Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALİ CANİP YÖNTEM (1887-1967).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALİ CANİP YÖNTEM (1887-1967)."— Sunum transkripti:

1 ALİ CANİP YÖNTEM ( )

2 Öğretmenlik ve milletvekilliği yapmıştır.
Aruzla yazdığı ilk şiirleri, Fecr-i Aticilerce takdirle karşılanmıştır. Ancak 1911’de Selanik’te Ömer Seyfettin’le birlikte Genç Kalemler dergisini çıkararak Milli Edebiyat akımını başlatmıştır.

3 Genç Kalemler dergisinin başında bulunmuştur.
Genç Kalemler hareketinin şair, yazar ve tarihçisidir. Hece ölçüsüyle ve sade dille şiirler yazmıştır.

4 Tek şiir kitabı Geçtiğim Yol’dur.
1913’ten sonra oldukça az sayıda yeni şiir yayımlamış, yaşı ilerledikçe ilmi araştırmalara yönelmiş ve zamanla şiiri bırakmıştır. Lise edebiyat programlarının düzenlenmesinde çalışmış ve ders kitapları hazırlamıştır.

5 Divan edebiyatını çok iyi bilmesine, hatta bu konuda güzel örnekler de vermesine karşın, Servet-i Fünun şairlerinin mutlu bir azınlığa seslenen şiirlerine karşı çıkmıştır. Yeni Lisan hareketini savunmuş, bu yüzden Cenap Şehabettin’le ciddi bir tartışmaya girişmiştir.

6 Ali Canip, şairin dört duvar arasında kendi kendine şiirler yazmasını değil, toplum içinde toplum için bir yaratıcı olması gerektiğini savunmuştur. Şairliğinden çok Genç Kalemler’de yayımladığı edebiyat tarihine ilişkin makaleleri ve eleştirileri ile tanınmıştır.

7 ESERLERİ: ŞİİR: Geçtiğim Yol MAKALE: Milli Edebiyat Meselesi ve Cenap Bey’le Münakaşalarım İNCELEME-ARAŞTIRMA-DERLEME: Epope, Türk Edebiyatı Antolojisi, Ömer Seyfetttin- Hayatı ve Eserleri, Edebi Nevilerle Mesleklere Dair Malumat

8 Hazırlayan: Süleyman Kara
Edebiyatsultani.com


"ALİ CANİP YÖNTEM (1887-1967)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları