Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÖMÜR. Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÖMÜR. Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup,"— Sunum transkripti:

1 KÖMÜR

2 Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup, diğer kaya tabakalarının arasında damar haline uzunca bir süre (milyonlarca yıl) ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir. Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup, diğer kaya tabakalarının arasında damar haline uzunca bir süre (milyonlarca yıl) ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir.

3 Kömür Nasıl Oluşur? Bataklıklar ve nemli yerlerde asitin artması ile birlikte üstü kapanan organik maddelerin bozunmuş çürüyen bitkilerin yerin altında inmesi yüzyıllar boyunca orada katılaşması sonucunda oluşmaktadır. Kömürün oluşumunda en büyük etken yıldır yerin altında zamanla değişime uğrarlar ve katı taş halinde gözükür. Sıcaklık ve basınca maruz kalarak dönüşümlerini tamamlarlar. Bitkiler öldükten sonra bakterilerin etkisi ile değişime girer yerin altında kalarak karbon miktarı artarak dönüşüm başlar karbon miktarına göre kömürler sınıflandırılır Bataklıklar ve nemli yerlerde asitin artması ile birlikte üstü kapanan organik maddelerin bozunmuş çürüyen bitkilerin yerin altında inmesi yüzyıllar boyunca orada katılaşması sonucunda oluşmaktadır. Kömürün oluşumunda en büyük etken yıldır yerin altında zamanla değişime uğrarlar ve katı taş halinde gözükür. Sıcaklık ve basınca maruz kalarak dönüşümlerini tamamlarlar. Bitkiler öldükten sonra bakterilerin etkisi ile değişime girer yerin altında kalarak karbon miktarı artarak dönüşüm başlar karbon miktarına göre kömürler sınıflandırılır

4 Kömür ilk Çinliler tarafından bulunup kullanıldığı söylenir. Bulunuşundan itibaren demircilik işlerinde ateşin derecesini arttırmak için kullanılırdı. Zamanla evlere kadar gelip sobalarda kullanılmaya başlanmıştır. En yaygın olarak 18. yüzyıllarda kullanılmaya başlandı. Kömür ilk Çinliler tarafından bulunup kullanıldığı söylenir. Bulunuşundan itibaren demircilik işlerinde ateşin derecesini arttırmak için kullanılırdı. Zamanla evlere kadar gelip sobalarda kullanılmaya başlanmıştır. En yaygın olarak 18. yüzyıllarda kullanılmaya başlandı.

5 Kömür Çeşitleri Kömürler, gerek meydana geliş zamanları, gerekse bileşimlerindeki karbon miktarı yönünden birbirinden ayrılırlar. Meydana gelişleri eski olan kömürlerin ısıtma değeri de o nisbette yüksektir. Kömürler, gerek meydana geliş zamanları, gerekse bileşimlerindeki karbon miktarı yönünden birbirinden ayrılırlar. Meydana gelişleri eski olan kömürlerin ısıtma değeri de o nisbette yüksektir.

6 Antrasit: En eski ve karbon yönünden en zengin kömür çeşididir. Meydana geliş tarihi 300 milyon yıl geriye dayanan antrasitteki karbon yüzdesi 90-95’i bulur. Antrasit: En eski ve karbon yönünden en zengin kömür çeşididir. Meydana geliş tarihi 300 milyon yıl geriye dayanan antrasitteki karbon yüzdesi 90-95’i bulur.

7 Taş kömürü: Antrasit kadar eski olmamakla beraber 200-250 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Karbon yüzdesi 80-90’ı bulu Taş kömürü: Antrasit kadar eski olmamakla beraber 200-250 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Karbon yüzdesi 80-90’ı bulu

8 Linyit: Daha oluşumunu tamamlamamış kömürlerdendir. Tahminen 60 milyon yıl önce meydana gelmeye başlayan linyitte su ve bu arada bir çok yabancı madde de bulunmaktadır. Karbon yüzdesi 65-70 kadardır. Linyit: Daha oluşumunu tamamlamamış kömürlerdendir. Tahminen 60 milyon yıl önce meydana gelmeye başlayan linyitte su ve bu arada bir çok yabancı madde de bulunmaktadır. Karbon yüzdesi 65-70 kadardır.

9 Turba: Bu kömüre daha çok bataklık yerlerde rastlanmaktadır. İçindeki su miktarı yüksektir. Karbon yüzdesi ise 60’ı geçmez. Turba, henüz karbonlaşma safhasını tamamlamamış genç kömürlerdendir. Turba: Bu kömüre daha çok bataklık yerlerde rastlanmaktadır. İçindeki su miktarı yüksektir. Karbon yüzdesi ise 60’ı geçmez. Turba, henüz karbonlaşma safhasını tamamlamamış genç kömürlerdendir.

10 Grafit: Grafit, karbon denilen kimyevi maddenin, tabiatta bulunan saf durumudur. Elmas da saf bir karbon olduğu halde aralarındaki fark grafitin kristalsiz bir yapıya sahib oluşudur. Grafit, ark lambası kömürlerinin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır. Kil ile belirli bir nisbette karıştırılırsa, kalem ucu yapımına yarayan bir madde elde edilir. Grafit: Grafit, karbon denilen kimyevi maddenin, tabiatta bulunan saf durumudur. Elmas da saf bir karbon olduğu halde aralarındaki fark grafitin kristalsiz bir yapıya sahib oluşudur. Grafit, ark lambası kömürlerinin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır. Kil ile belirli bir nisbette karıştırılırsa, kalem ucu yapımına yarayan bir madde elde edilir.

11 Kok: Kok, gerçek anlamda bir kömür değildir. Tabiatta serbest olarak bulunmaz, fabrikalarda taş kömürünün içindeki gazların çıkartılmasından sonra elde edilen kömürdür. Gerek ev sobalarında, gerek yüksek fırınlarda ısıtma gayesiyle kullanılır. Çelik alaşımlarında çeliğin içine gerekli karbonu verme işleminde de faydalanılır. Kok: Kok, gerçek anlamda bir kömür değildir. Tabiatta serbest olarak bulunmaz, fabrikalarda taş kömürünün içindeki gazların çıkartılmasından sonra elde edilen kömürdür. Gerek ev sobalarında, gerek yüksek fırınlarda ısıtma gayesiyle kullanılır. Çelik alaşımlarında çeliğin içine gerekli karbonu verme işleminde de faydalanılır.

12

13

14

15

16


"KÖMÜR. Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları