Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek."— Sunum transkripti:

1

2 MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek küçük tanecikler elde edebiliriz.Bir maddeyi sonsuza kadar bölme işlemini devam ettirirsek,bir yapı birimi elde ederiz.

3 Maddeyi oluşturan en küçük yapı taşına ATOM denir.
Bir maddenin bütün özelliğini taşıyan en küçük taneciğine,o maddenin YAPI TAŞI denir. Maddeyi oluşturan en küçük yapı taşına ATOM denir. Aynı cins atomlardan oluşan maddelere ELEMENT denir. Örnek: bakır,demir, kükürt,hidrojen,oksijen Şu halde atom, bir elementin bütün özelliğini taşıyan en küçük yapı birimidir.

4 Ayrıca,iki yada daha çok atomdan oluşan ve maddelerin bütün özelliklerini taşıyan küçük taneciklere MOLEKÜL adı verilir. Moleküller aynı cins atomlardan oluşabileceği gibi,farklı cins atomlardan da oluşabilirler. Örnek; Hidrojen molekülü ( H 2 ) ,Hidrojen atomlarından, Oksijen molekülü (O2 ) Oksijen atomlarından oluşmuştur.

5 ATOM MODELİ Maddeyi oluşturan en küçük yapı taşına ATOM denir.
Atomun bir kütlesi ve hacmi vardır.Kütlesi çok küçük bir bölge olan çekirdekten oluşur. Atom,çekirdek ve elektron olmak üzere iki temel parçacıktan meydana gelmiştir. Çekirdekte ise Proton ve Nötron vardır. ÇEKİRDEK PROTON ATOM ELEKTRON NÖTRON

6 olduğundan ihmal edilir Tanecik adı Sembolü Yükü Kütlesi
Proton P akb Nötron n yüksüz akb Elektron e çok küçük olduğundan ihmal edilir

7 ATOM NUMARASI = PROTON SAYISI
Bir atomun proton sayısına,ATOM NUMARASI denir. Atom numarası ( A No ) ile gösterilir. ATOM NUMARASI = PROTON SAYISI A No = P sayısı

8 K No = P + n KÜTLE NUMARASI
Bir atomun çekirdeğinde bulunan proton ve nötronların toplamına KÜTLE NUMARASI denir. K No = P + n

9 Örnek : Çekirdeğinde 17 proton ve 18 nötron bulunan nötr bir atomun kütle numarasını bulunuz.
KN = P + n P = 17 n = 18 KN = ? KN = KN = 35 olur.

10 Örnek :Kütle numarası 235 olan Uranyumun atom numarası 92 dir
Örnek :Kütle numarası 235 olan Uranyumun atom numarası 92 dir. Uranyum atomunun çekirdeğinde kaç nötron bulunur? ÇÖZÜM : AN = P KN =235 AN = 92 n = ? KN = P + n n = KN - P n = n = olur.

11 Elementlerin atom numarası ve kütle numarası şu şekilde gösterilir .
x KN = Kütle numarası AN = Atom numarası X = Atomun sembolü KN AN ÖRNEK : 1 H 1 Hidrojen

12 ELEMENT SEMBOLÜ Potasyum K Hidrojen Lityum Li Sodyum Be Berilyum
BİLİNEN ELEMENTLERDEN BAZILARI ELEMENT SEMBOLÜ Potasyum K H Hidrojen Lityum Li Sodyum Na Be Berilyum

13 İZOTOP ELEMENTLER Bir elementin bütün atomlarındaki proton sayıları aynıdır.Bir elementi bu değer karakterize der.Fakat bir elementin atomlarında farklı sayıda nötron bulunabilir. Bir elementin bütün atomlarındaki proton sayıları aynıdır.Bir elementi bu değer karakterize der.Fakat bir elementin atomlarında farklı sayıda nötron bulunabilir.

14 KN = KN e- = e- n = n AN = AN İZOTOP ELEMENTLER
Kısaca, atom numaraları ( AN ) aynı, kütle numaraları ( KN ) farklı atomlara İZOTOP denir. AN = AN KN = KN e- = e- n = n


"MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları