ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel Bilkent Lisesi Matematik Zümresi 2. Genç Matematikçiler Günü
Advertisements

PROF. DR. ŞÜKRAN GEÇGİL.
Bilim Adamı Albert Einstein.
YGS- LYS NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.
J.K. ROWLİNG.
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
JAMES STIRLING.
ISAAC NEWTON.
Pİ SAYISININ TARİHÇESİ
Alexander Graham Bell.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
CAHİT ARF TÜRK MATEMATİKÇİSİNİN HAYATI
Matematik Cahit arf.
ÖZNUR KARAELOĞLU.
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
George Friedrich Bernhard Riemann (1826–1866)
Bir Fransız matematikçisi olan Henri Leon Lebesque, Fransa'da Beauvais kentinde 28 Haziran 1875 günü doğdu. Çok iyi bir öğrenim gördü ve 1897 yılında Paris.
BİYOGRAFİ NEDİR? , BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ,
BOLZANO, Bernhard ( ).
ASLI DER.
YEŞİM ÇAKIR 8/A 535.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
MİM KEMAL ÖKE.
Prof Dr Orhan ESEN
Cahit Arf.
MATEMATİK PERFORMANS ÖDEVİ
İBN-İ SİNA İbn-i Sina ’nın Hayatı.
HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN
Bİlİmİn doğası ve tarİhİ
JOHN STEINBECK. 1968’DE NEW YORK’TA YAŞAMINI YİTİRDİ 1962 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ VE 1940 PULİTZER ÖDÜLÜ SAHİBİ GERÇEKÇİ ROMAN ÖYKÜ YAZARI.
JOHN FORBES NASH.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI Konuk Konuşmacı Programı.
SABİHA GÖKÇEN.
İZCİLİK.
DOĞAN KUBAN MELİS AKAYDIN
F E Z A G Ü R S Y.
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
IMMANUEL KANT Immanuel Kant, 22 Nisan 1724 Doğu Prusya’nın Königsberg kasabasında doğmuştur. Ünlü alman filozofudur. 12 Şubat 1804 Königsberg ‘de vefat.
Uluğ Bey
ATATÜRK VE CUMHURİYET. BEN İLYAS ÖZTÜRK SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU 3.SINIF ÖĞRENCİSİYİM.
29 Nisan 2016, Otel Altınyazı, Avanos, Nevşehir. Turizm Eğitimine Hizmet Ödülleri, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi tarafından 2008 yılında başlatılan.
I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak (11 Mayıs 2016'da 38 yaşından gün almamış olmak) III. Başvuru formunu doldurmak BAŞVURU DOSYASINDA.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri.
Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA. (10 Temmuz 1944, Siirt, Pervari)10 TemmuzSiirtPervari fikir adamı, öğretim görevlisi, İslâm tarihi uzmanı ve yazar.İslâm.
HEM Şİ RE L İ DERLER İ M İ Z YRD. DOÇ. DR. SEV İ M ÇEL İ K.
ATATÜRK MATEMATİK KİTABI GEOMETRİ KİTAP İNCELEMESİ.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak
F E Z A G Ü R S Y.
Hazırlayan ve Sunan Melike ÖZTÜRK
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
Profesör Doktor CAN ALİ GÜRGÜÇ
Bilimde Tarihe Geçmiş Bilim Adamları
OKUL ADI ADI: SOYADI: SINIFI: NO: DERS: Ö Ğ RETMEN: KONU.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
Aziz Sancar’ın Hayatı.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
Aziz Sancar. AZİZ SANCAR’IN HAYATI Aziz Sancar 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı.Çiftçilikle.
HALİDE EDİP ADIVAR.
1910 yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği.
Daha sonra Robert Koleji'nde Matematik dersleri vermeye başladı yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı.
ULUIRMAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İSİM:GÜLDEN SOYİSİM:MUTLU İSİM:GÜLDEN SOYİSİM:MUTLU SINIF:10/B NO:9 DERS:MATEMATİK KONU:LAPLECE’NİN HAYATI VE.
ÜNLÜ MATEMATİKÇİLER HAZIRLAYAN:EFE ERKESKİN SINIF:6/A.
Sunum transkripti:

ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan sonra gelenler, Finlandiya’da ve Helsinki’de çok ünlü ve ileri gelenlerdendi. Bunların bir kısma matematikçi ve bir kısmı fizikçi ve bir kısmı da astronomdu. Rolf’un babası Otto Nevanlinna, Helsinki üniversitesinde matematik okumuş aydın biriydi. Alman astronom olan Hermdan Romberg’in kızı Margeratta ile evlendi. (1895-1980)

Rolf Nevanlinna 22 Ekim 1895 günü Joensuu’da doğdu Rolf Nevanlinna 22 Ekim 1895 günü Joensuu’da doğdu. Aile 1903 yılında Helsinki’ye taşındı. Baba Otto burada matematik öğretmenliğini sürdürdü.1913 yılında klasik dillere yönlen Rolf, bu dillere karşı çok ilgi duydu ve bunları ardı ardına süratli bir şekilde öğrendi. Baba Otto oldukça uyanık ve aydın biri olduğu için Rolf’ün büyük kardeşi Frithiof’le birlikte matematiğe yöneltti. Rolf Nevanlinna, birinci dünya savaşı sıralarında üniversite öğrencisiydi. Savaşın verdiği tüm bu sıkıntılara ve yokluklara karşın, Rolf’ün yaratıca zekası Helsinki üniversitesinde kendini göstermeye başladı. Onun zekasının bu şekilde fışkırmasına Lindelöf’e ne kadar teşekkür edilirse azdır. Lindelöf,1903 yılında Helsinki üniversitesinde matematik kürsüsünde en önde

gelen matematikçi ve analitik fonksiyonlar kuramı üzerinde yaptığı çalışmalarla uluslararası ödül alan biriydi. Helsinki üniversitesinde bir çalışma grubu kurdu ve en az 20 matematikçiye doktora yaptırdı. Bunların içinden çok ünlü matematikçiler çıktı. Bunlardan biriside Rolf Nevanlinna’nın ağabeyi Frithiof Nevanlinna’y dı. Rolf Nevanlinna, 1919 yılında fonksiyonlar kuramı üzerinde doktorasını tamamladı. İlk yayınlanan çalışması, analitik fonksiyonlar üzerinedir. En iyi ve gözde çalışması ağabeyi ile birlikte 1922 yılında yaptıkaları Meromorfik Fonksiyonları Değer Dağılımları üzerinedir. 3 yıl çalışması sonunda, fonksiyonlar kuramı üzerinde devrim yapacak olan ve kendi adına verdiği ünlü Nevanlinna kuramını oluşturdu.

Bu kuram ve onun bu çalışması Nevanlinna’nın birinci sınıf bir matematikçi olmasını sağladı. Hemen hemen tüm analizciler bu kurama yöneldi ve 1980 yılına kadar Nevanlinna kuramı aşılmaz bir boyuta ulaştı. Kendi kuramının bu boyutlarda geliştiğini gören Nevanlinna bu mutlu hayatı yaşayan az matematikçilerden biridir. 1982 yıında yapılan uluslar arası matematik kongresinde, Nevanlinna kuramının, fonksiyonlar kuramının bir alt kesimi olarak alındığı görüldü. Rolf Nevanlinna, 1958

Nevanlinna çok yönlü bir matematikçidir Nevanlinna çok yönlü bir matematikçidir. Doğrusal uzaylar, mutlak analiz, tekdüzelik, Riemann yüzeyleri, geometri ve fizik konuları üzerinde özenle çalışıp eserler vermiştir. 1926 yılında Helsinki üniversitesi’nde profesör oldu. Bu zaman sürecinde, matematik bölümünde ve Fen fakültesinde dekanlık yaptı. 1941 ile 1945 yılları arsında aynı üniversiteye rektör olarak seçildi. 1946 yılında Zürih üniversitesi’nde görev aldı. Bu sırada Finlandiya Akademisine üye seçildi. 1948 ile 1963 yılları arasında İsviçre’de Zürih Üniversitesinin şeref profesörü oldu. 1965 yılında Finlandiya Akademisinden emekli olunca beş yıl İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde ilmi yayınlar için baş danışmanlık yaptı. Çok sayıda matematikçi yetiştirdi.

Rolf Nevanlinna’nın Ödüllülerinden Biri 1959 ile 1962 yılları arasında Uluslar arası Matematik Birliğinin başkanlığını yaptı. Gittiği her yerde şeref konuğu oldu ve büyük bir ilgi ile karşılandı. Birçok uluslararası matematik kongrelerine başkanlık etti. Nevanlinna, sadece Finlandiya'nın ödüllerini değil, dünyanın tüm ödüllerini aldı. Ona şeref ödülü vermeyen üniversite hemen hemen yok gibidir. Aldığı ödüllerin sayısı çok kabarıktır. Yaşamını, Finlandiya Üniversitelerine ve bu Üniversitelerin gelişmesine adayan Nevanlinna, emekliye ayrıldıktan sonra fizikle de uğraştı. Rolf Nevanlinna’nın Ödüllülerinden Biri Müziği çok severdi ve müzik onun yaşamının bir parçasıydı. Uzun boylu, yakışıklı ve sıhhatli biriydi. Sağlığı her zaman yerinde ve kendisi de dinçti.

Hayatında hemen hemen acı görmedi ve sürekli alkışlandı Hayatında hemen hemen acı görmedi ve sürekli alkışlandı. Çok İnsancıl bir yapıya sahipti. Öğrencileriyle hep iyi ilişkiler içindeydi. Onlara daima destek oldu. Birçok ilmi derginin baş editörlüğünü yaptı ve matematiğin gelişmesi için durmadan çalıştı. Almanca, İngilizce, Fransızca ve Fince yazılmış çok sayıda kitabı vardır. Bir o kadar sayıda da, değişik zamanlarda ve değişik dergilerde yayınlanmış kıymetli makaleleri vardır.Kendisinden önce tam fonksiyonlar üzerine yapılan çalışmaları, kendi adıyla anılan kuramıyla genelleştirmiş ve ayrıcalıklı Picard, Borel ve Nevanlinna değerlerini gün ışığına çıkarmıştır. Dağılımlar ve defo yine onun tanımıdır. Bu kuramı, bundan böyle de araştırmalara konu olacaktır.

HAZIRLAYANIN SOYADI : BAYAR NO : 0101010247 BÖLÜMÜ : Matematik ADI : Aptullah SOYADI : BAYAR NO : 0101010247 BÖLÜMÜ : Matematik MUĞLA - 2005