Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YGS- LYS NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YGS- LYS NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK."— Sunum transkripti:

1 YGS- LYS NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK

2 YGS-LYS

3 Üniversiteye Yerleştirmede: %40 etkilidir. Testler ve Soru Sayıları
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Üniversiteye Yerleştirmede: %40 etkilidir. Testler ve Soru Sayıları Türkçe testi : soru Temel Matematik Testi : Soru Sosyal Bilimler Testi : Soru Fen Bilimleri Testi : Soru TOPLAM : Soru Sınav Süresi : 160 dakika Testlerin Niteliği :Ortak müfredata dayalı testler Soru Kitapçığı : Tek Soru Kitapçığı Cevap Kağıdı : Tek Cevap Kağıdı

4 Testlerin Ağırlıkları (% olarak)
Puan Türü Türkçe TemMat. Sos. Bil. Fen Bil. YGS-1 SAY 20 40 10 30 YGS-2 YGS-3 SÖZ YGS-4 YGS-5 EA 37 33 YGS-6

5 Birinci Aşama (YGS) Taban Puanları
YGS Puanlarının Değer Aralıkları: ***Her puan türündeki puanlar, en küçüğü 100 en büyüğü 500 olan puanlar olarak hesaplanacaktır. Birinci Aşama (YGS) Taban Puanları ve Sağlayacağı Haklar Taban puan-1 : 140 puan Ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih etme hakkı. Taban Puan-2 : 180 puan İkinci aşama sınavlara (LYS’lere) katılma hakkı. YGS puanlarından en az biri 180 ve üstünde olan adaylar LYS sınavlarından istediklerine katılma hakkını kazanacaklar. Taban Puan-3 : 180 puan Birinci aşama (YGS) puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkı (2010-ÖSYS’de SAY-1, SÖZ-1 veya EA-1 puanlarıyla girilen lisans programları için)

6 Üniversiteye Yerleştirmede: %60 etkilidir.
LYS Üniversiteye Yerleştirmede: %60 etkilidir. 1-Matematik Sınavı Matematik testi : 50 Soru, 75 dakika Geometri testi : 30 Soru, 45 dakika TOPLAM : 80 Soru, 120 dakika Notlar: Matematik ve Geometri testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır. Geometri testindeki sorularının 8 tanesi Analitik Geometri sorusu olacaktır.

7 2. Fen Bilimleri Sınavı Fizik testi : 30 Soru, 45 dakika Kimya testi : 30 Soru, 45 dakika Biyoloji testi : 30 Soru, 45 dakika TOPLAM : 90 Soru, 135 dakika Notlar: Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır.

8 SAYISAL AĞIRLIKLI DERS SEÇEN
ÖĞRENCİLER MF PUAN TÜRÜ LYS-1 Matematik Geometri+Analitik Geometri 50 22+8 75 45 LYS-2 Fizik Kimya Biyoloji 30 Eğer öğrenci gelecekte Tıp, Eczacılık, Fizik Tedavi, Moleküler Biyoloji Ve Genetik, Diş Hekimliği, Fizik Tedavi, Beslenme Uzmanlığı vb. programların bulunduğu “Sağlık Bilimleri” alanında veya Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Çevre, Endüstri, İnşaat, Makine, Uçak, Gemi inşaat vb. programlarının bulunduğu “Mühendislik Bilimleri” alanında eğitim görmek istiyorsa:Öğrencinin ilköğretimde ve 9.sınıfta Matematik Ve Fen Bilimleri derslerinde başarı göstermesi, bu dersleri Öğrenmede Ve çalışmada herhangi bir güçlük yaşamamış olması gerekir.Ayrıca mühendislik programları için şekil çizme, üç boyutlu şekilleri iki boyutlu olarak resmetme yeteneğinin de gelişmiş olması gerekir.Bunlar dışında hayvanlar ve doğa ile ilgileniyorsa; Ziraat Fakültesinin bölümleri, Veterinerlik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik bölümleri, Mimarlıkla Ve Endüstriyel Tasarımla, Nükleer Enerji, Astronomi Ve Uzay Bilimleri, Harita vb. alanlarla ilgileniyorsa yine “Sayısal Ağırlıklı Ders Seçmesi Gerekir.

9 3. Edebiyat, Coğrafya Sınavı
Türk Dili ve Edebiyatı testi : 56 Soru, 85 dak. Coğrafya-1 testi : 24 Soru, 35 dak. TOPLAM : 80 Soru, 120 dak. Notlar: Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır.

10 TÜRKÇE MATEMATİKAĞIRLIKLI DERS SEÇEN
ÖĞRENCİLER TM PUAN TÜRÜ LYS-3 Türk Dili (Dil ve Anlatım) ve Edebiyatı Coğrafya-1 56 24 85 35 LYS-1 Matematik Geometri+Analitik Geometri 50 22+8 75 45 Eğer öğrenci gelecekte İşletme, İktisat, Ekonomi, Bankacılık, Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Turizm, Muhasebe, Sınıf Öğretmenliği vb. yükseköğrenim programlarında eğitim görmek istiyorsa:Öğrencinin ilköğretimde ve 9. sınıfta matematik, Türkçe ve Sosyal Bilimler derslerinde başarı göstermesi, bu dersleri öğrenmede ve çalışmada herhangi bir güçlük yaşamamış olması gerekir. Öğrencinin sosyal bilimler alanına giren konulara ilgi göstermesi, bu konularla ilgili dergi, kitap vb. yayınlara, bu alanlardaki gelişmelere ilgi gösteriyor olması, okuduklarından çıkarım yapma eğiliminin belirgin olmasının yanı sıra, istatistikî ve sayısal işlemlerle uğraşmaktan zevk duyması ve insanlara yardım etme eğiliminin belirgin olması gerekir..

11 4. Sosyal Bilimler Sınavı
Tarih testi : 44 Soru, 65 dakika Coğrafya-2 testi : 16 Soru, 25 dakika Felsefe Grubu testi : 30 Soru, 45 dakika TOPLAM : 90 Soru, 135 dakika Notlar: Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır. Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 da Mantık sorusu yer alacaktır.

12 TS PUAN TÜRÜ (Sözel Ağırlıklı Ders Seçen Öğrenciler) LYS-3 Türk Dili (Dil ve Anlatım) ve Edebiyatı Coğrafya-1 56 24 85 35 LYS-4 Tarih Coğrafya-2 Felsefe Gurubu (Psikoloji-Sosyoloji-Mantık) 44 16 65 25 45 Eğer öğrenci gelecekte Gazetecilik, Halkla İlişkiler Ve Tanıtım, Radyo Tv-Sinema, Sanat Tarihi, Tarih, Coğrafya vb. yükseköğrenim programları alanında eğitim görmek istiyorsa:Öğrencinin ilköğretimde ve 9. sınıfta Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Türkçe ve Edebiyat derslerinde başarı göstermesi, bu dersleri öğrenmede ve çalışmada herhangi bir güçlük yaşamamış olması gerekir.

13 5. Yabancı Dil Sınavı Yabancı Dil testi : 80 Soru, 120 dakika Notlar: Yabancı Dil testi İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacaktır. Yabancı Dil testi için tek Soru Kitapçığı ve tek Cevap Kağıdı kullanılacaktır.

14 DİL (Yabancı Dil Ağırlıklı Ders Seçen Öğrenciler) LYS-5 Yabancı Dil 80 120 Eğer öğrenci gelecekte yabancı diller alanında, Filolojiler, Mütercim- Tercümanlık ve Yabancı Diller Öğretmenlikleri vb. yükseköğrenim programlarında öğrenim görmek istiyorsa:Öğrencinin yabancı dillere ilgi duyması, yabancı dilde yazılan metinleri inceleme, anlamaya çalışması, tercüme etmeyle ilgili olması edebi konularla ilgilenmekten hoşlanmasıbu dersleri öğrenmede ve çalışmada herhangi bir güçlük yaşamamış olması gerekir.

15 MF-1 puan türü :Matematik Ağırlıklı Temel Bilim
Programları için, MF-2 puan türü :Fen Ağırlıklı Temel Bilim programları iç MF-3 puan türü :Sağlık Bilimleri programları için, MF-4 puan türü :Mühendislik ve Teknik Programlar için TM-1 puan türü :Matematik ağırlıklıdır. TM-3 puan türü :Türkçe-Edebiyat ağırlıklıdır. TM-2 puan türü :Matematik ile Türkçe-Edebiyat eşit ağırlıklıdır. TS-1 puan türü :sosyal programlar için, TS-2 puan türü :dil (Türkçe, edebiyat) ve tarih programları için öngörülmüş DİL-1 puan türü :İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları için, DİL-2 puan türü :diğer Dil Programları için öngörülmüştür.

16 ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP)
Diploma puanı X 5=ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI YERLEŞTİRME PUANLARININ HESAPLANMASI Yerleştirme puanları hesaplanırken, Ortaöğretim Başarı Puanı(AOBP) katsayı (k) ile çarpılarak sınav puanlarına (YGS ve LYS puanları) eklenecektir. 500 + (0,12 x 500) = 560

17 SÖZEL AĞIRLIKLI DERS SEÇİMİ YAPACAK ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN SEÇMELİ DERS ÖRNEKLERİ
DİL ANLATIM 2 MATEMATİK TARİH COĞRAFYA PSİKOLOJİ GEOMETRİ YABANCI DİL AĞIRLIKLI DERS SEÇİMİ YAPACAK ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN SEÇMELİ DERS ÖRNEKLERİ YABANCI DİL 6 MATEMATİK 2 DİL ANLATIM PSİKOLOJİ

18 Başarı Dileklerimizle...
Edebiyat Fakültesi Diş Hekimliği Tıp Fakültesi Başarı Dileklerimizle... DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"YGS- LYS NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları