Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir"— Sunum transkripti:

1 Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü protonlar,(-) yüklü elektronlar ve yüksüz nötronlar bulunur. Atom çekirdek ve elektron olmak üzere iki temel parçacıktan oluşur.

2 Çekirdek:Atomun merkezini oluşturur
Çekirdek:Atomun merkezini oluşturur. Hacim olarak çok küçük olmasına karşın tüm ağırlığın toplandığı kısımdır. Protonlar:Bir element için proton sayısı sabittir. Elementin tümünü ve tüm özellikleri belirleyen protondur.Proton sayısı değiştiğinde elementin türü ve tüm özelliği değişir.”p” harfiyle gösterilir. Elektron:”e” harfiyle gösterilir. Çekirdek çevresinde ,belirli yörüngelerde bulunurlar. Elektronlar bağımsız yörüngelerde bulunamazlar.

3 İYON Pozitif(+) ya da negatif(-) elektrik yüküyle yüklenmiş atom veya atom gruplarına iyon denir. İki tür iyon vardır; Pozitif iyon: Nötr atomdan elektron uzaklaştırılması sonucu oluşmuştur Negatif iyon:Nötr atoma elektron ilavesi sonucu oluşur.

4 İZOTOP ATOM Proton sayıları aynı ,nötron sayıları farklı atomlara izotop atomlar denir. İzotop atomların kimyasal özellikleri aynı,fiziksel özellikleri farklıdır. Yanda gördüğümüz gibi iki atom var, ve bunların nötron sayıları(22,18) farklı ama proton sayıları(20,20) aynıdır. Bu nedenle yandaki iki atom izotop atomlardır.

5


"Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları