Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Serhat Bahadır KERT. Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Serhat Bahadır KERT. Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt."— Sunum transkripti:

1 Serhat Bahadır KERT

2 Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt olabilecek bir dizi ilke oluşturmak, 3.Profesyonellerin davranışlarını biçimleyen etik anlayış konusunda kamuya açık bilgi sağlamak.

3 Tıp Bilişimi Etiği Sağlık bilişimi alanında çalışan profesyoneller (sağlık bilişim profesyonelleri-SBP) için geliştirilen meslek ahlak ilkelerinin açık, net ve kolaylıkla uygulanabilir olma gerekliliği.

4 Tıp Bilişimi Etiği Kapsamı Hastalar, Sağlık bakım profesyonelleri, İdari personel, Sağlık bakım kurumları, Sigorta kurumları, Resmi birimleri

5 Tıp Bilişimi Etiği Sağlık Bakım Profesyonelleri, sağlık bakımının planlanmasında ve gerçekleşmesinde özgün bir rol oynamaktadırlar. Bu rol, diğer alanlarda çalışan bilişim profesyonellerinin rollerinden farklıdır.

6 Tıp Bilişimi Etiği Bu özgün rolün bir kısmı, elektronik sağlık kaydı (ESK) ile kaydın öznesi arasındaki özel ilişkide merkezlenir.

7 Tıp Bilişimi Etiği ESK, sadece hasta hakkında özel ve gizlilik içinde korunması gereken bir bilgiyi açıklamaz, belki bundan daha da önemli olan hastanın iyiliği/refahı için önemli ölçüde etkisi olacak kararlara temel olma işlevini de taşımasıdır.

8 Tıp Bilişimi Etiği SBP için geliştirilen meslek etik ilkeleri yasalarda açıklanan görev ve haklardan da farklıdır. Mesleğin etik icrası genellikle yasanın istediğinin ötesine geçer.

9 Tıp Bilişimi Etiği Tıp Bilişimi Etik İlkeleri: a) Uluslar arası temel ilkeler b)SBP’nin mesleklerini etik olarak yerine getirmelerine ilişkin kurallar

10 Uluslar arası temel ilkeler 1.Özerklik ilkesi, 2. Eşitlik ve adalet ilkesi, 3. İyiliğini gözetme ilkesi, 4. Zarar vermeme ilkesi 5. Olanaksızlık (elverişli koşullar) ilkesi, 6. Bütünlülük ilkesi (Görev sahibi herkes bu görevi yeteneğinin en fazlasını kullanarak gerçekleştirme yükümlülüğü taşır.)

11 Tıp Bilişim Etik İlkeleri 1.Bilginin mahremiyeti ve kullanımı ilkesi 2.Açıklık ilkesi 3.Güvenlik ilkesi 4.Erişim ilkesi 5.Yasal ihlal ilkesi 6.En az müdahale ilkesi 7.Hesapverebilirlik ilkesi


"Serhat Bahadır KERT. Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları