum içinde düzenli bir şekilde yaşamasını sağlayan bir bir YASALAR BÜTÜNÜ BÜTÜNÜ ‘ dür.Bir dür.Bir SÖZLEŞME‘dir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları