ULUSAL AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI POLİTİKASI VE GELİŞTİREN OKULLAR PROJESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ordu/Türkiye
VELİ GURUR MEKTUBU PROJESİ
Performans Göstergeleri
OGYE Okul Gelişim Yönetimi Ekibi
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
Mesleki Eğitim Ögrenci ve Çalışan Hareketlilik Bütçeleri Katılımcı ve rafakatçi için seyahat edilecek ülkeye gidiş dönüş için Seyahat Edilen mesafe 100.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
Meriç Belediyeler Birliği
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi
«KASTAMONU MASA TENİSİ OYNUYOR» PROJESİ
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
KİŞİSEL SATIŞ Müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda gösterim ve ikna etmeye dayalı tutundurma çabalarına kişisel satış denir.
Kamu Personeli Verimlilik Projesi
Menderes İlçe Stratejik Plan Hazırlama Ekibi
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Karışım Problemleri.
1www.turkegitimsen.org.tr Şuayip ÖZCAN Türk Eğitim – Sen Genel Başkanı ÖĞRENCİLERİN, EĞİTİM VE EĞİTİM SORUNLARINA BAKIŞI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
PROENİN ORTAYA ÇIKIŞ GEREKÇESİ PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Bütünleşik Dökümhane Çözümü
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
” “ Her yaş grubunun %15-20 sinde 3 kat daha fazla çürük bulunur ” Hasta broşürü.
ERASMUS+ SPOR Muhammet DEMİR Ocak Erasmus+ Spor: Hedefler Doping, şike, şiddet, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele Sporda iyi yönetişimi ve.
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
SAĞLIK İÇİN SAĞLIKLI SÜT İÇİN PROGRAMI DR.DYT.MELTEM ŞAHİNLER SOYLU T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ARASINDAKİ SİVİL TOPLUM DİYALOĞUNUN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ARASINDAKİ SİVİL TOPLUM DİYALOĞUNUN GELİŞTİRİLMESİ.
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYALARI SEKTÖRÜ İÇİN PİLOT AKTİVİTELER 5 Haziran 2013 Ankara.
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
TANI / TEDAVİ / BAKIM TIBBİ - HEMŞİRELİK - LABORATUVAR HİZMETLERİ 17.Şubat.2013 ENEZ.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
1 DEMOKRATİK OKUL KÜLTÜRÜNÜN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ Proje Tanıtım Kokteyli Doç. Dr. Abdurrahman EKİNCİ Proje Danışmanı Yeşilli Atatürk Ortaokulu.
İsveç Yerel Yönetiminden Stratejik Planlama ve Performans Bütçeleme Örnekleri Per Molander Ankara, 11 Ocak 2005.
Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
OKUL KURALLARIMIZ.  Okul işleyişi,eğitimin kesintiye uğramaması,çocuğumuzun grubuna ve öğretmenine daha kolay ve çabuk uyum sağlaması açısından aşağıda.
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
27 TEDAVİ PLANLARI.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ: NEDEN VE NASIL? Çankaya Belediyesi Örneği
Öğretmen Veli İşbirliği için Web Tabanlı Platform Tasarımı
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA KILAVUZU GELECEĞE YÖNELİM 2 1 Mehmet ÇİÇEK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı.
KAYSERİ İLE OKUMAK PROJESİ
Türkiye de Bir İlk “OKULUM DESTEKLENİYOR HAYALİM GERÇEKLEŞİYOR” OKUL GELİŞİM PROGRAMI Nisan 2010 Uygulama Toplantısı Mustafa YÜRÜK OGP Koordinatörü.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK GELİŞTİRME PROJESİ
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Özel Körfez Marmara Hastanesi
YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
YÜKSEK RİSK TAŞIYANLARDA
Ben Temizim Okulum Temiz Projesi
Sunum transkripti:

ULUSAL AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI POLİTİKASI VE GELİŞTİREN OKULLAR PROJESİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞINI GELİŞTİREN OKULLAR PROJESİ

ÜLKEMİZDE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI DURUM ANALİZİ Türkiye Nüfusu 70 000 000 Diş hekimi başına nüfus 3650 Diş hekimi başına nüfus dağılımı Homojen değil Diş hekimi başına nüfus sınırları 2 000-50 000 Kamu kesiminde diş hekimi % 27-30 Diş hekimi yardımcı personeli Çok sınırlı Sağlık hizmetleri Tedavi ağırlıklı

Diş fırçalama alışkanlığı Yaygın değil Kişi başına diş macunu tüketimi 90 gr Ekonomik kaynaklar Sınırlı Diş çürükleri yaygınlık ve şiddeti 15-19 yaşdan sonra çok yüksek Dişeti hastalıkları yaygınlık 15-19 yaşdan ve şiddeti sonra çok yüksek

13. HEDEF: Çocukların % 50’si sağlığı geliştiren DSÖ 21. YÜZYILDA 21 HEDEF 8. HEDEF: 6 yaşın altındaki çocukların en az % 80’inde diş çürüğü bulunmamalı, 12 yaşın altındaki çocuklarda ortalama 1.5’den fazla çekilmiş, eksik, ya da dolgulu diş olmamalıdır. 13. HEDEF: Çocukların % 50’si sağlığı geliştiren anaokullarında ve %95’şi sağlığı geliştiren okullarda eğitilme fırsatına sahip olmalıdır. 16. HEDEF: Tüm ülkeler, sağlık alanındaki değişimlerin ölçülmesi amacıyla; maliyet-etkinlik, hasta memnuniyeti dahil en az 10 kalite göstergesinin sürekli izlenmesi ve geliştirilmesi için ülke çapında bir sisteme sahip olmalıdır.

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞINI GELİŞTİREN OKULLAR PROJESİ PROJENİN AMACI; ilköğretim öğrencilerinde kişisel hijyen ve ağız diş sağlığı alanında diş fırçalama, fluorid kullanımı vb olumlu sağlık davranışları kazandırarak ağız diş sağlığını korumak ve geliştirmek

PROJENİN HEDEFLERİ (5 Yıl) İlköğretim öğrencilerinde, diş fırçalama alışkanlığını % 75’e çıkarmak Düşük ve orta çürük risk grubunda DMF’i 1’re düşürmek Yüksek çürük risk grubunda DMF’i 2.5’e düşürmek Gingivitis’de % 80 iyileşme sağlamak

HEDEFLERE ULAŞILMASINI SAĞLAYACAK STRATEJİK PLANLAMA Sağlık Kazanımı Uygulamaları Öğretmen, öğrenci sağlık eğitimi, Sağlık grubuna (hekim, ebe, hemşire) ve toplumun diğer kesimlerine yönelik, broşür ve afişler, Ebeveynlere yönelik broşür Günlük diş fırçalama Okullarda haftalık fluorid (% 0.2 NaF) gargarası kullanımı, Okullarda aylık fluorid jel (% 1.1 NaF) diş fırçalama,

PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI Eğitmen diş hekimi eğitimi, Öğretmenlerin sağlığı geliştiren okullar projesi konusunda eğitimi, Koruyucu programın uygulanması; diş fırçalama tekniğinin öğretilmesi, haftalık %0.2 NaF gargara, ayda 1 %1.1 NaF jel ile diş fırçalama, Diğer sağlık personeli ile iş birliği, Örnek grup seçimi ve değerlendirme,

Destekleyici Çevre Oluşturma Toplum katılımını arttırma-Sosyal normları değiştirme Yöneticileri bilgilendirme, Esnafa broşür dağıtma, Kent içine afişler asma, Sağlık personelini bilgilendirme, Öğretmen, veli desteğinin sağlanması, Kantinlerde, diş fırçası, diş macunu satışı,

Destekleyici Çevre Oluşturma Toplum katılımını arttırma (Devam) Kent içine genel sağlık ağız diş sağlığı ilişkisini ifade eden afişlerin asılması (diyabet, kardiyo..) Sosyal alanlarda faaliyet gösteren tüm sivil toplum örgütlerinin katılımı Hutbe verilmesi

SAĞLIK EĞİTİMİ MATERYELLERİ

SAĞLIK EĞİTİMİ MATERYELLERİ ÖĞRETMEN AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI KİTABI

İÇİNDEKİLER Boyama resmi Bilmece Öykü Mat. Problemi Toplu etkinlikler Şarkı, oyun ÖĞRENCİ AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA KİTABI