Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan: Funda kaplan

2 Periyodik sistemin tarihçesi

3 Johann Döbereiner (Yohan Döberaynır) Bu konuda ilk çalışmayı 1829 yılında yapmıştır. Benzer özellik gösteren elementlerden üçlü gruplar oluşturarak gerçekleştirmiştir. Ona göre; lityum, sodyum, potasyum benzer özellikler gösterdiği için aynı gruptadır.

4 Alexandre Beguyer de Chancourtois
(Aleksandır Beguyer dö Şankurtua) Benzer fiziksel özellik gösteren elementleri dikey sıralarda olacak şekilde sarmal olarak sıralamıştır. Fakat bu listede elementlerin dışında bazı iyonlara ve bileşiklere de yer vermiştir

5

6 John Newlands (Con Nivlinds) O devirde bilinen 62 elementi atom ağırlıklarına göre sıralamış, ilk 8 elementten sonra benzer özelliklerin tekrar ettiğini fark etmiştir. Oluşturduğu tabloyu müzikteki notalara benzetmiştir.

7 Lother Meyer (Lotar Meyer)- Dimitri Mendeleyev (Dimitri Mendelyef) Mendeleyev ve Meyer birbirlerinden habersiz, aynı dönemde elementleri sınıflandırmış ve aynı sıralamayı bulmuşlardır. Ancak Meyer elementleri benzer fiziksel özelliklerine göre sıralarken, Mendeleyev elementleri atom ağırlığına göre sıralamıştır. Mendeleyev günümüzde kullanılan periyodik sisteme yakın bir sistem oluşturmuştur.

8 Henry Moseley (Henri Mozeli) Günümüzde kullanılan modern periyodik sistemin temeli protonun keşfine dayanmaktadır. Henry Moseley (Henri Mozeli) elementleri proton sayılarına {atom numarasına) göre düzenlemiştir.

9 Glenn Seaborg (Gılen Siborg) Glenn Seaborg periyodik sistemin en altına iki sıra daha ekleyerek periyodik sisteme son şeklini vermiştir.

10

11


"MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları