SANAYİLEŞME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME STRATEJİLERİ
Advertisements

Fiyat İstikrarı ve Büyüme
Bölüm 36 Gelişmekte Olan Ülkelerin Sorunları ve Türkiye
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
14 Kasım 2006 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU Yelda Yücel Karaboğa Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
Makroiktisat... Bir bütün olarak ekonomiyle ilgilenir
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
Makroekonomi ... ekonominin bütünüyle ilgilenir
BÜYÜME.
Makroekonomi.
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
Gelişme Ekonomisi.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
ECON-313 ULUSLARARASI İKTİSAT Gelişmekte Olan Ülkelerde Ticaret Politikaları Trade Policy in Developing Economies.
A. Dış Ticaret İşlemleri
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
Ekonomik Sistemler Pazar EkonomisiPazar Ekonomisi: Kaynaklar fiyat mekanizmasına göre tahsis edilir. Pazar fiyatı talep ve arzın güçlerine göre belirlenir.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
27 Nisan 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Makro İktisat İktisadi Analiz
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mal piyasalarında denge
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Klasik ve Keynesçi İktisat
21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek BÖLÜM İÇERİĞİ
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Klasik iktisadi yaklaşım
Makro İktisatta Temel Kavramlar
Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli İKT 5034-Bahar 2011
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
©McGraw-Hill Education, 2014
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
UluslararasI tİcaret teorİsİ Analİzlerİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
plan modelinin ana öğeleri
SEKTÖR AŞAMASI Makro aşamada, kalkınma hızına karşılık gelen GSMH düzeyi, bunun tüketim ve tasarruf arasındaki bölüşümü, nihayet toplumun yapabileceği.
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
ULUSLARARASI TİCARET.
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM FAKTÖR DONATIMI TEORİSİ
Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SANAYİLEŞME

Sanayileşme Nedir? Sanayileşme, bir ülkenin sanayi üretimi, istihdam, üretim ölçeği, sermaye yoğunluğu ve teknoloji gibi ekonomik sistemini temel göstergelerinde zaman içinde meydana gelen olumlu değişimlerdir.

SANAYİLEŞME – KALKINMA İLİŞKİSİNDE NEOKLASİK GÖRÜŞ Neoklasik yaklaşımın kalkınma ve sanayileşmeye bakışı, birbirleriyle son derece yakın ilişkide olan iki temel kuvvet üzerine kuruludur: fiyat mekanizması ve piyasa mekanizması. Piyasa fiyat sinyalleri vasıtasıyla her zaman iyi çalışmayabilir ancak sonuçta kendi kendine bu sorunu çözecek etkinlik sağlayıcı mekanizmalara sahiptir.

SANAYİLEŞME – KALKINMA İLİŞKİSİNDE YAPISALCI GÖRÜŞLER Kalkınma sanayi ile birlikte gerçekleştirilecek büyük bir yapısal dönüşümdür AGÜ’lerin hem arz hem de talep yapılarındaki düşük fiyat esneklikleri nedeniyle, bu ülkelerde, kaynak dağıtım mekanizması olarak fiyatları kullanmak doğru olmayabilir, sağlıklı sonuçlar vermeyebilir Kaynak dağıtım mekanizmasının ve yapısal değişimin sağlıklı işleyebilmesi için, planlama önemlidir AGÜ’lerin izledikleri ticaret modellerinde önemli değişiklikler yapılmalıdır

SANAYİLEŞME – KALKINMA İLİŞKİSİNDE KALKINMACI DEVLET YAKLAŞIMI Özellikle Güney Kore, Japonya gibi devletlerden esinlenerek uygulanmış bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımda, devlet yanlış fiyatlama politikası yoluyla (düşük ya da yüksek fiyatlama) ekonomide kalkınmayı amaçlar..

İleri ve Geri Bağlantı Hesaplamaları burada, Xij söz konusu malın Xj birim üretiminde kullanılan i girdisinin birim miktarını göstermektedir. burada, SXij söz konusu i girdisinin toplam ara talebini ve Zi bu girdiye olan toplam (nihai + ara) talebi göstermektedir.

SANAYİLEŞMEDE KAMUNUN MÜDAHALE NEDENLERİ Piyasa aksaklıkları ve kamu müdahalesi dört ana başlık altında incelenmektedir: Eksik Enformasyon Dışsallıklar Anti-tekel mekanizması Yapısal unsurlar

SANAYİLEŞMEDE PLANLAMA Planlama bir ekonomide hızlı ve radikal değişikliklerin teşvik edilebilmesi için belli bir ekonomik model takip edilerek hükümetlerin piyasa üzerinde bilinçli olarak ekonomik ve sosyal faaliyetleri yürütmesidir.

PLANLAMA TÜRLERİ Kısa vadeli planlar Orta vadeli planlama Uzun vadeli planlama (perspektif planlar) Acil planlar Konjonktürel planlar

Basit Bir Girdi-Çıktı Tablosu Örneği   1 2 3 Toplam aramalı kullanımı Nihai mal kullanımı Toplam kullanım Tarım Sanayii Hizmetler 20 40 30 90 160 250 10 80 110 200 50 Toplam alımlar 140 60 230 Emeğe ödemeler 16 Katma değer = GSMH = 300 Sermayeye ödeme 4 Toplam çıktı 530

Ct = a0 + a1Yt + a2rt + ut It = b0 + b1Yt + b2rt + vt Yt = Ct + It AGÜ’lerin planlama deneyimlerinde 1960’larda kullanılan Harrod-Domar tipi modellere karşı, 1970’lerden itibaren ekonometrik modellerin kullanılması gündeme gelmiştir. Bu tür modellerde kullanılan, Hicks ve Lange tarafından geliştirilen Keynesyen çerçevedir. Ct = a0 + a1Yt + a2rt + ut It = b0 + b1Yt + b2rt + vt Yt = Ct + It Mt = c0 + c1Yt + c2rt +zt Ct: tüketim harcamalarını; It: sermaye oluşumunu; Yt: milli gelir; rt: fazi oranı; Mt: para arzı (egzojen ve sistem dışında belirlenmekte); t: zaman; ut, vt, zt hata terimlerini göstermektedir.

Ct = a0 +a1 [ (Yt -Tt) / pt ] + a2Ct-1+ u1t Ekonominin daha kapsamlı bir şekilde açıklanabilmesi için, ilk geliştirilen bu tür modellerden daha sofistike modellerin yapılması gereği ortaya çıkmıştır. Bunlara örnek olarak Klein-Goldberger modeli olarak da bilinen modeli gösterebiliriz: Ct = a0 +a1 [ (Yt -Tt) / pt ] + a2Ct-1+ u1t It = b0 + b1 (Yt-1 / pt-1) + b2Kt-1 + b3rt-1 + u2t Ft = c0 + c1 [ (Yt- Yt-1) / pt ] + c2Ft-1 + c3 (pft / pt) + u3t Et = d0 + d1Twt + d2 (pet / pt) + u4t (Yt/pt) = Ct + It - Ft + Et + Gt Tt= e0 + e1Yt + u5t It= Kt - Kt-1 (Yt/ pt) = g0 + g1Lt + g2Kt + u6t pt = h0 + h1[ wtLt / (Yt/ pt) ] + h2 (pft/pt) + u7t (wt -wt-1)/wt-1 = j0 + j1 (Nt-Lt)/Nt + j2 (pt -pt-1)/pt-1 + u8t Nt = k0 + k1 (Nt-Lt) + k2 wt/pt+ u9t Mt/pt = l0 + l1 (Yt / pt) + l2rt + u10t pe = m0 + m1pt + u11t Modeldeki Endojen Değişkenler: C: reel tüketim harcamaları; Y:cari fiyatlarla milli gelir; T: vergiler; p: genel fiyat düzeyi endeksi; I:net reel yatırım; K:reel sermaye stoku; r:faiz oranı; F: reel ithalat; R:reel ihracat; pe:ihracat fiyatları; L: istihdam; w: ücret oranı; N:işgücü arzı. Modeldeki Egzojen Değişkenler: pf: ithalat fiyatları; Tw: dünya ticaret hacmi; G: reel kamu harcamaları; M: para arzı.

KAMU İKTİSADİ GİRİŞİMLERİ (TEŞEBBÜSLERİ) – KİT’LER Kamu iktisadi girişimleri (teşebbüsleri – KİT) olarak anılan kuruluşlar, kamunun sermayesinin tamamına veya yarısından fazlasına sahip olduğu ya da diğer yollarla, kamunun ve/veya diğer kamu tüzel kişilerinin yönetimine, yönetim organları yoluyla egemen oldukları girişimlerdir.

Gayri Safi Yurtiçi Yatırımlar Merkezi Hükümet Harcamalarının Payı, GSYİH’nın Payı Olarak, 1995 Çin Hindistan Meksika Şili Rusya Türkiye ABD 9.4 16.1 16.8 19.2 22.2 22.8 22.9 Japonya Almanya İngiltere İsveç Fransa Hollanda   23.8 33.8 41.8 45.0 46.4 50.8 Kaynak: http://www.worldbank.org/depweb/beyond/wren/wnrbw_11.pdf (erişim tarihi: 3.3.2007) KİT’lerin GSYİH ve Gayri Safi Yurtiçi Yatırımlar içindeki Payı, % (1986-1991)   GSYİH Gayri Safi Yurtiçi Yatırımlar Düşük,gelir Grubu Ülkeler 14 28 Orta-gelir Grubu Ülkeler 9 17 Yüksek-gelir Grubu Ülkeler 8 13 Kaynak: http://www.worldbank.org/depweb/beyond/wren/wnrbw_11.pdf (erişim tarihi: 3.3.2007)

SANAYİLEŞME VE DIŞ TİCARET

...ülkeler en ‘iyi’ neyi üretebiliyorlarsa o malda uzmanlaşıp, üretmeye devam etmeli, diğer malların üretimini diğer ülkelere bırakmalıdırlar. Böylece ülkeler ticaret yapmadıkları zamanki reel üretim, gelir ve tüketim düzeyinden daha yüksek bir düzeye erişebileceklerdir. Bunun adına ticaretten doğan kazanç denir.

Ticaretten Doğan Kazanç ve Hecksher-Ohlin Teorisi Her ülke, görece daha düşük nispi fiyatla üretebildiği malda uzmanlaşıp, o malda karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olur ve böylece o malın ihracatına yönelir. Bu aynı zamanda artan fırsat maliyetleri ile ticaret yapıldığını işaret etmektedir. Ülkelerin bu şekilde uzmanlaşmaları her iki ülkede nispi mal fiyatları birbirine eşitlenene kadar devam edecek ve bu noktada iki ülke arasındaki ticaret dengede olacaktır.

Artan Maliyetler Altında Ticaretten Doğan Kazanç Kaynak: Dominick Salvatore (2001) International Economics, NY: John Wiley & Sons, s.69

Heckscher-Ohlin Modeli Kaynak: Dominick Salvatore (2001) International Economics, NY: John Wiley & Sons, s.131

Sanayileşmede Ticaret Politikaları İthal İkamesine Yönelik (İçe Dönük) Sanayileşme Stratejisi İhracata Yönelik Sanayileşme Modeli

İthal İkamesine Yönelik Sanayileşme Stratejisi İthal ikamesine yönelik sanayileşme stratejisi (İİS), ülkelere nihai malları ithal etmek yerine yurtiçinde üreterek hem döviz tasarrufu hem de sanayileşerek kalkınma imkanını sunan bir politikadır..

İthalatçı Ülkenin Koyduğu Tarife Sonucu Ortaya Çıkan Fayda ve Maliyet Kaynak: Paul R. Krugman and Maurice Obstfeld, (2000) International Economics s. 196

Denge Döviz Kuru ve Aşırı Değerlenmesi

Seçilmiş Ülkelerde İmalat Sanayiinde Etken Koruma Oranları Yıl % Etiyopya 1970 125 Tayland 1974 37 Şili 1967 217 Kenya 92 Bangladeş 1976-77 144 Kolombia 1969 35 Tanzanya 1966 116 Hindistan 1968-69 Jamaika 1978 50 Gana 1972 105 Pakistan 1963-64 271 Meksika 1960 16 Nijerya 1979 40 Sri Lanka 118 Uruguay 1968 300 Senegal 70 Mısır 1966-67 42 Bolivya 54 G Kore 13 Türkiye 1979 (1981) 75 (181) Peru 90 Endonezya 1975 30 Yugoslavya 28 Tayvan 14 Malezya 1965 - 6 Arjantin 112 Singapur 4 Filipinler 61 Brezilya 68 İsrail 76 Kaynak: John Weiss (1988) Industry in Developing Countries. Theory, Policy and Evidence, London: Routledge, s. 192 Tablo 5.4

Seçilmiş Ülkelerde Tarımdaki Etken Koruma Oranları Yıl % Kenya 1974 - 19 G Kore 1978 57 Türkiye 40 Malavi 1977 Malezya 1973 20 Tunus 50 Tanzanya 1979 - 45 Filipinler 18 Şili 1967 - 5 Kamerun - 64 Tayland - 7 Arjantin 1969 - 13 Gana - 90 Pakistan 1975 - 30 İsrail 1968 48 Kaynak: John Weiss (1988) Industry in Developing Countries. Theory, Policy and Evidence, London: Routledge, s. 194, Tablo 5.5

İhracata Yönelik Sanayileşme Modeli Neoklasik iktisadın İİS stratejisine yöneltmiş olduğu temel eleştiri, korumacılığın piyasada sapmalara ve aksamalara neden olacağı; ayrıca tüketim mallarının ikamesi şeklindeki ‘kolay’ aşama geçildikten sonra, yurtiçi piyasanın genişlemesiyle büyümenin azalmaya başlayacağı, şeklindedir. Bunun için önerilen çözüm yolu ihracata yönelmektir...

Ticaretin Engellenmesi

İhracat Desteklemesinin Etkileri

İhracattaki Büyüme ve GSMH Büyümesi (%) “Dengeli” (Nötr) Ticaret Teşvikleri Uygulayan Ülkeler   Dönem İhracat GSMH Dünya 1960-73 8.1 5.0 1973-81 3.8 2.5 Brezilya 1968-73 13.6 11.2 Şili 1975-80 12.0 7.5 Hong Kong 1962-73 10.1 8.5 9.1 G Kore 14.0 8.9 15.7 8.8 Malezya 1965-73 7.1 4.2 7.3 Singapur 12.6 12.7 12.1 8.0 Grup Ort. 12.3 9.6 9.5 7.6 İthal İkamesine Yönelik Sanayileşme Stratejisi Uygulayan Ülkeler Arjantin 1960-73 4.0 4.1 1974-81 5.3 0.4 Şili 1960-68 3.7 4.4 Gana 1973-81 - -2.4 1961-73 1.5 2.7 Hindistan 1973-78 7.7 5.1 3.0 3.5 Pakistan 6.4 5.4 2.9 6.2 Sudan 2.6 3.8 Türkiye 7.3 5.9 1973-80 0.3 Grup Ort.   3.9 4.5 Kaynak: http://www.lehigh.edu/~bm05/research/OOD.205.htm (erişim tarihi: 13.3.2007)

Ticaret Politikası ve Yıllık Kişi Başına Reel GSYİH Artışı (%)   1963-73 1973-85 1986-92 Güçlü Dışa-Dönüklük 6.8 8.0 7.5 Ilımlı Dışa-Dönüklük 4.8 4.3 Ilımlı İçe-Dönüklük 3.8 4.4 2.4 Güçlü İçe-Dönüklük 1.6 2.3 2.5 Kaynak: www.lehigh.edu/~bm05/research/OOD.205.htm (erişim tarihi: 13.3.2007) ve IMF (1993) World Economic Outlook 1993, Washington D.C.