Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN
CAHİT ARF HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN

2 CAHİT ARF’IN HAYATI Cahit ARF 11 Ekim 1910 yılında Selanik'de doğmuş ve 26 Aralık 1997'de İstanbul'da ölmüştür. Arf yüksek öğrenimini Paris Ecole Normale Superieure Üniversitesinde yapmıştır yıllarında Almanya'nın Götingen Üniversitesinde ünlü matematikçi Hasse'nin doktora öğrencisi oldu. Cahit Arf'ın Göttingen Üniversitesi'ndeki doktora tezi Almanya'da ünlü bir matematik dergisi olan Crelle Journal'da 1939 yılında yayımlanmış ve son derece yankı uyandırmıştır. Başarılı çalışmaları devam eden Cahit ARF 1945'de Arf kapanışı ve Arf halkaları kuramlarını bulmuştur yılında Almanya'da yayımlanan bir çalışması lokal cisimlerle ilgili çok önemli bir inşa problemidir. Şunu belirtmek gerekir ki bu çalışması onun hedeflediği ve tutku haline getirdiği birkaç problemden birisi olan "abelyen olmayan sınıf cisimleri teorisi" için bir çıkış noktası olmuş ve bu problem hala açıktır yılında yine Almanya'da "Riemann-Roch Teoremi" adlı çalışması yayımlanmıştır. Riemann'ın doktora tezinden çıkan bu teorem Ôkompleks Analizin' temel teoremlerinden biridir yılında Weil bu teoremi fonksiyon cisimleri yönünden, 1957 yılında Cahit Arf sayı cisimleri yönünden inşa etmiştir.

3 CAHİT ARF’IN MATEMATİĞE KAZANDIRDIKLARI
Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin "Arf değişmezi" ve "Arf halkaları" gibi literatürde adıyla anılan çalışmaları matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında yer almasını sağladı. Matematik literatürüne "Arf Halkaları, Arf Değişmezleri, Arf Kapanışı" gibi kavramların yanısıra "Hasse-Arf Teoremi" ile anılan teoremler kazandırmıştır. Matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. Öğrencilerine her zaman "Matematiği ezberlemeyin kendiniz yapın ve anlayın" demiştir. Hakkından yazılmış bir yazıda şöyle denmiştir: "...Bir zamanlar integrali bilen kimselerin matematikçi, üstel fonksiyonu bilenlerin ise büyük matematikçi sayıldığı ülkemizde derin matematik konularının tartışılacağı hayal bile edilemezdi. Cahit Arf, Türkiye'de matematiğin o günlerden bu günlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır."

4 CAHİT ARF’IN SÖZLERİ İşlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü kendi istedikleri gibi yaparlar. Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin. Sonsuzluk her şeyin cevabıdır. sayı sonsuzdur. İnsanoğlu bir gün sonsuza dek yaşamayı matematikle bulacaktır. Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir. Osmanlı Devleti fazla büyüktü ve gerideydi, Türkiye daha küçük ve ileride olacak. Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi. Matematik zaten her zaman vardı. İnsanoğlu onu buldu. İki kere iki nasıl dörtse, bende o kadar akılcıyımdır. Çocukluğumda benim için üç şey vardı. Matematik, tarih ve politika. Ama matematik zaten hepsini anlatan şeydi

5 CAHİT ARF’IN 10 TL ÜZERİNDEKİ RESMİ

6 CAHİT ARF’IN ESKİ PARA ÜZERİNDEKİ RESMİ

7

8 TEŞEKKÜRLER…


"HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları