Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türk yükseköğretim sisteminin Bologna karnesinde yaşam boyu öğrenim Sorunlar ve çözüm önerileri Ayşe Soysal Boğaziçi Üniversitesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türk yükseköğretim sisteminin Bologna karnesinde yaşam boyu öğrenim Sorunlar ve çözüm önerileri Ayşe Soysal Boğaziçi Üniversitesi."— Sunum transkripti:

1 Türk yükseköğretim sisteminin Bologna karnesinde yaşam boyu öğrenim Sorunlar ve çözüm önerileri Ayşe Soysal Boğaziçi Üniversitesi

2 Bologna süreci yükseköğretim karnesinin başlıkları:  Derece sistemi  Kalite güvencesi  Tanıma  Yaşam boyu öğrenim  Ortak derece

3 Bologna Süreci Durum Değerlendirme Raporu 2005-2007

4 YeşilAçık YeşilSarıTuruncuKırmızı Mükemmel Performans Çok İyi Performans İyi performansGelişme Var Az Gelişme Var Derece Sistemi’nin Değerlendirmesi

5 BOLOGNA KARNESİ Derece SistemiKalite GüvencesiTanıma 1 2 3456789101112 TÜRKİYE553 544344535 Türk Yükseköğretiminin Bologna Süreci Durum Değerlendirmesi 2005-2007 Bologna Ülkeleri 2007 Ortalaması 4.14.52.94.2 4.03.54.14.04.23.74.6 Yaşam BoyuÖğrenim Ortak Derece Uygulama Erişim Yeterlilik. Çerçevesi AvrupaStand. v e İlkeleri DışDeğerlen. ÖğrenciKatılımı Ulusl. K atılım DiplomaEki LizbonTanımaAnl. AKTS YaşamBoyuÖğrenim OrtakDerec.

6 Neden Türkiye’nin karnesindeki yaşam boyu öğrenim notu tatmin edici değil? Bu notun yükseltilmesi için ne yapmamız gerekiyor?

7 Üniversite öğretim üyelerinin bilgi birikimlerini sektör ile paylaşabilmeleri için yeni yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasası’nın 38. ve 58. maddeleri değiştirilmelidir.

8 Üniversite öğretim üyelerine, maaşları ve telif ödemeleri dışında ancak görevlendirmeler çerçevesinde ödeme yapılabilir. Bu ödemeler, 3 ayrı yasa maddesi ile düzenlenmiştir:  2547 sayılı yasanın 38. maddesi  2547 sayılı yasanın 58. maddesi  4691 sayılı Teknopark Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun ilgili maddesi

9 38. madde  38. madde, kamu kurumları, kamu yararına çalışan kurumlar ve vakıflar, sosyal güvenlik kurumları, kamuya yararlı dernekler ve bunların iştirakleri, ile araştırma kurumları geçici olarak görevlendirilen öğretim üyelerinin alabilecekleri ücreti tanımlamaktadır.  Bugün ayda brüt 380 YTL kadar olan bu sınır, öğretim üyelerinin sektöre yapabilecekleri katkıları karşılamak açısından yetersizdir ve caydırıcı olmaktadır.

10 58. madde  58. madde, üniversitelerin Döner Sermaye’leri ile ilgilidir ve yapılan iş karşılığında alınan ücretten yapılan kesintileri belirlemektedir.  58. maddeye göre, bir öğretim üyesine, yürüttüğü bir Döner Sermaye projesinden ancak %37 oranında ödeme yapılabilmektedir. Bu oran, teşvik edici olmaktan uzaktır.

11 Öneri:  Öğretim üyelerinin 38. madde çerçevesinde alacakları ücretlere uygulanan üst tavan kaldırılmalıdır (aynen Teknoparklarda olduğu gibi).  Döner Sermaye projelerine uygulanan kesintiler indirilerek öğretim üyelerine ödenebilecek oran arttırılmalıdır (hem hazine payı, hem de üniversitenin aldığı birim payı azaltılmalıdır).


"Türk yükseköğretim sisteminin Bologna karnesinde yaşam boyu öğrenim Sorunlar ve çözüm önerileri Ayşe Soysal Boğaziçi Üniversitesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları