Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Acaba geçmişten günümüze kadar gelen elementleri bulanlar kimdir ? PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER PERİYODİK SİSTEM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Acaba geçmişten günümüze kadar gelen elementleri bulanlar kimdir ? PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER PERİYODİK SİSTEM."— Sunum transkripti:

1 Acaba geçmişten günümüze kadar gelen elementleri bulanlar kimdir ? PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER

2 Elementler Periyodik tablo elementleri sistematik bir şekilde görmemiz için düzenlenmiş tablodur. Burada ortak özellikleri ve elementlerin eğilimini görebiliriz. Periyodik tabloda sıralama atom numarasına göre sıralnamıştır. Elementler tablosu aynı zamanda periyodik tablo için kullanılan alternatif bir isimdir.

3

4 Periyodik cetvel Bilinen tüm elementler, artan atom numaralarına göre sıralandırılarak bir liste oluşturulur. Liste, benzer özelliğe sahip elementler bir araya gelecek şekilde düzenlenir. 1869 yılında Mendeleyev'in o dönemde bilinen tüm elementleri atom kütlelerinin büyüklüğüne göre sıralayarak oluşturduğu listeye periyodik cetvel denir.

5 Ametal,metal,yarı metal,soygaz

6 Periyodik sistemin tarihçesi 1. Johann Döbereiner Periyodik sistemi ilk araştıran bilim adamı. Benzer özelik gösteren elementleri 3’lü gruplar halinde sıralamıştır. 2. Alexandre Beguyer De Chancourtois: Benzer özelik gösteren iyonları dikey bir sıra halinde sarmal olarak sıralamıştır. 3.John Newlends : Elementler 11'li gruplara ayrıldı. 8'inci element 1'inci elemente, 9'uncu element 2'nci elemente benzeyecek şekilde sistematik olarak düzenlendir. Buna oktavlar kuralı denir. 1. Johann Döbereiner Periyodik sistemi ilk araştıran bilim adamı. Benzer özelik gösteren elementleri 3’lü gruplar halinde sıralamıştır. 2. Alexandre Beguyer De Chancourtois: Benzer özelik gösteren iyonları dikey bir sıra halinde sarmal olarak sıralamıştır. 3.John Newlends : Elementler 11'li gruplara ayrıldı. 8'inci element 1'inci elemente, 9'uncu element 2'nci elemente benzeyecek şekilde sistematik olarak düzenlendir. Buna oktavlar kuralı denir.

7 4.Dimitri Mendeleyev : Mendeleyev atomların artan atom ağırlıklarına göre sıralandıklarında, belli özelliklerin tekrarlandığını fark etmiştir. Daha sonra elementleri, tekrarlanan özelliklerine göre alt alta sıralayan Mendeleyev’in oluşturduğu tablo 12 satır ve 8 sütundan oluşmaktadır. Mendeleyev’in oluşturduğu tablo günümüzdeki periyodik tabloya en yakın olandır. 5. Henry Moseley 1911 yılında Ernest Rutherford (Örnıst Radırfort)’un çekirdek yükünü(proton sayısı) keşfetmesinden sonra Ernest Rutherford’un öğrencisi olan Henry Moseley, bazı elementlerin yayımladığı X ışınlarının spektrumlarını fotoğraflamış, bu ışınların dalga boyları ile elementlerin atom numaraları arasında bir ilişki bulunduğunu ve elementlerin özelliklerinin atom ağırlıklarına değil atom numaralarına bağlı olduğunu deneysel olarak göstermiştir. Bu nedenle günümüzdeki periyodik tablo elementleri, Mendeleyev ve diğerlerininkinden farklı olarak atom ağırlıklarına göre değil, atom numaralarına(proton sayısına) göre sıralanmıştır. 4.Dimitri Mendeleyev : Mendeleyev atomların artan atom ağırlıklarına göre sıralandıklarında, belli özelliklerin tekrarlandığını fark etmiştir. Daha sonra elementleri, tekrarlanan özelliklerine göre alt alta sıralayan Mendeleyev’in oluşturduğu tablo 12 satır ve 8 sütundan oluşmaktadır. Mendeleyev’in oluşturduğu tablo günümüzdeki periyodik tabloya en yakın olandır. 5. Henry Moseley 1911 yılında Ernest Rutherford (Örnıst Radırfort)’un çekirdek yükünü(proton sayısı) keşfetmesinden sonra Ernest Rutherford’un öğrencisi olan Henry Moseley, bazı elementlerin yayımladığı X ışınlarının spektrumlarını fotoğraflamış, bu ışınların dalga boyları ile elementlerin atom numaraları arasında bir ilişki bulunduğunu ve elementlerin özelliklerinin atom ağırlıklarına değil atom numaralarına bağlı olduğunu deneysel olarak göstermiştir. Bu nedenle günümüzdeki periyodik tablo elementleri, Mendeleyev ve diğerlerininkinden farklı olarak atom ağırlıklarına göre değil, atom numaralarına(proton sayısına) göre sıralanmıştır.

8 6.Glenn T. Seaborg Glenn Seaborg (Glen Siborg), periyodik tablodaki en büyük değişikliği yaparak periyodik tabloya günümüzdeki son şeklini vermiştir. Glenn Seaborg Glenn Seaborg, periyodik tablodaki bazı elementlerin diğerlerinden farklı özellik taşıdığını keşfetmiş ve bu elementleri, periyodik tablonun en altına iki satır ekleyerek bu satırlara yerleştirmiştir 6.Glenn T. Seaborg Glenn Seaborg (Glen Siborg), periyodik tablodaki en büyük değişikliği yaparak periyodik tabloya günümüzdeki son şeklini vermiştir. Glenn Seaborg Glenn Seaborg, periyodik tablodaki bazı elementlerin diğerlerinden farklı özellik taşıdığını keşfetmiş ve bu elementleri, periyodik tablonun en altına iki satır ekleyerek bu satırlara yerleştirmiştir

9 Periyodik tabloda elementler proton sayısına yani atom numarasına göre sırlanmıştır. (Atom numarası =Proton sayısı) Periyodik tabloda elementler proton sayısına yani atom numarasına göre sırlanmıştır. (Atom numarası =Proton sayısı) Periyodik Sistemin Özellikleri

10 Periyot ve gruplar grup Yatay satırlara periyot denir. Dikey sütunlara grup denir. periyot

11 Bir Elementin Periyodik Tabloda Yeri Nasıl Bulunur? Elementin elektronlarını katmanlara yerleştiririz. Elde ettiğimiz elektron-katman düzeninde katman sayısı periyot numarasını verir. Son katmandaki elektron sayısı grup numarasını verir. Elementin elektronlarını katmanlara yerleştiririz. Elde ettiğimiz elektron-katman düzeninde katman sayısı periyot numarasını verir. Son katmandaki elektron sayısı grup numarasını verir.

12 İSTİSNA: Helyum (He) elementi 8A grubunda olmasına rağmen sadece 2 elektrona sahip olduğu için son katmanında 2 elektron(e-) bulunur.

13

14


"Acaba geçmişten günümüze kadar gelen elementleri bulanlar kimdir ? PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER PERİYODİK SİSTEM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları