Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan."— Sunum transkripti:

1

2 Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan ana iki kimyasal vardır. Bunlar kükürt dioksit (SO2) ve azot (NOx)’tur. Çevreye etkileri olumsuz olan asit yağmurları, yakılan fosillerden kükürt ve azot meydana gelmesiyle oluşur. Kükürt ve azot, su, oksijen ve oksidanlar ile reaksiyona girerek bulutlar oluşturur. Bu karışım, sülfürik asit ve nitrik asit bir çözelti oluşturur. Güneş ışığı bu tepkimelerin oranını arttırır ve yağış olarak yeryüzüne düşer.

3 Sülfürik Asit Oluşumu İçin Stokiyometrik Denklemler: Fosil yakıtların yakılması sülfür dioksit yayar: (Kömür) S + O2. SO2 Kükürt dioksit, sülfat iyonu oluşturmak üzere atmosfere ulaşır: 2SO2+O2.2SO3 Sülfat iyonu, hidrojen atomu ile birleşir ve sülfürik asit oluşmaktadır. Bu daha sonra “asit yağmuru” olarak yeryüzüne düşmektedir: SO3+H2.O,H2SO4

4

5 Asit Yağmurunun Etkileri Son birkaç yıldır, asit yağmuru birçok ekolojik kaygılarından biri haline gelmiştir. Asit yağmurunun olumsuz etkileri vardır ve bu etkileri pek çok alanda görülebilir. Asit yağmuruna maruz kalan taş ve metaller bozulmaya başlar ve boyası gider. Aynı zamanda bina ve anıtlar içinde aynı durum söz konusudur. Dolayısıyla tarihi eserlere de zarar vermektedir. Asit yağmuru içeren göllerde veya herhangi su da yüzmek çok tehlikelidir. Tahrişe ve akciğerlerin hasarlanmasına neden olabilir. Asit yağmurları göl, akarsu ve denizlere düşerek sudaki asit dengesinin bozulmasına yol açar. Bu nedenle balıkları etkiler. İnsanların bu balıkları tüketmesiyle sağlık problemleri oluşabilir. Havadaki sülfat solunum ile alındığında kansere yol açabilir. Bundan dolayı bu durumlarda yürüyüşe çıkmamaya özen gösterilmelidir. Asit yağmurları ağaçların ve bitkilerin büyümesini yavaşlatır, ağaçların ve bitkilerin görünümünü ve sağlığını bozar. Asit yağmuru özellikle yaprakları sarartır.

6 SADECE BULUNDUĞU BÖLGEYİ ETKİLEMEZ Asit yağmurları sadece oluştuğu bölgeyi etkilemez. Çin, Rusya ve Doğu Avrupa gibi bölgelerde fosil yakıtların aşırı şekilde kullanılmasına bağlı olarak ve atmosfer hareketleri sebebi ile pek çok bölge bu oluşumlardan etkilenir. Çin'den yayılan azot ve kükürt gazlarının Japonya'da asit yağmurları olarak ortaya çıktığını ve Japonya'daki tarımın bundan etkilendiğini görebilmek mümkündür. İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Yaş ve kuru çökelme sonucunda atmosferden yeryüzüne geçen sülfat, nitrat gibi anyonlarla toksik metallerin, kırsal bölgelerde toprağın ve göllerin asitleşmesine neden olan ve kentlerde ise insan sağlığını doğrudan etkileyebilecek düzeylere erişmelerinin yanında, toprağa çökelmeleri sonucunda da insanların özellikle çocukların sağlığını dolaylı olarak etkiler. Özellikle çoçuklarda olmak üzere solunum yolu enfeksiyonu olmak üzere çesitli iltihaplanmalar ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.


"Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları