ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Advertisements

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI. a. Metal ve Ametaller. b
Elementler Ve Sembolleri
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Elementler ve Sembolleri
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Bölüm 10: Periyodik Çizelge ve Bazı Atom Özellikleri
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
……………………………….. ALT BAŞLIKLAR: -Tanım ve Tarihi
TEST – 1.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Periyodik Tablo Elementleri artan atom numaralarına ve tekrar eden fiziksel kimyasal özelliklerine göre sınıflandırır.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
Atom ve Yapısı.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI ve PERİYODİK CETVEL
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
Modern kuantum mekaniği. Elementlerin periyodik tablosu.
PERİYODİK CETVELİN TARİHÇESİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Duygu ALTUN Aycan ERİKLİ
Büşra Özdemir.
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
Periyodik sistemin tarihsel gelişimi
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
PERIYODIK SISTEMIN TARIHI GELISIMI
PERİYODİK SİSTEMİN TARİHÇESİ
Maddenin yapısı ve özellikleri
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
PERİYODİK TABLO VE MENDELEEV
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
1.3.1 Element Kavramının Tarihsel Gelişimi
PERİYODİK CETVELİN TARİHSEL GELİŞİMİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
PERİYODİK CETVEL.
ATOM VE PERİYODİK TABLO ESRA KAN
PERİYODİK CETVEL.
PERİYODİK TABLO BÜTÜN MADDELERİN TEMELİNDE ELEMENTLER BULUNUR..
Periyodik tabloda deyişiklikler
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK TABLO VE BİRKAÇ ÖZELLİĞİ
PERİYODİK CETVELİN TARİHÇESİ.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 1.Periyodik Sistem
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Acaba geçmişten günümüze kadar gelen elementleri bulanlar kimdir ? PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER PERİYODİK SİSTEM.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
8.3.MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
PER İ YOD İ K TABLO. PERİYODİK TABLO NEDİR Periyodik cetvel, elementleri gösteren ve özellikleriyle ilgili bilgi veren bir tablodur. Bu tabloda elementler.
Sunum transkripti:

ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA

Atom, maddelerin en küçük yapı taşıdır. FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Atom, maddelerin en küçük yapı taşıdır. Tüm maddeler atomlardan oluşmuşlardır. (KATMAN)

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / Periyodik Sistemi Tanıyalım ateş hava su toprak Eski çağlarda insanlar hava, su, toprak ve ateş olarak dört element olduğunu düşünüyorlardı. Ayrıca altın, gümüş, kalay, bakır, kurşun ve cıva gibi maddelerin varlığı bilinse de bunlar element olarak kabul edilmiyorlardı.

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Özellikle Robert Boyle’un “Eğer bir madde daha basit maddelere parçalanamıyorsa ve daha basit maddelerden meydana gelmiyorsa bu madde elementtir.” tanımından sonra bilim insanları maddelere bu gözle bakmaya başlamışlar ve her geçen gün yeni elementleri keşfetmişlerdir.

Elementlerin sınıflandırılması, elementleri tanımamıza, FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Elementlerin sınıflandırılması, elementleri tanımamıza, kullanmamıza ve ne tür bileşikler oluşturabileceğini tahmin etmemize yardımcı olur. Elementlerin benzer özelliklerine göre sınıflandırılarak düzenlenmiş olan tabloya PERİYODİK TABLO denir.

İlk periyodik tabloyu 1829 yılında, FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Johann Döbereiner İlk periyodik tabloyu 1829 yılında, benzer özellik gösteren elementlerden üçlü gruplar oluşturarak gerçekleştirmiştir

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM

Alexandre Beguyer de CHANCOURTOİS (1820-1886) FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Alexandre Beguyer de CHANCOURTOİS  (1820-1886) Benzer özellik gösteren elementleri ve bazı iyonları dikey sıralarda sarmal olarak düzenlemiştir. Elementlerin özelliklerinin yedi elementte bir tekrarlandığını fark etmiştir.

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Alexandre Beguger de CHANCOURTOİS’ın periyodik tablosu

John NEWLANDS (1837-1898) Bilinen 62 elementi atom ağırlıklarına FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM John NEWLANDS (1837-1898) Bilinen 62 elementi atom ağırlıklarına göre sıralamıştır. İlk 8 elementten sonra benzer özelliklerin tekrarlandığını fark etmiştir. Müzik notalarındaki oktav kuralına benzetmiştir.

John NEWLANDS’ın periyodik tablosu FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM John NEWLANDS’ın periyodik tablosu

Dimitri MENDELEYEV ve Lothar MEYER ( 1830-1907) FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Dimitri MENDELEYEV ve Lothar MEYER ( 1830-1907) Aynı dönemde birbirlerinden habersiz yaptıkları çalışmalarla elementleri artan atom ağırlıklarına göre sıralamışlardır . Bilinen elementlerle bugünküne yakın bir tablo oluşturmuşturlardır. En büyük başarıları ise bilinmeyen bazı elementlerin özelliklerini tahmin ederek yerlerini boş bırakmalarıdır.

Dimitri MENDELEYEV ve Lothar MEYER’ın periyodik tablosu FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Dimitri MENDELEYEV ve Lothar MEYER’ın periyodik tablosu

sayılarına (atom numaralarına) göre FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Henry MOSELEY (1817-1915) Soygazları keşfetmiştir. Elementlerin, karakteristik özelliklerini belirleyenin atom ağırlıkları değil atom numaraları olduğunu savunarak atomları proton sayılarına (atom numaralarına) göre sıralamıştır.

Glenn SEABORG (1912-1999) Lantanit ve aktinitleri yerleştirerek FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Glenn SEABORG (1912-1999) Lantanit ve aktinitleri yerleştirerek periyodik tabloya son şekli vermiştir.

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Oluşturulan periyodik tabloda dikey sütunlara grup, yatay sıralara ise periyot adı verilir. Periyodik tabloda aynı gruptaki elementler benzer özellikler gösterirken farklı gruptaki elementler değişik özellikler gösterir. PERİYODİK TABLO

! Elementlerin karakteristik özelliklerini belirleyen, FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM ! Elementlerin karakteristik özelliklerini belirleyen, atom çekirdeğinde bulunan proton sayılarıdır. Bu nedenle periyodik tablo artan atom numaralarına göre düzenlenmiştir.