FUMİGASYONUN TANIMI Böcekleri ( Yumurta, larva, nymph, pup ve ergin dönemlerinde ) ve diğer zararlı etmenleri ( Nematod, mantar, bakteri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ
Advertisements

Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
ENTEGRE MÜCADELE.
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
Çevre kİmyasi.
Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği
BÖCEKLER.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Bileşikler ve Formülleri
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
ZİRAİ İLAÇ TEHDİDİ.
TÜRKLERDE EĞİTİM.
Fümigasyonun Gayesi ve Önemi Uzm. Emİne KARAKUŞ.
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
FÜMİGASYONA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
ASİTLER VE BAZLAR MADDELERİ NASIL ETKİLER?
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
T.C. GIDA ,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ FUMİGASYON OPERATÖRÜ EĞİTİM KURSU 2015 HOŞGELDİNİZ DR.SELÇUK ÖZERDEN.
KİTLE İMHA SİLAHLARININ GELİŞİMİ & GELECEĞİN GÜVENLİK TEHDİTLERİ
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
Anız Yangınlarının Önlenmesi
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
Bitkisel Drog ne demektir?
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
PETROL NASIL OLUŞUR ?.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
Yağlar (lipidler).
TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ GÜNÜMÜZ DÖNEMİ TARIM.
biyoteknoloji ve önemi
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
3.4. Orantılı Nemden Yararlanma
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
BİYOLOJİK MÜCADELE Kültür bitkilerinde zararlı organizmalarakarşı doğal düşmanlarının insan katkısıyla kullanılmasıdır. Doğada varolan canlı baskı unsurlarının.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
KÖMÜR. Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup,
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
ELİF BÖCEK 7/B 1536 FEN DENEYLERİNDE LABORATUVAR GÜVENLERİ SEMBOLLERİ.
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

FUMİGASYONUN TANIMI Böcekleri ( Yumurta, larva, nymph, pup ve ergin dönemlerinde ) ve diğer zararlı etmenleri ( Nematod, mantar, bakteri gibi ) öldürmek amacı ile kapalı bir ortamda ( Belli bir ısıda ve belli miktarda ) gaz halinde kimyasal bir madde ( fumigant ) vermek ve belli bir süre gazı bu ortamda tutma işlemidir.

Fümigasyonun tarihçesi : Fümigasyon 20. Yüzyılın başından beri tarımsal ürünlerdeki zararlı etmenlere karşı kullanılan bir kimyasal savaş metodudur. Günümüzde etkin bir şekilde kullanılan bu yöntem, bugünkü duruma gelinceye dek birçok değişik kademeler geçirmiştir. Bundan sonra da teknikteki ilerlemelere paralel olarak aşamalar kaydetmiştir.

İnsanların ilk çağlardan beri gerek inançları uğruna kestikleri hayvanların ve gerekse tıbbi araçlarla kullandıkları bitkisel ve bitkisel kaynaklı olmayan maddelerin yakılması esnasında ortaya çıkan duman, fümigasyon işlemlerinde kullanılan fümigantların ilk nüvesini oluşturmakta ve tabii halde oluşan bu işlemde fümigasyonun ilk kullanım sahasını teşkil etmektedir. Nitekim M.Ö. 10. Asırda yaşamış Homer Odisse adlı eserinde kükürdün yakılması suretiyle oluşan gazın ev zararlılarına karşı kullanıldığını kaydetmektedir. Keza kükürt dumanının tarihin eski çağlarından beri uyuz hastalığına karşı kullanıldığı da bilinmektedir.

Askeri alanda ise M.Ö.431-404 yılları arasındaki Atina – Isparta savaşlarında ve M.S. 670 yılında Arapların İstanbul’u zaptetmek üzere yaptıkları hücumları önleme esnasında zehirli gazların kullanıldığı literatürlerce kaydedilmektedir. Bu sahada çeşitli aşamalardan geçen zehirli gaz kullanımı en etkili olarak 1. Dünya savaşı esnasında uygulama alanı bulmuştur.

Zehirli gazların tarımsal alanda ilk kullanımı ise M. Ö Zehirli gazların tarımsal alanda ilk kullanımı ise M.Ö. 200 yılında bağ yapraklarındaki zararlı böceklerin asfalt ve kükürt dumanları ile yok edilmeye çalışıldığı şeklinde CATO adlı yazar tarafından belirtilmesiyle başlayan uygulama değişik kademelerden geçerek son 50-60 yıllık peryotta en verimli ve etkin dönemini yaşamaktadır. Karbon sülfürün insektisit etkisinin 1854 yılında keşfedilmesi ve 1897 de ambar zararlılarına karşı kullanılması, keza hidrojen siyanürün fümigant olarak 1886 da , kloropikrinin 1907 de , etilen oksidin 1927 de ve Methyl Bromid’in 1932 de kullanılmaya başlanması bunun tipik örnekleridir.

Dünyada fümigasyon işleminin yapıldığı modern anlamda ilk fümigatuvar 1920 de Amerika’da ve 1926 yılında Fransa’da tesis edilmiştir. Türkiye’de ilk Fümigatuvar Mersin’de Fransızlar tarafından inşa edilmiş olup daha sonra İzmir’de Tariş bünyesinde ve İstanbul’da Cibali tekel tütün fabrikasında faaliyete geçirilmiştir. Ayrıca İzmir’de üzüm ve incir fümigasyonlarında atmosferik beton gazlama odalarının çok eskiden beri faaliyet gösterdikleri bilinmektedir

FUMİGASYONUN GAYESİ VE ÖNEMİ Fumigasyon diğer kimyasal ilaçlarla mücadelenin güç veya imkansız olduğu hallerde baş vurulan son çaredir. Ancak , faydalanma alanları bulunan birçok olumlu yönleri mevcuttur

FUMİGASYONUN OLUMLU YÖNLERİ Bulaşık ürüne direkt olarak tatbik edilebilmesi Üründe uç noktalara kadar nüfuz edebilme ve homojen dağılabilme Kalıntı ve koku oranı tolerans sınırlarında Kısa sürede büyük miktarda ürüne uygulama Daha az masraf ve iş gücü gereksinimi Tüm biyolojik dönemlere etki

FUMİGASYONUN OLUMSUZ YÖNLERİ Aşındırıcı etkisi İstenilmeyen kalıntılar Canlı bitkilerde zarara sebep olabilme Parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı olmaları Yüksek toksik etki