Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL."— Sunum transkripti:

1 PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL 9/D

2 Periyodik Sistemde Elementlerin Yerlerinin Bulunması Kütüphaneye gittiğimizde raflarda bulunan kitapların belirli bir sıraya göre dizildiğini fark etmişizdir. Aramak istediğimiz kitabı belirli bir düzende yerleştirilmiş kitaplar arasında hemen bulabiliriz. Eğer raflardaki kitaplar belli bir düzen içerisinde yerleştirilmeseydi kitabımızı kolayca bulamazdık. Doğada ki elementlerde daha kolay incelenebilmesi için belli özelliklere ve belli bir sıraya göre periyodik sistem üzerinde sınıflandırılmıştır. Geçmişten günümüze kadar bilinen elementler: altın, gümüş, bakır, kalay ve civadır. Ancak yeni elementler bulununca bilim insanları çalışmalarını daha rahat yapabilmek için elementleri değişik özelliklerine göre sınıflandırmıştır.

3 PERİYODİK SİSTEMİN SINIFLANDIRILMASI Bilim insanları 1800’lü yılların başında elementlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından bir benzerlikleri olduklarını fark etmişler ve periyodik sistemi oluşturmuşlardır..

4 PERİYODİK SİSTEM İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER Elementlerin artan numaralarına göre sıralandıkları çizelgeye periyodik sistem (periyodik cetvel) denir. Periyodik sistem elementlerin fiziksel ve kimyasal özellik göstermeleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Elementler periyodik sistemde atom numaralarına göre dizilirler. Doğada 117 tane element bulunmaktadır. Bu elementlerin periyodik cetvelde adları, sembolleri ve atom numaraları (proton sayıları ile) gösterilir.

5 ÖZELLİKLERİ PERİYOTLAR Periyodik sistemdeki yatay satırlara periyot denir ve toplam 7 periyot vardır. Periyodik sistemde, bir periyotta soldan sağa doğru gidildikçe: Atom numarası ve kütle numarası artar. Katman sayısı ve periyot numarası değişmez. Grup numarası ve son katmandaki elektron sayısı artar. Metalik özellik artar, ametallik özellik artar. GRUPLAR Periyodik sistemdeki dikey sütunlara grup denir. Toplam 18 tane grup bulunur. Bunlardan 8 tanesi A grubu, 10 tanesi ise B grubudur. Periyodik sistemde, bir grupta yukarıdan aşağıya doğru inildikçe: Atom numarası ve kütle numarası artar. Katman sayısı ve periyot numarası artar. Grup numarası ve son katmandaki elektron sayısı değişmez (8A grubu hariç) Metalik özellik artar, ametallik özellik azalır. Periyodik sistemde bazı grupların özel adları vardır: 1A =Alkali metaller 2A= Toprak alkali metal 7A= Halojenler 8A= Soygazlar

6 PERİYODİK TABLO

7 ELEMENTLERİN PERİYODİK SİSTEMDEKİ YERLERİN BULUNMASI Bir elementin periyodik sistemdeki nötr durumundayken 2,8,8… katmanlarına sahip elektron dağılımı yapılarak bulunur. Bir element nötr durumundayken proton sayısı atam numarası ile elektron sayısı eşittir. Elektron dağılımında katman sayısı periyot numarasını verirken; son katmandaki elektron sayısı gurup numarasını verir.

8


"PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları