SÜPERVİZYON VE ETİK Ayşegül Uçan Meryem Demir

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
Advertisements

Zinde İSG Etiği DRUZ.
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
R. Hakan ÖZYILDIZ1 KAMUNUN SİGORTACILIĞA BAKIŞI R. Hakan ÖZYILDIZ Hazine (E) Müst. Yrd. TEB Mali Yatırımlar AŞ-Danışmanı.
Doç. Dr. Deniz Albayrak-Kaymak Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Fakültesi Dekanlığı, Öğretmenlik Uygulaması Semineri 23 Ocak 2012.
İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİK UYGULAMALARINDA ETİK YAKLAŞIM
TÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI YETERLİK KURULU RESERTİFİKASYON ESASLARI
Uzmanlık Öğrencisi Eğitimi “Strateji” M. Erdal GÜZELDEMİR
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
1.Bölüm Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığına Giriş
UZAKTAN ÖĞRETMEN EĞİTİMİ SEMİNERİ
DİN ÖĞRETİMİ VE DİN HİZMETLERİNDE DANIŞMA VE REHBERLİK
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GRUBU ÇALIŞTAY RAPORU Prof. Dr
Türk yükseköğretim sisteminin Bologna karnesinde yaşam boyu öğrenim Sorunlar ve çözüm önerileri Ayşe Soysal Boğaziçi Üniversitesi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 9 Ocak 2013.
2. BİLGİ TOPLAMA VE SUNMA HİZMETİ
MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği.
Aykut MANDUZ Onur ARABACIOĞLU UZAKTAN EĞİTİM İlteriş KOCAEFE.
Uzaktan Eğitimde Öğretmen ve Öğrenci Rolleri
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
EĞİTİM SÜRECİ Yönetim ve Denetim PDR ve diğer öğrenci kişilik hizmetleri Akademik:Öğretim ve araştırma.
U ZAKTAN E ĞITIMDE A KADEMIK D ANıŞMANLıK V E R EHBERLIK.
ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞMA KOŞULLARI VE UZMANLIK EĞİTİMİ
Uzmanlık derneklerinde seçim, yönetim, katılımcılık Prof.Dr.Eyüp Sabri Uçan Türk Toraks Derneği Başkanı.
Bilgi (Epistemoloji)Felsefesi Bilgiyi genel olarak ele alır ve bilgi ile ilgili problemleri; bilginin kaynağını, doğasını, doğruluğunu, sınırlarını.
Psikolojik Danışma Uygulamalarında Etik İhlallerden Nasıl Korunabilir
GÖRÜŞME AŞAMALARI.
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Bülent Ecevit Üniversitesi
AYDIN ÇOCUK MAHKEMESİ İSMAİL ÇEKİN PEDAGOG
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NEDİR ?
SINIF REHBER ÖĞRETMENİYİM
OKULA UYUM SÜRECİ.
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Rehberlik kavramından ne anlıyorsunuz?
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
Danışmanlık Modelleri Alan Uzmanlığı Modeli Hasta-Doktor Modeli Süreç Yönelimli Danışmanlık Modelleri * Sistem Danışmanlığı *
Psikolojik Danışman Kimdir? Nasıl Yetiştirilmelidir? Yardımcı Lider Psikolojik Danışmandan Grupta Beklenilenler.
PDR ETİK İLKELERİ 29.
Klİnİk öğretİmde etİk.
Çalışmanın adı Yazarlar (sunum yapan kişi belirtilmeli) Kurum.
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI

BİREY VE MESLEK İNSANI OLARAK PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
Serhat Bahadır KERT. Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt.
TÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK DERNEĞİ
Hipnozla ZAYIFLAMA KOÇLUĞU UZMANLIK EĞİTİMİ
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Deney hayvanlarının refahı
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
DİN ÖĞRETİMİ VE DİN HİZMETLERİNDE DANIŞMA VE REHBERLİK
Sosyal Hizmet Uzmanının Müracaatçılara Karşı Etik Sorumlulukları
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
KARAKEÇİLİ ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
REHBERLİK TÜRLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BENZETİM (SİMULASYON) TEKNİĞİ
Rehberlik Yrd.Doç.Dr.Ege Akgün
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
Etik.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Sunum transkripti:

SÜPERVİZYON VE ETİK Ayşegül Uçan Meryem Demir aysgul_1986@hotmail.com elazift13@hotmail.com

Süpervizyon Nedir? Psikolojik danışma alanında yapılan uygulamalara ilişkin, psikolojik danışmanın kendisinden daha üst düzeyde olan alanda yetişmiş kişice denetlenmesidir. (Voltan Acar,2005)

Süpervisee: Rehberlik edilen, denetlenilen kişi. Süpervizyon alan kişi. Süpervizör: Uzman psikolojik danışman. Süpervizyon veren kişi.

Süpervizyonla İlgili Etik İlkeler-1 Süpervizörler gözlemledikleri kişilerin performansını dikkatli ve devamlı olarak değerlendirme sorumluluğundadırlar. Denetim odağı, danışanın problemlerinde değil, öğrencinin kendi gelişimi üzerinde olmalıdır. Süpervizör için kendi öğrencileriyle flört etmek ve cinsel ilişkiye girmek etik değildir.

Süpervizyonla İlgili Etik İlkeler-2 Öğrenciler kendilerinden beklenileni bilme ve sürekli geri bildirim değerlendirme hakkına sahiptirler. Süpervizörlerin çoklu rollere girmesi sakıncalı, etiğe aykırıdır. Süpervizörler etik olarak görevlerini net olarak bilmeli, olası problemlerin farkında olmalıdır. Süpervizörler gözlemedikleri kişilerin hareketlerini yasal olarak ele almalıdır.

Süpervizyon Alan Kişinin Hakları-1 Bir süpervizyon süresi kesintiden ve oyalanmaktan uzak olmalıdır. Süpervizörler bildikleri bütün yöntem ve teknikleri kullanmalıdırlar. Süpervizör gizlilikten taviz verilmemelidir.

Süpervizyon Alan Kişinin Hakları-2 Sürekli kayıt tutulmalıdır. Sürekli dönüt verilmelidir. Gerekirse diğer profosyenellere başvurulmalıdır. Süpervizör denetlenen kişinin durumu ve uygulanacak süreç hakkında bilgi vermelidir.

Süpervizörün Rolleri ve Sorumlulukları-1 Süpervizörler hem yasal hem etik açıdan stajyerlerinin davranışlarından tamamen sorumludurlar. Çok sayıda stajyeri denetlememelidirler. Stajyerlerin ilerleme sürecini kontrol etmelidirler. Stajyerleriyle yaptıkları işleri kayıt altına almalıdırlar.

Süpervizörün Rolleri ve Sorumlulukları-2 Süpervizörün stajyerlere görevlendirme ve değerlendirme kriterlerini bildirme sorumluluğu vardır. Süpervözlerinden ne beklediğini ve nasıl değerlendirme yapacağını ilk başta onlara bildirmelidirler.

Süpervizörün Rolleri ve Sorumlulukları-3 Süpervizör denetledikleri kişileri etiketlemeye müsait bir pozisyondadır. Bu etkileyici gücünün farkında olmalı ve dikkatli davranmalıdır. Süpervizörler klinik çalışmalar için profesyonel standartlar, yasal ve etik açıdan uygun şartlar sağlamakla yükümlüdürler.

Süpervizyon Yeterliliği Yeterli teorik ve pratik eğitime sahip olma Kurs çalışmaları ve pratik çalışmalar yapmış olma Süpervizyon metotları hakkında bilgi sahibi olma Süpervizyon eğitimi verecekleri uzmanlık alanlarında yeterli bilgi birikimine sahip olma

Süpervizyonun Yasal Yönleri 1)Bilgilendirme 2)Güvenirlik ve limitleri 3)Sorumluluk

Bilgilendirme Süpervizörler, stajyerlerin danışanlarının ihtiyaçları olan tercihi yapabilecek şekilde danışanlarını yeterince bilgilendirdiklerini görmelidirler.

Güvenirlik ve Limitleri Süpervizörler güvenirliğin, gizliliğin sınırlarını danışana tam olarak çizmelidir. Bu bilgilendirmeye süpervizörlerin uyarma ve koruma görevlerini içeren durumlarda da dahil edilmelidir.

Sorumluluk Süpervizörler stajyerleri tarafından yönlendirilen danışanlarının refahı hususunda yasal sorumluluk sahibidirler.

KAYNAKÇA Huey, W.C. & Remley, T.P. (1988). Ethical & legal issues in school counseling. American Counseling Association. Alexandria, VA: ACA Publications. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (2006). Psikolojik danışma ve rehberlik alanında çalışanlar için etik kurallar. PDR-DER Yayınları: Ankara Voltan Acar, N. (2005). Grupla piskolojik danışma ilke ve teknikleri Nobel yayın dağıtım: Ankara

Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz…